Info

(P) Tratament minim invaziv pentru afecţiunea care provoacă cele mai multe decese în România

(P) Tratament minim invaziv pentru afecţiunea care...

Autor: Publicitate

24.05.2023, 15:24 304

Afecţiunile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces în România şi la nivel mondial, incidenţa crescând din cauza stilului de viaţă nesănătos – stres, sedentarism, obezitate, alimentaţie bogată în grăsimi, sare şi produse intens procesate. Cel mai des sunt afectate arterele coronare, de la nivelul inimii, unde pot să apară stenoze sau ocluzii provocate de depunerile de colesterol şi calciu, care afectează grav perfuzarea şi oxigenarea miocardului. Astfel apare boala coronariană ischemică, iar în lipsa unui diagnostic şi tratament adecvat, se poate ajunge la infarct miocardic acut.

Boala coronariană, care produce manifestări clinice doar în stadiile avansate, când stenozele sunt semnificative, poate fi diagnosticată prin mai multe investigaţii. Prima etapă o reprezintă electrocardiograma (EKG) de repaus şi de stres, care poate fi completată cu o ecografie cardiacă, prin care medicul poate observa în detaliu structura şi funcţionarea inimii.  

Urmează investigaţiile avansate – angio-CT coronarian, care poate evidenţia prezenţa plăcilor de aterom, localizarea şi tipul acestora, şi coronarografia (angiografia coronariană), cea mai folosită metodă de diagnostic pentru această afecţiune. Procedura presupune injectarea unei substanţe de contrast în arterele coronare, prin abord endovascular, adică printr-o mică incizie într-un vas de sânge, de obicei la nivel inghinal, în artera femurală.

După stabilirea diagnosticului de boală coronariană ischemică, medicul va recomanda tratamentul potrivit, în funcţie de severitatea stenozei şi de alte afecţiuni asociate ale pacientului. Tratamentul se poate realiza printr-o procedură endovasculară – angioplastie cu stent – sau printr-o intervenţie de chirurgie cardiovasculară – bypass aortocoronarian pentru revascularizarea cordului şi prevenirea complicaţiilor. Operaţia se realizează în cazul stenozelor severe, care pot produce un infarct miocardic, dar şi atunci când pacientul a suferit deja un atac de cord.

De cele mai multe ori, bypass-ul aortocoronarian se realizează printr-o operaţie deschisă, cu incizie amplă, prin sternotomie mediană. În prezent însă, în anumite cazuri, intervenţia se poate realiza şi printr-o procedură de chirurgie cardiovasculară minim invazivă, prin minitoracotomie stângă sau toracoscopie. Chirurgul cardiovascular va stabili care este cea mai potrivită abordare chirurgicală, pentru fiecare pacient în parte. În urma intervenţiei, circulaţia sângelui va fi reluată normal prin arterele coronare, datorită graftului care este montat în zona stenozei, pentru a ocoli partea îngustată.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de servicii medicale performante pentru diagnosticarea şi tratamentul chirurgical al bolii coronariene. În departamentului de Chirurgie Cardiovasculară se pot realiza diferite proceduri avansate: bypass-ul aortocoronarian cu grefoane arteriale sau venoase, reconstrucţii şi înlocuiri valvulare, chirurgia aortei toracice, dar şi proceduri hibride, realizate împreună cu specialiştii în cardiologie intervenţională. După intervenţie, pacienţii vor primi cele mai bune îngrijiri medicale în Departamentul de Terapie Intensivă dedicat exclusiv chirurgiei cardiovasculare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO