Info

Roxana Barbato, Director ESG & Sustenabilitate, Raiffeisen Bank România: EMBA-ul mi-a facilitat tranziţia către un domeniu nou, extrem de actual şi provocator

Advertorial

Roxana Barbato, Director ESG & Sustenabilitate,...

Autor: Publicitate

06.03.2024, 07:00 753

Roxana Barbato este o profesionistă în domeniul bancar cu o expertiză vastă în managementul proiectelor strategice în arii diverse, de la business, politici de compliance, la managementul performanţei. De asemenea, deţine peste 15 ani de experienţă în corporate banking, cu un palmares solid de tranzacţii de succes, colaborând cu clienţi corporativi dintr-o varietate de sectoare industriale.

Roxana activează de peste 13 ani în cadrul Raiffeisen Bank România, unde a ocupat diverse poziţii de leadership, de la Senior Director la Manager of Strategic CEO Projects. În 2023 a decis să înceapă un nou capitol în carieră, ca Director ESG & Sustenabilitate. În această funcţie, are un rol cheie în consolidarea poziţiei băncii ca facilitator în tranziţia către o economie verde şi o comunitate sustenabilă.

Absolventă a programului WU Executive MBA Bucharest (2019 – 2021), Roxana povesteşte cum au contribuit cursurile de EMBA la evoluţia sa în carieră şi la tranziţia către un domeniu de activitate nou şi provocator. 

„Decizia de a urma un program de EMBA a venit din nevoia de a-mi actualiza, pe de o parte, cunoştinţele practice, prin participarea la un program formal, bine structurat, cu informaţii şi studii de caz actuale şi aplicabile, dar la fel de important, din dorinţa de a cunoaşte oameni noi, profesionişti realizaţi în domenii diverse de activitate”, explică Roxana. Aceasta susţine că programul oferit de WU Executive Academy a fost o alegere relativ uşoară datorită multiplelor avantaje oferite, de la curricula diversă şi actuală, profesorii de la universităţi reputabile, metoda de învăţare activă, prin contribuţii ale participanţilor, precum şi posibilitatea de a accesa burse.

Reflectând asupra impactului pe care l-a avut programul de EMBA asupra evoluţiei sale profesionale, Roxana mărturiseşte: „Parcurgerea programului a completat experienţa extinsă dobândită şi a avut impact şi la nivel personal, având ocazia, pe întreg parcursul programului, să-mi dezvolt abilităţile de leadership şi să am abordări mai curajoase. Totodată, am avut ocazia să experimentez cu instrumentele învăţate, aplicându-le în implementarea de idei noi într-un mediu sigur şi să-mi exersez gândirea strategică. Astfel, EMBA-ul a facilitat tranziţia către un domeniu nou pentru mine, extrem de actual şi provocator, în zona de ESG şi sustenabilitate.”

Aceasta consideră că un beneficiu major al programului este structura organizată în module, care acoperă noţiuni esenţiale pentru un lider din orice industrie. Acestea sunt prezentate suficient de specific pentru a oferi valoare şi aplicabilitate, păstrând totodată abordarea generalistă. „Uitându-mă în spate, lecţiile şi exemplele care m-au sprijinit cel mai mult le-am găsit în modulul de Strategie al profesorului Miguel Lladó şi cel de Contemporary Issues al profesorului Philip Nell şi Prof. Dr. Jakob Müllner. Personal, a fost important să pot dezvolta perspective şi comportamente noi, să implementez abordări strategice diverse şi să dezbat subiecte contemporane, de impact, înţelegând modul în care se pot gestiona riscurile nemanifestate încă, într-un context global”, menţionează aceasta.

Pe parcursul programului a făcut parte din două echipe, construite atent de WU, care au adus laolaltă participanţi cu background-uri variate, acesta fiind un factor cheie în procesul de învăţare şi de networking. Împreună cu prima echipă a decis să colaboreze şi pentru proiectul Capstone, lucrarea finală necesară pentru absolvire. Roxana rememorează cu entuziasm momentele marcante din această experienţă: „Îmi aduc aminte în special de momentul în care am reuşit să aducem proiectului, pe lângă teorie şi multe cifre, un element practic prin realizarea unui demo, fabricând produsul, construind ambalajul şi putând astfel să mergem în faţa profesorilor cu produsul final, un element de impact şi valoros.”

Programul de EMBA a încurajat-o să exploreze în afara zonei de confort, abordând domenii precum strategie, leadership şi guvernanţă. Abilităţile exersate în această perioadă s-au dovedit extrem de valoroase în rolul său actual. „Coordonarea acestei noi zone strategice, cu impact transversal într-o organizaţie mare, necesită încrederea, suportul şi implicarea stakeholderilor interni, de la management la echipele implicate, precum şi un proces de consultare complex al stakeholderilor externi. Totodată, este esenţială dezvoltarea unui cadru de guvernanţă solid şi integrarea criteriilor de mediu, social şi guvernanţă în luarea deciziilor”, subliniază ea.

Roxana Barbato consideră că într-un mediu în continuă schimbare şi cu provocări din ce în ce mai diverse, este cu atât mai important ca liderii să rămână conectaţi la informaţii actuale, să îşi dezvolte gândirea laterală şi abordarea pe termen lung, alături de alţi profesionişti din industrii diferite, cu puncte de vedere complexe. O diplomă de EMBA reprezintă dovada şi a dorinţei de învăţare continuă şi a efortului depus în această direcţie. „Am recomandat şi voi continua să recomand programul WU pentru abordarea unor teme de interes, pentru profesorii din medii academice internaţionale şi pentru participanţii din industrii diverse, construind astfel un mediu ideal de învăţare şi abordare a unor perspective noi”, încheie Roxana.

 
 

WU Executive Academy şi Ziarul Financiar oferă 7 burse în valoare totală de 115.000 euro la programul WU Executive MBA Bucharest, aflat în top 45 programe de Executive MBA din lume şi singurul program din România care deţine tripla acreditare internaţională - EQUIS, AMBA şi AACSB.

Înscrierile pentru burse au loc până pe 29 mai 2024 şi se fac prin completarea aplicaţiei online. Aplicaţiile vor fi selectate de o comisie de examinare compusă din reprezentanţi ai WU Executive Academy şi reprezentanţi ai Ziarului Financiar, iar anunţarea beneficiarilor se va face în data de 17 iunie 2024 pe www.zf.ro şi în ediţia print a Ziarului Financiar.

Informaţii complete despre burse şi înscrieri sunt disponibile pe: www.zf.ro/ExecutiveMBA

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO