Info

(P) Suferea de palpitaţii şi oboseală permanentă. Ce-a aflat o pacientă după un consult cardiologic

(P) Suferea de palpitaţii şi oboseală permanentă....

Autor: Publicitate

25.04.2023, 12:18 662

Senzaţia de pulsaţie la nivelul gâtului, însoţită de oboseală permanentă sau de un ritm cardiac anormal pot fi semnale de alarmă pentru o insuficienţă de valvă tricuspidă. Într-o astfel de afecţiune, această valvă a inimii, care separă atriul drept de ventriculul drept, nu se mai închide bine, iar sângele se întoarce, adică regurgitează, din ventriculul drept în atriu. Din acest motiv, boala mai este cunoscută şi sub denumirea de regurgitare tricuspidiană.

Afecţiunea evoluează mult timp silenţios, simptomele apărând doar atunci când regurgitarea este severă, iar complicaţiile sunt dintre cele mai grave - insuficienţă cardiacă sau fibrilaţie atrială. De aceea, controalele cardiologice periodice, chiar şi în absenţa simptomelor, sunt importante pentru depistarea din timp a bolii şi iniţierea unui protocol terapeutic adecvat. Tratamentul poate să difere mult, de la cazurile foarte uşoare, care vor fi doar monitorizate, la cele tratate medicamentos pentru ameliorarea unor simptome şi până la formele severe, care necesită tratament chirurgical.

Într-o situaţie asemănătoare s-a aflat şi o pacientă de 49 de ani, care s-a prezentat la Spitalul Clinic SANADOR pentru un consult la Dr. Stanislav Rurac, medic primar chirurgie cardiovasculară, şef Transplant cardiopulmonar, Asistenţă circulatorie şi Chirurgie cardiovasculară minim invazivă.

Pacienta mai fusese operată în urmă cu opt ani tot de către Dr. Stanislav Rurac, însă clasic, prin deschiderea sternului. Prima intervenţie s-a efectuat pentru o stenoză mitrală reumatismală şi a fost o operaţie pe cord deschis, cu tăierea sternului şi deschiderea cutiei toracice.

Deşi iniţial reintervenţia pentru afecţiunea recentă (insuficienţa tricuspidiană) ar fi trebuit să se realizeze tot prin metoda clasică, s-a decis ca cea de-a doua operaţie să se facă minim invaziv. Astfel, plastia de valvă tricuspidă s-a efectuat fără oprirea inimii, printr-o mică incizie realizată în jurul areolei drepte.

Intervenţia s-a înscris într-un lung şir de premiere în chirurgia cardiovasculară şi cardiologia intervenţională efectuate cu succes la SANADOR, fiind primul caz care a fost tratat în acest mod, în România, la un pacient care trecuse anterior printr-o operaţie pe cord deschis. Operaţia a decurs fără complicaţii, pacienta având o evoluţie ulterioară favorabilă, externându-se la doar o săptămână de la intervenţie.  

În Centrul de excelenţă în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu afecţiuni ale inimii pot beneficia de tratamente avansate, realizate de medici de excepţie, foarte bine pregătiţi şi cu o experienţă bogată, în primul bloc operator complet digitalizat din ţară. Operaţiile se pot face prin minitoracotomie ori prin chirurgie endoscopică datorită celor mai noi echipamente endoscopice 3D şi 4K, cu care este dotat blocul operator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO