• Leu / EUR4.9725
  • Leu / GBP5.7376
  • Leu / USD4.5419
Info

(P) Profitabilitate şi lichiditate: Provocări şi soluţii pentru performanţa afacerii tale

(P) Profitabilitate şi lichiditate: Provocări şi...

Autor: Publicitate

07.07.2022, 09:00 251

După aproape doi ani şi jumătate de la izbucnirea pandemiei şi peste patru luni de război desfăşurat în apropierea graniţelor României, incertitudinea privind evoluţia cadrului economic regional se transformă, treptat, într-o dovadă clară a provocărilor financiare cu care se vor confrunta afacerile din ţară în perioada următoare.

Profitabilitatea multor companii de pe piaţa românească ar putea fi ameninţată, pe de-o parte, de saltul cheltuielilor operaţionale, alimentat de inflaţia aflată la un maxim istoric în toată zona euro şi, pe de altă parte, de reducerea veniturilor din vânzări, generată de scăderea accentuată a puterii de cumpărare a populaţiei.

Menţinerea competitivităţii – condiţie esenţială pentru o afacere profitabilă

Într-un astfel de context, chiar şi companiile cu un foarte bun istoric financiar, care au trecut cu bine peste obstacolele economice din ultimii ani, trebuie să-şi multiplice eforturile de a rămâne competitive şi de a investi într-o ofertă atrăgătoare pentru clienţii lor.

Dacă eşti antreprenor sau administrator într-un IMM, ştii probabil că menţinerea competitivităţii cere, la rândul său, resurse financiare.

Pentru a putea acorda, de exemplu, mostre, vouchere sau discount-uri pentru impulsionarea vânzărilor sau pentru a pune la dispoziţie clienţilor produse inovative şi de bună calitate, diferenţiate faţă de cele oferite de firmele concurente, în primă instanţă va trebui să faci o investiţie având ca scop menţinerea sau creşterea veniturilor.

Creditul bancar – o soluţie din ce în ce mai neatractivă pentru IMM-uri

Cât timp ratele de dobândă percepute în sistemul financiar tradiţional au fost la un nivel relativ scăzut, o metodă de finanţare a activităţii curente aflată frecvent la îndemâna ta a fost obţinerea de împrumuturi bancare pe termen scurt.

În prezent, poţi însă constata cu uşurinţă că această soluţie devine tot mai puţin atractivă, din următoarele motive:

  • Costurile finanţării prin credite sunt în continuă creştere, afectând randamentul investiţiilor bazate pe acestea;
  • În condiţii de incertitudine, dobânzile fixe devin costisitoare, iar cele variabile înglobează un grad ridicat de volatilitate, îngreunând procesele de planificare financiară şi comercială;
  • Numărul creditelor neperformante fiind tot mai mare, băncile îşi ajustează politicile de management al riscurilor: la acordarea creditelor se solicită tot mai des garanţii care nu sunt întotdeauna disponibile.

În aceste condiţii, plusul de venituri obţinut prin impulsionarea vânzărilor s-ar putea redirecţiona pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare cu dobânda, comisioanele şi cheltuielile administrative, reducând eficienţa demersului.

Soluţii de finanţare mai eficiente pentru IMM-uri în contextul actual    

Ce poţi face totuşi într-un context în care costurile creditelor încep să devină inaccesibile? Din acest punct de vedere există cel puţin două abordări distincte pentru care ai putea opta:

O primă abordare este apelarea la metode moderne de finanţare alternativă, care utilizează resursele generate intern, cum sunt creanţele rezultate din vânzări, transformându-le în lichidităţi obţinute cu costuri optimizate. De exemplu, poţi apela la factoringul oferit prin platforma iFactor, un marketplace destinat antreprenorilor în căutare de soluţii simple şi rapide pentru finanţarea IMM-urilor.

O a doua abordare posibilă constă în apelarea la produse de finanţare mai avantajoase din perspectiva costurilor cu dobânda decât creditele, oferite însă tot prin intermediul instituţiilor de credit tradiţionale (de exemplu factoringul bancar).

Finanţarea alternativă şi beneficiile sale

Finanţarea alternativă se referă la fondurile ce pot fi accesate utilizând noile canale şi instrumente financiare dezvoltate pe lângă sistemele financiare reglementate (finanţatori instituţionali şi pieţe de capital).

În comparaţie cu finanţarea tradiţională, noile instrumente beneficiază de aportul tehnologiilor de ultimă generaţie, făcând experienţa finanţării mult mai accesibilă, rapidă, prietenoasă şi fără birocraţie pentru IMM-urile care apelează la ea.

De ce este oportun să te îndrepţi spre finanţare alternativă?

Despre cum funcţionează acest instrument de finanţare pus la dispoziţie prin sectorul FinTech şi ce beneficii oferă el în raport cu instrumentele tradiţionale de finanţare, reprezentanţii iFactor vă oferă o multitudine de detalii.

Practic, prin factoring, în locul solicitării unui credit clasic, IMM-urile îşi pot transforma creanţele – cum sunt propriile facturi emise către clienţi – într-o sursă de lichiditate generată intern, eficientizând semnificativ costurile cu dobânzile şi comisioanele aferente finanţării.

Pe platforma iFactor, facturile pentru care doriţi finanţare pot fi licitate simultan de către mai multe bănci, IFN-uri şi investitori privaţi. Astfel, puteţi obţine un raport cost-beneficiu optim, evitând în acelaşi timp birocraţia şi deplasările către agenţiile mai multor finanţatori potenţiali.

De ce este avantajos să apelezi la factoring prin platforma iFactor?

  • Procesul de aplicare este foarte simplu şi presupune crearea unui cont pe platformă în doar 15 minute, urmată de încărcarea facturilor după primirea aprobării, care se obţine de obicei în 24 de ore;  
  • Beneficiezi de flexibilitate în alegerea facturilor pentru care se solicită finanţare prin factoring, ceea ce influenţează pozitiv şansele şi obţinerea sumei dorite;

Astfel, poţi alege să încarci pe platformă doar facturile emise către clienţii cu o bună reputaţie şi cu un risc de credit scăzut, crescând probabilitatea unui răspuns favorabil. De asemenea, spre deosebire de produsele de creditare standardizate, poţi solicita doar suma care îţi este necesară, diminuând costurile cu dobânda.

  • Obţii finanţarea creanţelor într-un termen foarte scurt, în comparaţie cu factoringul bancar.

Analiza de bonitate necesară pentru aprobarea finanţării se face în acest caz automatizat, prin intermediul unui software integrat în platformă. Astfel, folosirea tehnologiei permite reducerea perioadei de răspuns către aplicanţi, începând cu 24 de ore.     

  • Poţi oferi clienţilor credite comerciale generoase, de 60 – 120 zile, şi în acelaşi timp ai posibilitatea onorării fără provocări a obligaţiilor financiare pe termen scurt, chiar dacă au scadenţe de 15 – 60 zile. 

Poţi regăsi factoringul şi în oferta băncilor, cu dobânzi mai reduse decât cele ale creditelor dedicate IMM-urilor. Totuşi, accesarea sa prin finanţarea tradiţională este mai puţin avantajoasă, fiind consumatoare de timp şi oferindu-ţi mai puţină flexibilitate.

Astfel, dintre cele două abordări menţionate, finanţarea alternativă, cum este cea oferită de iFactor, rămâne cea mai bună soluţie pentru profitabilitatea şi lichiditatea afacerii tale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9725
Diferență: 0,0463
Ieri: 4.9702
Azi: 4.5419
Diferență: 0,1102
Ieri: 4.5369
Azi: 5.7376
Diferență: 0,2201
Ieri: 5.7250
Azi: 5.1534
Diferență: -0,0524
Ieri: 5.1561