• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Info

(P) O companie din România îşi propune să revoluţioneze sistemele “Smart City”

Autor: Publicitate

25.11.2022, 09:00 51

Oamenii migrează către mediul urban, încă din perioada postbelică. Dacă în anul 1950, 70% din populaţia globului locuia în mediul rural, căutarea unui trai mai bun, cât şi a unor servicii de educaţie şi de îngrijre medicală mai bune au condus ca la nivelul anului 2015 procentele să se inverseze, 72% din populaţie locuind în mediul urban.

Această migraţie relativ accelerată a generat un nou concept, cel de stres urban, manifestat prin infrastructură inadecvată, utilităţi subdimensionate, locuri de muncă insuficiente şi, mai ales, o concentrare a nivelului de poluare, oraşele lumii utilizând două treimi din energie si generând 75% din emisiile CO2 din întreaga lume.

Este necesară, aşadar, o transformare a aglomerărilor urbane, în aşa fel încât să facă faţă schimbărilor. Printre transformările absolut necesare, un loc fruntaş le ocupă digitalizarea şi gestionarea eficientă a resurselor.

În acest context, compania românească Urbioled producător şi integrator de soluţii pentru iluminatul stradal, a lansat o platformă ce vine să înglobeze, atât sistemele de iluminat public, cât şi multe dintre serviciile publice ale unei localităţi.

Reunit sub denumirea NEOS, acest ecosistem de soluţii Smart City funcţionează după cele trei valori de bază ale unui oraş inteligent, aşa cum sunt ele enunţate de Smart Cities Council:

  • Livrabilitate – Oraşe care furnizează condiţii de trai curate, sănătoase, fără poluare sau congestionare. Cu o infrastructură care face ca serviciile oraşului să fie disponibile instantaneu şi convenabil, oricând şi oriunde,
  • Funcţionalitate – Oraşe care oferă infrastructură – energie, conectivitate, tehnologie de calcul, servicii esenţiale pentru a concura la nivel global pentru locuri de muncă de calitate,
  • Sustenabilitate – Oraşe care oferă servicii fără a fura de la viitoarele generaţii.

NEOS implică activitatea de cercetare susţinută a departamentului TEQ din cadrul URBIO, în cei peste 3 ani în care soluţia s-a transformat “de la idee la cheie”, sprijinit fiind de finanţarea europeană în cadrul proiectului Creşterea contribuţiei sectorului TIC pentru competitivitatea economică prin dezvoltarea de produse TIC inovative cu aplicabilitate în restul economiei româneşti”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Cod SMIS 2014+:129007.

Scalabil şi adaptabil oricărei comunităţi de oriunde din lume, NEOS contribuie la gestionarea sustenabilă şi eficintă a resurselor, cu un beneficiu suplimentar în creşterea calităţii vieţii locuitorilor. Extins către tehnologiile noi, prin gestionarea infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice, contribuind la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, printr-o economie de energie estimată de peste 40%, funcţionând în orice condiţii şi independent de accesul la internet, NEOS este pretabil atât pentru aglomerările urbane mari, unde nevoia de control şi monitorizare este maximă, cât şi pentru comunităţile mai mici, care işi gestionează, cu greu, resursele proprii.

Marea majoritate a proiectelor Smart City eşuează din cauza lipsei de maturitate, a deschiderii spre integrare şi, de cele mai multe ori, din simplul motiv că sunt prea complicate. NEOS propune o soluţie intuitivă, plug and play, cu autoinstalare, uşor de înţeles şi de utilizat pentru beneficiarii acesteia pentru că, în definitiv, aşa cum practica ne-a demonstrat, altfel nu se poate. Mai mult, NEOS propune un serviciu unic în România, de asistenţă proactivă, în care beneficiarii sunt notificaţi asupra unei probleme apărute chiar înainte ca aceştia să o constate.

Şi pentru că deciziile sunt luate în timp real într-o comunitate inteligentă, NEOS vine “la pachet” cu alte două soluţii inovatoare, brevetate de către departamentul TEQ al URBIO. Multisenzorul optic KAMSENS va face ca NEOS să detecteze orice condiţie meteo nefavorabilă sau chiar extremă şi să avertizeze utilizatorul, ba chiar să ia decizii, în sensul schimbării culorii luminilor sistemului de iluminat public stradal, din alb natural, eficient energetic, în alb galben, capabil să străbată fuioarele de ceaţă. Totodată, protocolul de comunicare brevetat de TEQ, denumit PREDICTNET, va duce comenzile şi va returna parametri de functionare cu o viteză ameţitoare, ajutând beneficiarul să perceapă şi să decidă, în timp real, măsurile ce se impun.

Concret, NEOS reprezinta o puternică unealtă în mâna utilizatorilor, prin beneficiile financiare şi operaţionale pe care le oferă.

NEOS este o platformă sigură şi de calitate, acest fapt fiind garantat, fără echivoc, de peste cele 100 de rapoarte de testare efectuate de organisme recunoscute la nivel internaţional.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026