Info

(P) Ioana Dumitru, Romanian Software: „Când un business se află într-o perioadă de creştere, serviciile de outsourcing vin în ajutor oferind forţă de muncă, expertiză, dar şi tehnologii inovatoare”

(P) Ioana Dumitru, Romanian Software: „Când un...

Autor: Publicitate

16.06.2022, 08:00 623

Care sunt cele mai mari provocări pe care un departament de HR trebuie să le depăşească?

Domeniul resurselor umane este unul complex, iar provocările vin de la o zi la alta. Dacă ar fi să ne rezumăm doar la câteva aspecte pentru a-l defini, am putea pierde esenţa. Asistăm la o evoluţie accelerată a pieţii muncii, ce se traduce prin schimbarea comportamentelor umane, dar şi a muncii în sine. Înainte, cele mai mari provocări erau legate de asigurarea unui mediu sănătos la locul de muncă şi a beneficiilor acordate extra. Acum, după multe schimbări, departamentele de HR au mai multe sarcini pe care să le ducă la capăt cu brio.

O provocare pe care o întâlnim tot mai des şi căreia încercăm să îi găsim soluţii rapid este legată de identificarea şi atragerea talentelor necesare pentru a atinge performanţa şi inovarea. Pachetul de beneficii şi un salariu atractiv nu mai sunt principalele motive pe care un angajat le ia în calcul când îşi doreşte să realizeze o schimbare profesională. Cultura şi climatul organizaţional, un employer branding puternic, dar şi imaginea de ansamblu a companiei, sunt factorii decizionali care stau la baza acceptării unei oferte. Iar provocările nu se opresc aici.

Atât pentru angajaţii noi, cât şi pentru seniorii companiei, specialiştii din HR trebuie să găsească mereu rezolvare pentru situaţiile în care angajaţii sunt demotivaţi şi au o putere de concentrare scăzută. Pentru că, atunci când un angajat nu îşi canalizează toate puterile la muncă în programul dedicat, şi compania suferă. Mai apoi, vin cele legate de instabilitatea cauzată de inflaţie şi a pieţelor financiare, presiunea emoţională de la nivelul echipelor şi modificările frecvente de legislaţie.

Într-un astfel de context, departamentele HR nu mai au timp să facă faţă tuturor cerinţelor de pe piaţa muncii. Mai mult decât atât, obiectivele de business pot să omită nevoia stringentă de forţă de muncă suplimentară pentru a putea fi îndeplinite cu succes. Externalizarea vine ca „departament suport”, dacă-l putem numi aşa, care se asigură că există resursa umană necesară pentru a transforma orice ambiţie de creştere a businessului în realitate.

 

Există beneficii reale în externalizarea proceselor de resursele umane? Ce schimbări se vor produce asupra calităţii muncii?

În procesul de externalizare, organizaţia va beneficia de o echipă dedicată, cu o vastă experienţă şi expertiză în zona externalizată de la administrare de personal, salarizare, recrutare, până la consultanţă legală de specialitate. Astfel, punem în balanţă experienţa unui angajat versus experienţa unei întregi echipe.

Încet şi sigur, companiile româneşti văd în serviciile de outsourcing mai mult decât o modalitate de a reduce costurile. Externalizarea îţi oferă oportunitatea de a-ţi scala businessul într-un mod mult mai eficient, pentru că te lasă să-ţi focusezi resursele pe obiectul de activitate principal, lăsând în grija partenerilor sarcinile departamentelor conexe, cum ar fi acela de resurse umane.

Echipa de exernalizare poate fi privită ca un back-up permanent al departamentului intern de resurse umane, care poate prelua o serie de procese interne în cazul în care o situaţie de forţă majoră impune acest lucru. Astfel, indiferent de contextul la care angajatorul este expus, acesta îşi poate desfăşura activitatea fără să blocheze procesele interne ale companiei.

Când un business se află într-o perioadă de creştere, serviciile de outsourcing vin în ajutor oferind forţă de muncă, expertiză, dar şi tehnologii inovatoare pentru a eficientiza anumite procese de business. În cazul colorful.hr, externalizarea anumitor activităţi vine la pachet cu implementarea softurilor specifice pentru automatizarea proceselor şi a fluxurilor de lucru. Astfel, putem oferi soluţii eficiente care să susţină creşterea, transformând compania de outsourcing într-un partener de business.

 

Ce servicii ar putea fi preluate de către echipele din afara companiei?

Echipa colorful.hr oferă serviciile necesare pentru orice business care îşi doreşte o dezvoltare pe termen lung. Externalizarea recrutării, pentru a accesa rapid talentele pregătite pentru ceea ce urmează. Dată fiind competiţia pentru atragerea talentelor, este greu pentru un mic departament intern de recrutare să ţină pasul cu numărul de poziţii deschise, dar şi să găsească cei mai buni candidaţi. Acest lucru se schimbă când ai la dispoziţie o echipă extinsă, care a lucrat cu industrii din zeci de domenii şi a recrutat blue collar, white collar şi top management ani de zile.

Recrutarea nu poate fi completă fără administrare de personal şi salarizare, pentru a putea fi mereu dinamici indiferent de numărul de angajaţi. Un business poate să se confrunte schimbări rapide în ceea ce priveşte aceste două direcţii, date fiind legislaţia în vigoare. În astfel de momente, trebuie să poţi reacţiona rapid, pentru a nu suporta penalizări.

Un ajutor suplimentar şi extrem de util îl reprezintă, bineînţeles, consultanţa legislativă şi fiscală ca să fim la zi cu toate modificările în vigoare şi să putem transforma în oportunităţi schimbările legislative.

În cele din urmă, leasingul de personal, pentru a putea fi flexibili cu forţa de muncă, în folosul businessului. Prin acest serviciu, compania contractoare angajează un furnizor pentru a-i oferi forţă de muncă temporară din orice domeniu. Furnizorul se ocupă de toate responsabilităţile HR, responsabilitatea clientului fiind minimă. Între cele două companii se încheie un contract asemănător celui de prestări servicii.

 

Poate fi externalizarea sarcinilor o soluţie pentru fiecare tip de business, fie el mic sau mare?

Externalizarea vine ca o soluţie pentru afacerile care îşi doresc nu doar să ţină pasul cu o competiţie inovatoare, dar şi să exceleze pe nişa lor de business. Competitorii sunt cei care declanşează nevoia de externalizarea. Pentru că outsourcingul îţi oferă un partener specializat şi experimentat pentru nevoia pe care o semnalezi. Aşadar, consider că orice business, atâta vreme cât îşi doreşte să se dezvolte, va avea nevoie de externalizare.

Pentru echipele colorful.hr nu există un client prea mic sau prea mare căruia să nu-i putem oferi o soluţie personalizată. Fie că nu există suficientă forţă de muncă pentru a gestiona toate procesele sau, din contră, există (prea) multă forţă de muncă de gestionat şi departamentul intern se simte copleşit, externalizarea vine ca soluţie pentru a depăşi provocările. În prezent, avem peste 700 de clienţi şi gestionăm peste 180.000 de fluturaşi de salariu în fiecare lună. Suntem pregătiţi să preluăm procese şi activităţi din orice industrie, indiferent de complexitate.

 

 

Ioana Dumitru este Outsourcing Manager în cadrul Romanian Software, unul dintre liderii pieţei de software în domeniul resurselor umane prin platforma colorful.hr. În prezent, Ioana coordonează o echipă eficientă de 70 de consultanţi în resurse umane. Cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul resurselor umane, iar din 2015, de când a intrat în echipa Romanian Software, a ajutat sute de companii să implementeze soluţii de optimizare ale proceselor de HR.

De peste 20 de ani, colorful.hr digitalizează procesele de HR; de la soft-uri pentru pontaj, salarizare şi administrarea personalului şi a documentelor care simplifică partea de HR admin, până la soluţii digitale ce contribuie la creşterea companiei cu ajutorul unor module dedicate recrutării (Application Tracking System), dezvoltării personalului (Learning Management System) şi analizei datelor.

Contactează un consultant şi descoperă soluţii personalizate nevoilor oricărui business.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO