Info

(P) KÉSZ: Clădirile de birouri se transformă din ce în ce mai mult în clădiri multifuncţionale şi diferenţierea este făcută de nivelul serviciilor oferite

(P) KÉSZ: Clădirile de birouri se transformă din ce...

Autor: Publicitate

12.12.2018, 09:00 1204

Grupul maghiar investeşte 25 milioane euro în Hexagon Offices&Apartments, un proiect mixt cu birouri şi aparthotel în Cluj.

Grupul KÉSZ, unul dintre liderii internaţionali ai companiilor de construcţii şi dezvoltator cu o istorie de peste 35 de ani, a demarat prima investiţie din România, în valoare de peste 25 de milioane de euro, în Cluj-Napoca. Proiectul Hexagon Offices & Apartments va integra unele dintre cele mai moderne şi inovative spaţii de birouri din oraş, dar şi un aparthotel, iar inaugurarea clădirii este programată în primele luni ale anului 2019, pe Calea Turzii.

„Proiectul KÉSZ porneşte de la o transformare a unui imobil mai vechi pe care Grupul îl avea de mai mult timp în portofoliu. Prezenţa Hexagon Offices&Apartments încă din faza de proiect a stârnit atenţia multor companii. Ne bucurăm de un interes ridicat faţă de proiect, de curând am fost nevoiţi să extindem echipa de negocieri pentru a face faţă proceselor de închiriere. În prezent se poartă negocieri pe toţi cei 16.500 de metri pătrati, iar nivelul head of terms-urilor se apropie de 50%”, au spus reprezentanţii companiei. Aceştia au subliniat că evoluţia actuală a trendurilor în acest domeniu confirmă faptul că din ce în ce mai mult angajaţii devin clienţi ai angajatorului, iar cel din urmă pune un accent ridicat pe satisfacerea nevoilor acestora. „Avem companii partenere care ţin la confidenţialitatea înţelegerii, din simplul motiv de a păstra momentul anunţului public pentru evenimentele corporate specifice sfârşitului de an. Un nou cadou surpriză pentru angajat.“

Investiţia KÉSZ în Cluj-Napoca vine în contextul în care oraşul s-a dezvoltat puternic din punct de vedere imobiliar în ultimii ani, numeroase companii, mai ales din domeniul IT, uitându-se către Cluj-Napoca, un oraş universitar cu peste 50.000 de studenţi, al doilea în topul centrelor universitare din România, după Bucureşti.

KÉSZ a livrat milioane de metri pătraţi la termene la care multe companii partenere au răspuns imposibil. „Clădirea este la gradul de finalizare de 75%, iar progresele se văd de la o zi la alta. Toamna neaşteptat de domoală ne favorizează demersurile pentru a avansa considerabil cu lucrările exterioare. Primele spaţii vor fi predate începând cu data de 15 ianuarie 2019, dată de la care chiriaşii vor putea începe să îşi personalizeze spaţiile. Terminarea lucrărilor este previzionată pentru sfârşitul lunii martie 2019, iar prima zi de lucru de office este programată pentru 1 mai 2019, dar din motive lesne de înţeles, aceasta va fi 30 aprilie 2019”, au explicat reprezentanţii grupului maghiar.

Ei au subliniat faptul că proiectele de birouri se transformă din ce în ce mai mult în clădiri multifuncţionale. Diferenţierea este făcută de nivelul serviciilor oferite, între care zona de retail este o componentă importantă.

„Conform unui studiu recent, 64% din clienţii clădirilor de birouri consideră extrem de importante facilităţile şi serviciile on-site, de genul cafenea, restaurant, fitness, curăţătorie, supermarket. În cazul clădirii Hexagon Offices&Apartmets întreaga suprafaţă închiriabilă de la parter este dedicată retailului, printre care supermarket şi showroom, fiind vorba de peste 1.000mp”, au spus oficialii companiei.

Cădirea Hexagon Offices&Apartments a fost proiectată pentru a răspunde cerinţelor impuse de  certificarea BREEAM. BREEAM este principala metodă de evaluare a sustenabilităţii proiectelor de infrastructură şi de clădiri. Recunoaşte şi reflectă valoarea clădirilor cu performanţe de excepţie în ceea ce priveşte built environment lifecycle, o perspectivă de lungă durată asupra sustenabilităţii mediului construit, de la construcţia nouă până la utilizarea şi renovarea ei.

„Clădirea va fi certificată BREEAM Excellent. Principiile certificării WELL, care analizează şi îşi propune să îmbunătăţească aspecte precum calitatea aerului şi a apei din clădire, accesul la lumină naturală, prezenţa plantelor şi a vegetaţiei, confortul personal, sunt identice cu cele ale Hexagon Offices&Appartments. Poziţionarea într-o zonă mai puţin poluată a oraşului, abundenţa de terase şi spaţii verzi sunt doar câteva din elementele care ne recomandă pentru o astfel de cerificare, pe care nu o excludem în viitorul apropiat”, au subliniat reprezentanţii KÉSZ.

Proiectul din Cluj va avea un total de 411 locuri de parcare, poate nu spun prea multe, însă raportate la suprafaţa închiriabilă obţinem o rată de o parcare la fiecare 40mp închiriaţi. Totodată compania are în plan să extindă acest număr, fapt posibil datorită rezervei de teren învecinat de care dispune. „Încurajăm mersul cu bicicleta nu doar prin oferirea de locuri de parcare a bicicletelor, dar şi prin construirea de facilităţi aferente de tip vestiare şi duşuri. Oferim posibilitatea încărcării simultane a zece maşini electrice, însă suntem pregătiţi să extindem acest număr în funcţie de cerere, care sperăm să fie cât mai mare”.

Cum se va diferenţia proiectul din Cluj de restul birourilor? Dezvoltatorii spun că totul va pleca de la cum văd angajaţii în ziua de azi mediul de lucru.

„Această întrepătrundere între spaţiul formal, rigid, specific locului de muncă cu sfera personală, cea de acasă, trebuie să se reflecte şi în modul în care concepem, construim şi operăm clădirile de birouri. Angajaţii vor să folosească şi vor folosi cât mai multe spaţii comune, se încurajează interacţiunea socială, limitele locului de muncă nu mai sunt cele ale unui birou obişnuit”, au subliniat oficialii companiei.

Cafeneaua, restaurantul, zona de fitness, lobbyurile spaţioase, zona de conferinţe, sălile de teamwork, parcări suficiente, peste 2.000mp de terase creează conturul fizic pentru acest mod de a fi. Dezvoltatorul spune că doreşte extinderea ideii de co-working cu apartamente situate în aceeaşi clădire înspre co-living. Spre exemplu, campusul nou al celor de la Facebook va include 1.500 de apartamente, sugerând o direcţie clară pentru conceptul live-work.

„Clădirea Hexagon Offices&Apartments se aliniază aceloraşi tendinţe şi aşteptări şi cine altcineva ar putea să construiască mai bine această clădire decât noi înşine, grupul de firme KÉSZ Holding”, au conchis reprezentanţii companiei.

Mai multe detalii pe hexagon-offices.ro

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO