Info

(P) Lucian Maican, Director General Systematic: “Fiecare linie de cod pe care o scriem ajută la salvarea sau la creşterea calităţii vieţii.”

(P) Lucian Maican, Director General Systematic:...

Autor: Publicitate

16.12.2020, 16:00 218

Systematic este un producător internaţional de software cu capital danez. Centrul de dezvoltare din România şi-a început activitatea în ianuarie 2017 şi are în prezent o comunitate de peste 120 de angajaţi ce lucrează la proiecte în domeniul educaţiei, sănătăţii şi apărării.

Am discutat cu Lucian Maican, Director General Systematic, pentru a afla mai multe despre planurile companiei în perioada următoare. Iată care au fost, pe scurt, ideile principale:

 

  • Am adus la Bucureşti elemente ale culturii daneze: echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, flexibilizarea programului de lucru şi construirea unui pachet complex de iniţiative de wellness şi wellbeing.

 

  • Încă de la începutul pandemiei, din martie,  angajaţii lucrează de acasă pentru a-i proteja si pentru a le oferi siguranţă deplină.

 

  • Căutăm persoane deschise spre a face mai mult decât programare, cu atenţie la detalii şi focus pe calitate, colegi noi care să împărtăşească pasiunea noastră pentru programare şi care să se simtă provocaţi de complexitatea soluţiilor noastre.

 

  • Tehnologiile folosite: Java, Scala, JavaScript, Angular, .NET.

 

  • Recrutăm în continuare şi creştem moderat pentru a susţine proiectele noi. Avem roluri pentru specialişti pe zona de dezvoltare, testare, project management, DevOps.

 


Lucian Maican s-a alăturat echipei Systematic în rolul de Project Manager, iar din 2019 a fost promovat ca Director General al centrului de dezvoltare din Bucureşti. Anterior, a lucrat în cadrul unei companii de IT&Telecom, unde a ocupat diferite poziţii de management din 2008 până în 2018.

Ce v-a convins să vă alăturaţi Systematic?

În rolul anterior, făceam management pentru un centru de suport, iar în Systematic am venit pe o poziţie de project manager în Healthcare, domeniu de mare interes pentru mine. Poziţia are expunere directă la client, aşa că am decis să mă întorc de pe o zonă de suport, unde nu aveam expunere la client, pe o poziţie în care lucrez direct cu clientul. Asta m-a convins.

Faptul că în Systematic lucrăm pe arii de business cu impact pozitiv în viaţa oamenilor pentru mine a cântărit mult în decizia de a mă alătura companiei. Ceea ce facem în Systematic, fiecare linie de cod pe care o scriem, ajută la salvarea de vieti sau la creşterea calităţii vieţii pentru beneficiarii aplicatiilor noastre. Soluţiile pe care le avem in departamentele de Defence, Healthcare, chiar şi în zona de Digital Transformation, dacă ne referim la aplicaţiile care cresc eficienţa echipelor de intervenţie a poliţiei, toate acestea au un impact pozitiv în societăţile în care activăm. “A line of code changes lives.”

Care a fost evoluţia centrului de dezvoltare software Systematic din Bucureşti?

Systematic este activ pe piaţa din România din 2015, când lucram cu două companii de outsourcing. Systematic a cumpărat una dintre aceste companii în 2017 şi am adus in companie si colegii care lucrau pe solutiile noastre din cea de-a doua. Aşa s-a născut Systematic Development Center, în ianuarie 2017, când aveam aproximativ 30 de angajaţi.

Din octombrie 2017 până în iulie 2019, am crescut până la o echipă de peste 120 de angajaţi. Ne-am dezvoltat pe toate cele trei arii de business – Defence, Healthcare şi Digital Transformation. Din martie 2018, am început să aducem in echipele din Romania si rolul de project manager, iar de atunci am angajat sau am crescut din intern manageri de proiect responsabili de toate cele 3 arii de business. Pe lângă asta, avem un efectiv numeros, inclusiv pe partea de funcţii suport care ajută la dezvoltarea centrului. Echipa de Shared Functions are expunere internaţională şi livrează proiecte atât pentru România, cât şi pentru sediul central sau alte filiale Systematic din lume.

Odată cu 2018, am început să avem vizite de clienţi la sediul din Bucureşti. Chiar dacă nu vindem produsele sau soluţiile în România, colegii noştri lucrau pe acele produse cu clienţii noştri din Suedia şi Danemarca. În cadrul vizitelor de la sediul central, aceştia şi-au exprimat dorinţa de a cunoaşte şi centrul de dezvoltare din România, aşa că ne-am bucurat de vizita lor.  

Din iulie 2019, am intrat într-o fază de stabilizare. Am trecut din etapa de creştere accelerată într-o etapă de consolidare a creşterii pe care am experimentat-o în decursul a unui an şi jumătate. Am crescut într-o perioadă scurtă cu un număr mare de oameni, aşa că am văzut nevoia de a consolida echipele, având mulţi oameni noi. Am pus mai mult accent pe cultura organizaţională şi am infuzat centrul de dezvoltare din Bucureşti cu exemplele de bună practică ale culturii daneze. Unul din lucrurile la care ţinem foarte mult la Systematic este să construim comunităţi sustenabile. Ne dorim ca toţi colegii noştri să se simtă confortabil într-un mediu de lucru stabil, în care să comunicăm şi să adresăm deschis provocări şi soluţii şi în care să împărtăşim un puternic angajament de a aduce o contribuţie importantă în societate cu fiecare linie de cod pe care o scriem.

Cultura organizaţională din Systematic pune mult accent pe echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională, iar noi, în cadrul centrului din Bucureşti, ne-am dorit să susţinem acest echilibru la standardele aceleaşi standarde prin flexibilizarea programului de lucru şi construirea unui pachet complex de iniţiative de wellness şi wellbeing.

Ce oferă diferit Systematic faţă de alte centre de dezvoltare software?

La Systematic, salvăm vieţi. Responsabilităţile noastre de zi cu zi aduc un impact pozitiv în societăţile în care utilizatorii noştri folosesc aplicaţiile pe care le dezvoltăm. Asta îmi aminteşte de o anecdotă în care doi zidari sunt întrebaţi ce fac - primul spune “construiesc un zid”, iar cel de-al doilea răspunde “eu construiesc o catedrală”. Lucrăm cu un “sense of purpose” aparte atunci când codul scris de noi se cuantifică într-o aplicaţie de management digital a unui spital sau aplicaţii ce sunt folosite de către armatele NATO.

Pentru a livra aceste soluţii, lucrăm cu standarde de calitate ridicate. Systematic este o companie certificată CMMI5, iar pentru a lansa o noua versiune a unei aplicatii existente sau o noua aplicatie in productie paşii de urmat implica o serie de actiuni de documentare si raportare, toate acestea pentru a asigura un nivel al calitatii corespunzator cerintelor CMMI5.

Poate ar fi bine de menţionat faptul că rolurile pe care le oferim în Systematic sunt mai mult decât roluri de programatori. Ceea ce dezvoltăm în cadrul companiei sunt System Engineers – în care colegii noştri pregătesc o etapă de documentaţie solidă înainte de implementare, documentaţie ce defineşte conceptul final, stabileşte functionalităţile şi detaliile tehnice, dar şi estimări şi riscuri. Această etapă se lucrează în echipe şi este facută publică pe canalele noastre interne, astfel încât susţine şi ajută la procesul de knowledge sharing. În România, vorbim mult despre programatori, oameni care scriu cod. De aceea, colegii noştri au o poziţionare strategică a ceea ce urmează să implementeze. Orice System Engineer care începe în Systematic are un curs de Feature Driven Development care se ţine în Danemarca. Pe perioada pandemiei, însă, acesta a fost ţinut online.

Un al treilea exemplu este spaţiul de lucru. Avem un birou în centrul Bucureştiului, în Piaţa Romană, în care am investit semnificativ în amenajarea celor două etaje. Ne-am dorit să creăm în oglindă spaţiul de birou conform sediului central din Aarhus. Ne-am dorit ca totul să arate ca în Danemarca pentru a continua în spiritul culturii şi al designului scandinav. Danezii vorbesc despre “hygge” ca un spaţiu fizic completat de confort şi emoţie, care ne aduce împreună. Noi am creat spaţii de networking şi am încurajat evenimentele în spirit de comuniune. Am organizat întâlniri şi momente de celebrare pe care le-am desfăşurat fie pe terasă, fie în cantina noastră. Am suferit în perioada aceasta de pandemie în care am fost nevoiţi încă din martie să lucrăm de acasă, ne lipseşte viaţa de la birou.

Care sunt proiectele la care se lucrează în centrul de dezvoltare software Systematic din Bucureşti?

Lucrăm pe toate cele 3 arii de business – Defence, Healthcare şi Digital Transformation pentru sectorul public şi privat, cu menţiunea că, pentru cel de-al treilea departament, dezvoltăm platforme digitale de e-learning şi de management al bibliotecilor din Danemarca.

În cadrul departamentului de Defence, lucrăm pentru dezvoltarea suitei SitaWare – o suită care oferă un set de instrumente cuprinzător care poate creşte semnificativ flexibilitatea operaţională şi reduce timpul de implementare, oferind în acelaşi timp capacităţi extinse de interoperabilitate.

În zona de Healthcare, colegii noştri dezvoltă platforma Columna, o suită de e-health care susţine domeniul sănătăţii şi al asistenţei sociale, sporind fluxul de lucru, procedurile şi totodată siguranţa pacientului.

În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, colegii nostri dezvoltă mai multe aplicaţii: MoMo, platformă de învăţare adaptată pentru profesori şi elevi, şi Cicero, un pachet de software care include soluţii digitale utilizate de către personalul administrativ în biblioteci, dar şi de către cei care împrumută cărţi de la bibliotecă.

Care sunt tehnologiile folosite în mod preponderent?

În general, lucrăm cu Java, Scala, JavaScript, Angular, .NET.

Cum s-a schimbat modul de lucru în organizaţie în acest an?

Cu toate că încă din martie am închis biroul şi am decis că vom lucra de acasă pentru a oferi siguranţă deplină colegilor noştri, ne-am păstrat modul de lucru şi ne-am concentrat pe consolidarea echipelor. A fost importantă alinierea şi dezvoltarea unei forme de colaborare dincolo de graniţe – fiindcă lucrăm în echipe mixte cu colegii din Danemarca. În 2020, am continuat ceea ce ne-am planificat în urmă cu 1 an şi jumătate – consolidare şi stabilizare.

Cum a evoluat Systematic în 2020?

Noi nu avem business pe piaţa locală din România, însă, la nivel de grup, business-ul pe Defence a mers şi merge în continuare foarte bine. Ca urmare, expansiunea este datorată faptului că am avut un an foarte bun pe Defence şi am avut vânzări peste aşteptări. Tocmai de aceea, şi rolurile pe care le avem deschise în department, menite să susţină proiectele ce vor veni.

S-a văzut un impact al pandemiei în zona de Healthcare, în care am avut unele livrabile întârziate de client fiindcă au fost nevoiţi să se concentreze pe criza COVID. Dar preconizăm în următorii ani o creştere pe zona de Healthcare, unde toţi cei care activează au văzut nevoia de digitalizare mult mai acută. Au nevoie de eficienţă prin digitalizare – iar noi asta oferim prin soluţiile noastre.

Care sunt planurile Systematic pentru 2021?

Continuăm pe ideea de stabilitate şi consolidare a culturii organizaţionale. Recrutăm în continuare şi creştem moderat pentru a susţine proiectele noi.

Care sunt motivele pentru care un specialist IT ar trebui să aplice la Systematic?

Vrem să cunoaştem oameni pasionaţi, oameni care să îşi dorească să-şi dezvolte setul de cunoştinţe alături de echipa noastră de profesionişti ce poartă cu mândrie responsabilitatea contribuţiei pozitive în societate. Pe lângă pachetul salarial competitiv şi proiecte complexe, punem la dispoziţie posibilităţi de dezvoltare printr-un program de onboarding şi traininguri pe care le susţinem în Danemarca (cu excepţia acestei perioade de pandemie care ne-a limitat călătoriile). Cei care îşi doresc să se alăture unei echipe de experţi în domeniul Tech şi să aibă expunere la diferite tehnologii şi framework-uri de management ale proiectului (CMMI5, Scrum Agile) au această posibilitate de afirmare în cadrul organizaţiei.

Care sunt abilităţile pe care le apreciaţi cel mai mult la un candidat?

Căutăm persoane deschise spre a face mai mult decât programare, cu atenţie la detalii şi focus pe calitate, colegi noi care să împărtăşească pasiunea noastră pentru programare şi care să se simtă provocaţi de complexitatea soluţiilor noastre.

În general, căutăm profesionişti cu experientă în Java, Scala, REST, JavaScript, Angular, .NET.

Ce poziţii aveţi disponibile în perioada următoare?

Până la final de an, avem 8 poziţii deschise în toate cele trei departamente: Healthcare, Defence şi Digital Transformation. Sunt roluri diverse prin care ne dorim să aducem în comunitatea Systematic specialişti pe zona de dezvoltare, testare, project management. Recrutăm activ şi avem planuri de consolidare a echipelor, în special cele din Defence şi Digital Transformation.

Pe lângă aceste roluri, recrutăm pentru unul din centrele de excelenţă din Systematic, pe zona de Customer Operations. Centrul de dezvolatare din Bucuresti furnizează servicii pentru toate departamentele din companie şi contribuie la funcţionarea sistemelor critice, cu accent pe stabilitate şi scalare. Căutăm oameni cu experinţă în DevOps, experienţă în cele mai bune practici de integrare continuă care să ne ajute în modelarea viitoarelor activităţi de optimizare, scalare, automatizare şi monitorizare a soluţiilor, folosind totodată tehnologii noi.

Lista completă a poziţiilor deschise poate fi consultată aici.

 

Systematic este o companie internaţională cu capital danez producătoare de software şi sisteme pentru sectorul public şi privat, cu proiecte în domeniul educaţiei, sănătăţii şi apărării. Află mai multe despre companie accesând site-ul aici sau aruncă o privire peste canalul de youtube pentru a vedea exemple de produse pe care le dezvoltă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO