Info

(P) Tratament minim invaziv pentru cancerul hepatic inoperabil

(P) Tratament minim invaziv pentru cancerul hepatic...

Autor: Publicitate

21.03.2023, 12:56 286

Cancerul hepatic este diagnosticat deseori în stadii avansate, pentru că la început nu produce manifestări clinice şi poate fi descoperit doar întâmplător, în urma unor investigaţii medicale uzuale – ecografie abdominală şi analize de sânge pentru evaluarea funcţiei hepatice. Atunci când au apărut deja simptomele – durere abdominală, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, senzaţia de plin după mese uşoare, stări de greaţă şi vărsături, oboseală inexplicabilă, prurit, icter, ascită – boala este deja avansată şi tratamentul trebuie să fie unul complex, multimodal.

De cele mai multe ori, principala soluţie este intervenţia chirurgicală, prin rezecţie hepatică, pentru îndepărtarea tumorii şi a unei părţi din organul afectat. Operaţia trebuie să fie completată şi cu alte opţiuni de tratament, în funcţie de indicaţiile existente pentru fiecare caz în parte: radioterapie, terapie ţintită, chimioterapie sau imunoterapie.

Dacă tumora este inoperabilă, singura soluţie terapeutică este o procedură modernă, minim invazivă – chemoembolizarea hepatică. Intervenţia nu necesită incizii, ci presupune doar introducerea, sub anestezie locală, a unui microcateter în arterele hepatice care vascularizează tumora. Apoi, medicul specializat în radiologie intervenţională va injecta prin cateter microsfere absorbabile care conţin substanţe chimioterapice, pentru a distruge tumora din interior şi pentru a bloca circulaţia sângelui spre aceasta.

Procedura are numeroase avantaje pentru pacient. În primul rând, este o metodă minim invazivă, prin urmare nu presupune riscurile pe care le implică o intervenţie chirurgicală. În plus, spre deosebire de chimioterapia obişnuită, chemoembolizarea permite administrarea substanţelor chimice ţintit, direct în tumoră, fără afectarea altor organe, astfel încât efectele adverse resimţite de pacient sunt mult reduse.

Rezultatele sunt foarte bune pe termen lung, crescând considerabil calitatea şi durata vieţii pacientului, care se poate externa după 24 de ore de la tratamentul prin chemoembolizare. Metoda este eficientă în peste 85% din cazuri, fiind recomandată atât în cazul tumorilor hepatice primare, cât şi pentru matastaze – tumori hepatice secundare, care apar prin răspândirea celulelor maligne cu origine într-un alt organ.

Chemoembolizarea hepatică poate fi indicată pentru a reduce dimensiunile unor tumori care sunt prea mari pentru a putea fi operate, dar şi pentru cazurile în care pacientul nu poate suporta o intervenţie chirurgicală. De asemenea, poate fi folosită şi în scop paliativ, pentru ameliorarea simptomelor.

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer hepatic inoperabil pot beneficia de acest tratament modern, minim invaziv, în Departamentul de Radiologie Intervenţională din Spitalul Clinic SANADOR, singurul din România dotat cu două angiografe de ultimă generaţie Philips Azurion 7. De altfel, Spitalul Clinic SANADOR este primul Centru de excelenţă în chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile din Europa Centrală şi de Sud-Est şi al doilea din Europa, procedura fiind efectuată la standarde internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO