Info

(P) Iulian Badea, deputat: “Am pretenţii mai mari de la Patriarhul României!“

(P) Iulian Badea, deputat: “Am pretenţii mai mari de...

Autor: Publicitate

23.01.2024, 15:37 228

Iulian Badea, deputat PSD şi reprezentant al Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României, susţine ca ieşirile publice ale Patriarhului României sunt insuficiente pentru a menţine ridicată cota de credibilitate a instituţiei bisericeşti. Acesta ne-a vorbit în continuare despre aşteptările stârnite de una dintre instituţiile fundamentale ale statului român, dar şi despre interpelarea recentă adresată Secretariatului de Stat pentru Culte din Subordinea Guvernului României.

Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României este o reţea socială de valori şi interese comune. Aceasta funcţionează precum o instituţie politică transpartinică, fiind recunoscută de Palatul Parlamentului. Grupul Ecumenic de Rugăciune s-a înfiinţat la începutul anilor 1990, fiind format din deputaţi şi senatori cu ideologii creştin conservatoare. Acest grup se întruneşte săptămânal, iar în fiecare an organizează un eveniment de anvergură. Micul Dejun cu Rugăciune din Parlamentul României este inspirat din Statele Unite ale Americii, de la Micul Dejun Naţional cu Rugăciune care a apărut în 1953 şi se organizează anual în Washington DC. La acest eveniment din Parlamentul României participă anual lideri politici, spirituali, diplomaţi şi oameni de cultură din societatea românească.

Întrebat despre apartenenţa la actualul Grup Ecumenic de Rugăciune din legislativ, dar şi despre relaţia acestui organism parlamentar cu Biserica Ortodoxă Română, deputatul PSD Iulian Badea a declarat: “Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României militează pentru promovarea identităţii creştine a poporului român. Componenţa acestui grup este reprezentată de colegi parlamentari care urmăresc şi sunt dedicaţi aceloraşi principii şi valori conservatoare. Noi susţinem familia tradiţională, susţinem înăsprirea pedepselor pentru deţinerea sau consumul de droguri şi pledăm pentru căutarea lui Dumnezeu în activitatea de zi de zi. Grupul este recunoscut atât de Camera Deputaţilor, cat şi de Senatul României. Întâlnirile noastre nu au neapărat un caracter festiv, mai curând ele sunt întâlniri în care dezbatem idei conservatoare pentru viitoare proiecte legislative, demersuri publice creştine şi decizii individuale care îşi au rădăcina în principiile perene ale Sfintei Scripturi.

Există în subordinea Guvernului un organism public care mijloceşte legătura dintre statul român şi entităţile religioase.

Am adresat Secretariatului de Stat pentru Culte o succesiune de întrebări şi am cerut explicaţii pentru care credibilitatea instituţiei bisericeşti s-a depreciat sever în ultimii ani . Conform legii în vigoare interpelarea pe care am înaintat-o pe circuit parlamentar se înscrie în linia controlului pe care îl exercităm ca demnitari aleşi, iar răspunsul explicit al acestui organism guvernamental este imperativ. Am iniţiat acest demers atât din calitatea de vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultura şi Mass-Media, cât şi din postura de reprezentant al Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României. Vreau să descopăr diligenţele depuse pentru restaurarea credibilităţii instituţionale în rândul societăţii civile, dar şi motivul ieşirilor publice insuficiente ale Patriarhului României în contextul numeroaselor fapte reprobabile din spatele zidurilor bisericeşti.” a menţionat vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură şi Mass-Media din Parlamentul României.

 “Avem pretenţii mai mari de la Patriarhul României!”

Deputatul PSD Iulian Badea a precizat ca atitudinea anumitor politicieni la adresa conducerii Bisericii Ortodoxe Române este prea blândă în raport cu aşteptările pe care această instituţie le-a revendicat de-a lungul istoriei sale: “Este nevoie de un tip de discurs public care să fie înălţător din punct de vedere sufletesc, dar şi dătător de speranţă pentru cei care pun la îndoială credibilitatea instituţiei bisericeşti. A fost un şir lung de scandaluri în care Biserica a fost atrasă, iar Patriarhul României încă alege să comunice discret cu publicul larg. Să ne amintim ca românii sunt preponderent creştini, însetaţi cu dorinţa de a îl căuta pe Dumnezeu în tot ceea ce spun şi în tot ceea ce fac zi de zi. Majoritatea românilor îl pun pe Dumnezeu la începutul şi la sfârşitul fiecărei zile.

Lunga tăcere publică în care s-a închis conducerea Bisericii Ortodoxe Române, fie dintr-o lipsă de exerciţiu practic, fie dintr-o strategie de a se axa doar pe performanţă managerială este intrigantă.

În oricare din cazuri, rezultatul este nesatisfăcător. Cu toate ca Biserica Ortodoxă Română are performanţe substanţiale în interiorul registrelor economice, încă avem nevoie stringentă de un vector de imagine la vârful Patriarhiei Române. Lucru care nu este posibil astăzi, cu toate că am pretenţii mai mari de la Patriarhul României! “ a declarat deputatul Iulian Badea, reprezentant al Grupului Ecumenic de Rugăciune din actuala legislatură parlamentară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO