Info

(P) Tuse cu sânge, dureri în piept şi răguşeală? Iată ce boală gravă pot ascunde

(P) Tuse cu sânge, dureri în piept şi răguşeală?...

Autor: Publicitate

03.07.2023, 10:30 224

Tusea cu expectorarea unor cantităţi mici de sânge, îngreunarea respiraţiei la efort, durerile în piept, răguşeala, pierderea inexplicabilă în greutate sunt câteva dintre semnele şi simptomele care pot indica apariţia cancerului bronhopulmonar, cel mai frecvent tip de cancer în rândul bărbaţilor din România. În stadiile incipiente, de regulă, cancerul pulmonar nu are manifestări clinice, însă atunci când acestea sunt prezente boala este deja într-un stadiu avansat.

Afecţiunea apare preponderent la fumători, dar este întâlnită şi la nefumători, fiind determinată genetic sau rezultând din infecţii recurente sau expunerea la factori carcinogeni din mediu. Netratat, cancerul pulmonar poate avea complicaţii dintre cele mai severe, ajungându-se chiar şi la deces.

Pentru diagnosticare şi tratament adecvate, consulturile periodice la medicul specialist sunt foarte importante. Persoanelor cu antecedente de cancer pulmonar în familie li se poate recomanda examinarea low dose CT.

Cancerul bronhopulmonar necesită o abordare integrată şi multidisciplinară. Tratamentul este stabilit în cadrul Comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), luând în considerare tipul histologic al tumorii, stadializarea şi comorbidităţile pacientului, şi poate include intervenţie chirurgicală, tratament oncologic (chimioterapie, imunoterapie sau terapie biologică ţintită) şi radioterapie stereotaxică.

Tratamentul prin intervenţii de chirurgie toracică este recomandat în stadiile I, II şi, în anumite cazuri, în stadiul III al cancerului pulmonar fără celule mici, de tip NSCLC. Operaţiile pot fi realizate atât prin toracotomie (abord clasic, deschis), cât şi prin tehnici minim invazive, în funcţie de dimensiunea şi invazia tumorii. Tipurile de intervenţii chirurgicale includ rezecţia apicală, segmentectomia, lobectomia şi pneumonectomia. Însă, lobectomia este cea mai frecvent utilizată în tratamentul cancerului pulmonar în stadiu curabil.

Intervenţiile chirurgicale pot fi efectuate şi în stadii avansate ale cancerului, de exemplu, în stadiul IV, în cazul unei singure metastaze controlabile chirurgical sau a mai multor metastaze rezecabile care pun în pericol viaţa pacientului. De asemenea, pacienţii care prezintă metastaze pulmonare provenite de la alte tipuri de cancer (mamar, colorectal, renal) pot beneficia de ablaţie laser pentru creşterea supravieţuirii şi a calităţii vieţii.

Tratamentul multimodal al cancerului pulmonar include, pe lângă chirurgie, şi chimioterapie, imunoterapie sau radioterapie. Terapiile oncologice pot fi administrate ca monoterapie sau în combinaţie, înainte sau după intervenţia chirurgicală, în funcţie de indicaţii.

La SANADOR, pacienţii cu afecţiuni pulmonare au acces la controale de specialitate şi la investigaţii de screening şi diagnostic, asigurate de medici cu o foarte mare experienţă, cu ajutorul unor echipamente moderne. De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR sunt rezolvate cu succes chiar şi cele mai complexe cazuri de chirurgie toracică, atât prin deschiderea sternului, cât şi prin metode minim invazive. Pentru tratamentul metastazelor, Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu un laser chirurgical avansat, ERASER Nd:YAG (120 W), dedicat ţesutului pulmonar.

În acelaşi timp, pacienţii oncologici beneficiază la Centrul Oncologic SANADOR de o abordare integrată şi o terapie personalizată, fiecare caz fiind discutat în comisia multidisciplinară oncologică, ţinându-se cont de particularităţile pacientului şi de cele mai recente ghiduri şi protocoale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO