Info

(P) Ultima licitaţie a anului, dedicată numismaticii din aur şi argint

(P) Ultima licitaţie a anului, dedicată numismaticii...

Autor: Publicitate

15.12.2022, 11:19 205

Ultimul eveniment al anului 2022, organizat de Casa de Licitaţii A10 by Artmark, este dedicat numismaticii româneşti. „Cabinetul Numismatului - Licitaţia unei colecţii de monede, medalii şi plachete" parcurge două milenii de istorie şi reuneşte peste 200 de piese, multe dintre acestea rare, disputate şi de valoare muzeală. Licitaţiile de numismatică organizate de A10 în ultimii doi ani au contribuit la organizarea pieţei numismaticii din România pe baze mai transparente, documentate şi public cotate şi însoţite de garanţii contractuale. Evenimentul din 22 decembrie reprezintă încă un mic pas către dezvoltarea unei pieţe moderne de numismatică, în beneficiul colecţionarilor şi pasionaţilor domeniului, oferind acces către larga piaţă publică de artă pentru toate colecţiile de specialitate, formate în România ori străinătate.

În premieră în România, într-o licitaţie publică, îşi fac apariţia o întreagă colecţie de monede din argint bătute de marii împăraţi ai Romei – de la Octavian Augustus până la marele Marcus Aurelius, monede care au circulat pe întreg teritoriul imperiului, inclusiv la noi. Toate monedele aparţinând acestei suite au fost achiziţionate în timp, din străinătate (Europa şi SUA), de la case de licitaţie ori târguri de specialitate, aşa cum reiese din documentele de provenienţă cu care monedele au venit însoţite.

De mare valoare numismatică sunt şi primele monede medievale româneşti puse în circulaţie în Ţara Românească şi Moldova în secolul al XIV-lea: dinarul de argint bătut de Vladislav I şi grosul de argint bătut de Petru Muşat, care pornesc în licitaţie de la preţuri extrem de accesibile – 400 de euro, respectiv 125 de euro. De asemenea colecţia de monede medievale româneşti are ca şi provenienţă achiziţii graduale din străinătate, de la case de licitaţii şi târguri de specialitate.

Licitaţia conţine piese inedite ori rare şi în secţiunea sa de istorie modernă, astfel, în cadrul licitaţiei din 22 decembrie îşi face apariţia medalia din argint „Prima Cameră a Deputaţilor Români" din 1859. Piesa de colecţie, raritate extremă, a fost conferită membrilor primei Camere a Deputaţilor Principatelor Unite şi are un preţ de pornire de 1.500 de euro. Semnalăm şi punerea în licitaţie a monedei din argint de 2 lei 1901 - cea mai rară monedă românească de circulaţie, cu un tiraj de doar 12.476 de exemplare – ce porneşte în licitaţie de la 750 de euro.

Tot în cadrul licitaţiei de joia viitoare, 22 decembrie, pasionaţii pot găsi şi izvoade scrise semnificative pentru formarea ştiinţifică a oricărui colecţionar, mai ales că acestea provin din prestigioasa bibliotecă a bijutierului Curţii Regale Theodor Radivon, precum exemplarul din 1858 „Banii cei noi" de Unferriht (preţ de pornire de 75 de euro) ori „Buletinele Societăţii Numismatice Române", însoţite de plicul original trimis fiului Nicolae Radivon (preţ de pornire de 100 de euro) ori „Numismatica română" de Dimitrie Sturza (preţ de pornire de 300 de euro).

Punerea în vânzare a celor peste 200 de piese, joi, 22 decembrie, ora 19:00, în cadrul evenimentului „Cabinetul Numismatului - Licitaţia unei colecţii de monede, medalii şi plachete", reprezintă un prilej unic de a demonstra importanţa şi relevanţa numismaticii în vremurile noastre. Colecţia de monede, medalii şi plachete poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 22 decembrie va avea loc online pe platforma Artmark Live 2.0 şi în sala de licitaţii a Casei de Licitaţii A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO