Info

(P) Este mai bună încălzirea electrică sau cea pe gaz?

(P) Este mai bună încălzirea electrică sau cea pe gaz?

Autor: Publicitate

04.10.2022, 14:27 679

Gaz sau electricitate? Electric boiler sau centrală termică pe gaz? Aceasta este întrebarea pe care mulţi oameni şi-o pun atunci când decid cum să îşi încălzească locuinţa. Răspunsul se va schimba în funcţie de climatul şi de suprafaţa dumneavoastră. Şi, în ultima vreme, de „explozia” preţurilor atât la gaze, cât şi la electricitate.

Este una dintre cele mai frecvente întrebări atunci când vine vremea rece: care este cea mai bună modalitate de a încălzi casa? Realitatea este că nu există un singur răspuns. Depinde de condiţiile din fiecare casă.

Gazele naturale şi electricitatea nu sunt la fel, la fel cum nu este acelaşi lucru să ai un apartament sau o vilă, să locuieşti la munte sau la câmpie. Fiecăruia în funcţie de nevoile sale, ceea ce înseamnă că nu există un sistem de încălzire potrivit pentru toate circumstanţele, ci că totul depinde de mediul înconjurător.

Încălzire pe gaz: climat rece, casă mare

Dacă doriţi să generalizaţi, gazele naturale tind să fie mai eficiente şi mai accesibile decât energia electrică ca sistem de încălzire. Deci o centrală termică pe gaz e mai bună decât un electric boiler, dar, aşa cum am spus, depinde...

Dar totul depinde de circumstanţele în care vă aflaţi: pentru început, dacă nu aveţi acces la reţeaua de gaze naturale prin conducte (ceea ce este frecvent în mediul rural şi în casele izolate), această opţiune dispare pentru dumneavoastră.

Indiferent de marele succes pe care centralele termice pe gaz l-au avut în România, este un fapt că acestea sunt cele mai bune în mediile reci şi în casele mari.

În climatele calde şi/sau în apartamentele mici, trebuie să luaţi în calcul nu numai cât de mult încălzesc, ci şi costul de instalare, al cazanului şi al întreţinerii.

Avantajele gazelor naturale

Căldură rapidă: cu un cazan bun aveţi garanţia că nu vă va fi frig niciodată.

Este rentabil: în casele mari şi/sau în zonele cu climă rece, plata facturilor la gaz va fi mai ieftină decât cea a facturilor la electricitate, mai ales cu un tarif competitiv. Cel puţin era mai ieftin gazul în condiţii normale, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Încălzire electrică: climat blând, apartament mic

Încălzirea electrică, spre deosebire de cea cu gaz, este o opţiune bună în locurile cu climă mai temperată sau eminamente caldă. De asemenea, este recomandabil în apartamentele mici care se încălzesc uşor.

Este, fără îndoială, cel mai potrivit pentru casele secundare, unde energia va fi consumată în anumite momente, pentru că un electric boiler este mai mic şi are mai puţină putere decât o centrală termică pe gaz.

Avantajele încălzirii electrice

Fără lucrări de construcţie sau investiţii mari: cu singura (şi importanta) excepţie a încălzirii prin pardoseală, încălzirea electrică evită instalaţiile costisitoare şi complexe. Tot ce vă trebuie este un electric boiler.

Nu necesită întreţinere: nu trebuie să vă faceţi griji şi doar să puneţi radiatoarele la treabă.

Clima în care locuiţi, izolarea clădirii, dimensiunea casei şi distribuţia acesteia... Factorii care influenţează sunt atât de numeroşi încât sunt suficienţi pentru mai multe studii.

Dar ceea ce vă prezentăm astăzi este un rezumat practic pentru a vă oferi o imagine de ansamblu rapidă. În termeni generali, acestea sunt principalele sisteme de încălzire şi situaţiile în care acestea sunt cele mai potrivite.

Încălzirea pe gaz unul dintre cele mai utilizate sisteme din România, datorită faptului că reţeaua de gaze este extinsă în cele mai multe oraşe mici sau mari.

În acest fel, nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la obţinerea sau depozitarea combustibilului, deoarece acesta vine la dumneavoastră printr-o conductă.

O centrală termică pe gaz încălzeşte apa şi o trimite la o serie de radiatoare distribuite în toate camerele. Rezultatul este un scalor practic instantaneu, plăcut şi omogen.

Este un sistem foarte versatil, valabil atât pentru apartamentele mici, cât şi pentru vile.

Dezavantajul este dacă locuiţi într-un loc care nu are acces la gazele naturale (zone rurale sau case izolate unde se prefera inca soba teracota). În aceste cazuri, va trebui să vă faceţi griji cu privire la obţinerea şi depozitarea combustibilului (prin intermediul buteliilor de gaz care sunt reaprovizionate sau al rezervoarelor de depozitare care sunt reumplute o dată sau de mai multe ori pe an).

Radiatoare electrice: în climatele calde şi/sau în apartamentele mici

Un alt sistem dintre cele mai comune este cel electric, cu avantajul unei instalări simple, care nu necesită mai multă muncă decât plasarea boilerului electric şi a radiatoarelor pe perete. Iar dacă vorbim de radiatoare portabile, nici măcar atât, dar atunci nu mai aveţi nevoie nici de electric boiler.

Radiatoarele alese sunt conectate la priză şi încep să se încălzească. Aceasta este o opţiune interesantă pentru climatele calde, unde este nevoie de puţină încălzire şi doar în câteva perioade ale anului.

De asemenea, un sistem cu electric boiler este util pentru casele secundare şi pentru apartamentele mici, bine izolate, care se încălzesc rapid. Nu este un sistem potrivit pentru casele mari şi/sau pentru climatele reci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO