Info

(P) Importanţa diagnosticului precoce pentru tratamentul eficient al cancerului bronhopulmonar

(P) Importanţa diagnosticului precoce pentru tratamentul...

Autor: Publicitate

16.05.2023, 10:39 133

Cancerul bronhopulmonar, cel mai frecvent cancer al bărbaţilor din România, este în prezent o afecţiune ce poate fi tratată, cu condiţia de a fi diagnosticată cât mai precoce.

În stadiile incipiente, cancerul pulmonar nu are manifestări specifice. De aceea, în momentul în care apar simptomele tipice (tuse cu sânge, dispnee de efort, pierderi involuntare în greutate ori răguşeală), boala se află deja într-un stadiu avansat, iar opţiunile terapeutice pot fi limitate. Astfel, pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, consultul la un medic specialist pneumolog, chiar şi în lipsa unor semne şi simptome caracteristice bolii, este foarte important.

Controalele periodice şi efectuarea anuală a unei radiografii pulmonare, sunt recomandate mai ales dacă pacientul face parte din categoria de risc – trecut de 40 de ani, fumător, lucrător în mediu toxic, locuitor într-un oraş poluat sau cu un istoric familial al acestei afecţiuni. În plus, în funcţie de caz, medicul mai poate recomanda în cadrul controlului de specialitate şi efectuarea unei investigaţii low dose CT.

Persoanelor care prezintă factori de risc pentru dezvoltarea acestui tip de cancer, cum ar fi un fost fumător în trecut, dar care a renunţat de mai mult timp la acest obicei, li se poate indica efectuarea unei tomografii computerizate pulmonare anuale. În acest fel, se poate diagnostica din timp un potenţial cancer pulmonar.

În cazul în care există suspiciunea de cancer pulmonar, se efectuează o serie de investigaţii, cum ar fi analizele de sânge, radiografia pulmonară, CT-pulmonar, examen citologic al sputei, biopsia pulmonară prin bronhoscopie/ mediastinoscopie şi biopsie ganglionară.

După ce diagnosticul de cancer pulmonar este stabilit, se efectuează investigaţii pentru a identifica prezenţa metastazelor şi determinarea stadiului bolii, precum şi a gradului de extindere tumorală. Testele de stadializare includ examenele CT, RMN, PET-CT şi scintigrafii osoase. Pentru fiecare caz în parte este necesar un plan de investigaţii diferit, personalizat.

Afecţiunea are nevoie de o abordare multimodală, care poate include tratamentul chirurgical al cancerului bronhopulmonar pentru formaţiunile tumorale rezecabile prin chirurgie toracică, tratament oncologic şi radioterapie stereotaxică. În funcţie de localizarea şi dimensiunea tumorii, precum şi de invazia structurilor învecinate, intervenţiile chirurgicale se pot efectua clasic sau minim invaziv.

La SANADOR, pacienţii au acces la consulturi de specialitate şi investigaţii specifice pentru screeningul şi diagnosticul de certitudine al cancerului bronhopulmonar, realizate de medici foarte bine pregătiţi şi cu o vastă experienţă. Departamentul de Chirurgie Toracică al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu echipamente medicale de ultimă generaţie, permiţând astfel realizarea unei game largi de intervenţii chirurgicale în condiţii de maximă siguranţă. De asemenea, la recomandarea medicului de chirurgie toracică, pacienţii diagnosticaţi cu cancer pulmonar pot opta pentru tratament laser, Spitalul Clinic SANADOR având în dotare unul dintre cele mai performante lasere pentru chirurgia toracică, sistemul laser ERASER Nd: YAG Rolle & Rolle (120W).  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO