Info

(P) Transformarea tehnologică a industriei agricole globale

(P) Transformarea tehnologică a industriei agricole globale

Autor: Publicitate

11.11.2019, 11:57 229

Pe măsură ce populaţia lumii continuă să crească în mod semnificativ, este important să aducem în discuţie construirea unor societăţi conectate care să poată ţine pasul cu numărul tot mai mare de persoane care au nevoie de acces la alimente. Pentru industria agriculturii, acest lucru se traduce în existenţa unui ecosistem integrat şi durabil, care conectează toate informaţiile şi companiile de pe lanţul valoric alimentar.

Astăzi, aceste date sunt deconectate, indescifrabile sau inexistente. Potrivit McKinsey & Company, aproximativ o treime din produsele alimentare se pierd sau se irosesc în fiecare an, adică aproximativ 940 miliarde de dolari pe an, la nivel global. Începând cu fermierii şi până la export, procesare, distribuţie şi retail, există o mare nevoie de eliminare a decalajului din infrastructura industriei agricole pentru a îmbunătăţi siguranţa, securitatea, trasabilitatea şi sustenabilitatea alimentelor, reducând în acelaşi timp risipa de alimente, pierderile şi riscurile de reglementare.

Datele sunt esenţiale pentru transformarea lanţului valoric alimentar în industria agricolă. Instrumentele şi tehnicile de analiză avansată precum învăţarea automată şi analiza în flux sunt acum accesibile pentru jucătorii mici sau mari, pentru integrarea de date din diverse sisteme în întregul ecosistem. Fabricanţii de produse chimice şi agrochimice care pot analiza rapid date operaţionale end-to-end pentru a aborda inteligent problemele de afaceri, îşi pot optimiza lanţurile de aprovizionare pentru a se menţine în faţa competitorilor şi pot oferi aceste informaţii esenţiale fermierilor, ca noi servicii digitale.

Dar cum pot folosi companiile tehnologii avansate şi datele pe care le furnizează pentru a-şi transforma nu numai afacerile, ci şi industria agricolă în general? Există mai multe exemple despre gestionarea animalelor, deciziile prealabile şi din timpul sezonului, precum şi transportul şi siguranţa alimentelor.

Monitorizarea animalelor de la distanţă

Dimineaţa, când îşi pun cizmele, fermierii de astăzi se uită şi la telefoanele mobile pentru a verifica alerte despre echipamentele agricole, sol, culturi şi căi navigabile, sau pentru a monitoriza dacă animalele lor sunt bolnave sau în perioada propice rutului. Producătorul de lactate Steffen Hake îşi începe ziua verificând alerte, tehnologia schimbându-i maniera în care lucrează.

Ajutând la gestionarea a 240 de vaci de la cooperativa agricolă a părinţilor săi din Wagenfeld-Ströhen, Germania, Hake se bazează pe HealthyCow24, o soluţie a SCR Dairy bazată pe tehnologia cloud Microsoft Azure, pentru a stimula producţia de lapte şi pentru a avea animale mai sănătoase. Soluţia include etichete de colier cu senzori de mişcare şi microfoane care monitorizează activitatea vacilor şi nivelul de ruminaţie. Folosind o aplicaţie care poate rula atât la faţa locului, cât şi în cloud, sistemul avertizează fermierii când există o activitate sporită, care înseamnă adesea că un animal este în perioada propice rutului sau a scăzut ruminaţia, ceea ce poate indica o problemă de sănătate. Sistemul agregă datele de la senzori, le transmite biroului fermei şi este disponibil printr-o aplicaţie mobilă, astfel încât fermierii să aibă acces la date despre starea şi sănătatea vacilor, oricând şi oriunde. SCR Dairy are acum aproximativ patru milioane de etichete conectate la vaci din întreaga lume, monitorizându-le permanent activitatea şi starea. Datele generate de etichete sunt transferate către soluţii de gestionare care ajută fermierii să ia decizii mai bune şi să furnizeze alerte.

Un al exemplu este PeakUp Information Technologies, care a dezvoltat o soluţie IoT folosind serviciile Azure. Aceasta va permite monitorizarea centrală şi un control mai bun al condiţiilor din fermele de păsări. Compania lucrează cu unul dintre cei mai mari producători de produse de pasăre din Turcia, Banvit, pentru a creşte eficienţa muncii şi calitatea serviciilor, şi pentru o mai bună înţelegere a creşterii puilor. Mai exact, vor să ajute Banvit să prevină infertilitatea puilor cauzată de probleme precum nivelul de CO2 şi să menţină nivelul de luminozitate din adăposturi, care poate afecta productivitatea.

Siguranţa şi trasabilitatea alimentelor

Pe măsură ce lanţul global de aprovizionare cu alimente continuă să crească şi să devină mai complex, capabilităţile industriei agricole precum trasabilitatea alimentelor, devin din ce în ce mai importante ca mod de a evita potenţialele probleme de siguranţă alimentară şi de a reduce întreruperile comerciale şi potenţialele riscuri pentru sănătatea publică. Înregistrarea fiecărei predări şi tranzacţii le oferă companiilor garanţia de care au nevoie, fără a inhiba inovaţia lanţului lor valoric. Blockchain-ul este o modalitate emergentă pentru producători de a efectua şi verifica în siguranţă tranzacţiile folosind un registru digital distribuit incontestabil. Companiile pot utiliza tehnologia blockchain pentru a crea un sistem mai transparent pentru schimbul de valori şi bunuri, aplicarea contractelor şi partajarea datelor în lanţul valoric alimentar.

Un exemplu este proiectul desfăşurat de Microsoft împreună cu Transparency-One pe un serviciu blockchain pentru transparenţa lanţului de aprovizionare. Transparency-One au opţiunea de a adăuga un nivel suplimentar de securitate, prin stocarea informaţiilor critice ale lanţului de aprovizionare stocate în Transparency-One, în serviciile Blockchain ale Microsoft Azure. Această soluţie este folosită de companii precum Mars Food şi contribuie la realizarea obiectivului stabilit pentru anul 2020, acela de a furniza orez UNCLE BEN’S® din surse sustenabile.

Sistemul dezvoltat în parteneriat cu Transparency-One, SGS şi Blippar permite Mars Food să examineze toate instalaţiile înregistrate în lanţul lor de aprovizionare şi să se asigure că furnizorii individuali respectă schemele recunoscute de audit social şi certificare. Acesta poate fi utilizat şi pentru a detecta furnizori necertificaţi, pentru a avertiza clienţii cu privire la riscurile comerciale potenţiale şi pentru a declanşa planuri de remediere. Acest lucru reduce posibilitatea de fraudă alimentară, practici alimentare nesigure şi muncă forţată, îmbunătăţind în acelaşi timp eficienţa lanţului de aprovizionare, consolidând încrederea consumatorilor şi contribuind la îmbunătăţirea încrederii în branduri.

O altă companie care utilizează tehnologia pentru a asigura calitatea alimentelor este Kagome. Una dintre cele mai mari companii de prelucrare a tomatelor care produce între 35.000 şi 40.000 tone de pastă de roşii în fiecare an. Kagome foloseşte puterea IoT şi Microsoft Azure pentru a gestiona toate aspectele lanţului de aprovizionare cu produse de tomate - de la recoltare până la livrarea în fabrică, procesare şi expediere către clienţi. Etichetele RFID şi tehnologia GPS de pe echipamentele agricole şi coşurile de colectare ajută compania să urmărească activitatea pe teren, inclusiv cantitatea de produse colectate. Coşurile sunt cântărite, potrivite cu una dintre numeroasele linii de producţie şi apoi expediate către clienţi. Toate datele urmărite sunt introduse în Azure, unde principalii stakeholderi, inclusiv proprietarii de ferme, personalul fabricii, clienţii finali şi autorităţile din domeniul siguranţei alimentare, pot accesa datele. Prin acest nivel de trasabilitate înseamnă că Kagome poate urmări întregul istoric al oricărui pachet de pastă de tomate, până la locul şi momentul în care au fost recoltate roşiile.

Jason Fritsch, CEO al Kagome, a calculat un randament al investiţiei de aproximativ 500% doar în primul sezon. El a estimat o reducere cu 90% a apelurilor telefonice zilnice de colaborare cu angajaţii pentru procese, asigurând în acelaşi timp livrarea unor produse de cea mai înaltă calitate clienţilor săi.

Decizii optimizate datorate tehnologiilor avansate

Utilizarea informaţiilor bazate pe tehnologie pentru a creşte veniturile şi rentabilitatea este un factor de dezvoltare pentru fermierii de pretutindeni. În Statele Unite, Microsoft colaborează cu Costa Farms, un grup de companii de familie de generaţia treia, care vinde în hipermarket-uri precum Walmart, Home Depot şi Lowe's pentru a crea un mod mai bun de a măsura şi regla pH-ul pe parcursul întregii zile şi de-a lungul ciclului de viaţă al plantei. Bazată pe sistemul Azure IoT cu dispozitive cu senzor de pH, soluţia este concepută pentru a ajuta Costa Farms să crească veniturile şi profitabilitatea prin utilizarea tehnologiei moderne în agricultură. Nivelurile optime de pH sunt esenţiale pentru absorbţia nutrienţilor. Creşterea absorbţiei de nutrienţi influenţează în mod direct randamentele, determinând, în schimb, venituri îmbunătăţite pe plantă recoltată. Din punct de vedere al costurilor, acest sistem va permite cultivatorilor să fie mai productivi şi să îl utilizeze în toate activităţile de cultivare, petrecând mai puţin timp cu verificarea manuală a valorilor pH-ului.

Farmers Edge, lider global în agricultura decizională, revoluţionează modul în care tehnologia poate duce la decizii şi rezultate mai bune pentru fermieri. Combinând hardware, software, agronomie şi asistenţă, Farmers Edge oferă cultivatorilor datele corecte pentru deciziile de gestionare a fermelor care maximizează productivitatea şi rentabilitatea. Cu mii de dispozitive IoT de pe platforma Microsoft Azure, Farmers Edge îmbină învăţarea automată şi inteligenţa artificială pentru a crea un nou tip de cultivator în industria agricolă, unul susţinut de echivalentul a ani de date reale agregate. Informaţiile bazate pe date oferă Farmers Edge strategii importante referitoare la ziua optimă de însămânţare, tipul exact de cultură care ar trebui utilizat pentru a maximiza rentabilitatea bazată pe condiţiile pieţei sau performanţa potenţială a culturilor bazată pe condiţiile actuale ale solului.

Indiferent unde se încadrează afacerea în lanţul valoric alimentar, transformarea digitală şi datele pe care le validează  vor schimba definitiv drumul industriei agricole, de la fermă până în casele oamenilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO