Media & Advertising

A apărut anuarul ZF 100 cele mai valoroase companii din România. Unsprezece nume noi şi-au adjudecat un loc în ediţia din 2020. Printre numele noi se regăsesc retailerul de bricolaj Leroy Merlin România, producătorul de software Microsoft România şi subsidiara locală a companiei americane Emerson

Anuarul ZF „Top 100 cele mai valoroase companii din România“ – ediţia 2020 a apărut pe piaţă joi, 3 decembrie 2020.

Anuarul ZF „Top 100 cele mai valoroase companii din România“ – ediţia 2020 a apărut pe piaţă joi, 3 decembrie 2020.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

08.12.2020, 00:05 496

Unsprezece companii noi şi-au făcut loc pentru prima dată în cata­logului ZF „Top 100 cele mai valo­roase companii din România“, ediţia 2020. Numărul este uşor mai mare faţă de ediţia anterioară, în care opt nume erau noi în clasament.

Energia, bricolajul, tehnologia, in­dus­tria farma, auto, dar şi cea a bu­nu­ri­lor de larg consum şi retailul electro-IT sunt do­meniile din care vin com­paniile nou-in­trate.  Grupul CEZ - „actor“ în cea mai mare tranzacţie din România ultimilor 12 ani - îşi face in­trarea direct pe poziţia 52, cu o v­aloare de 505 mi-lioa­ne de euro. Ce­le­lalte com­panii nou-intrate ocupă locuri de la 73 la 10.

Printre ele se regăsesc retailerul de bricolaj Leroy Merlin România, pro­du­că­torul de software Microsoft România şi sub­sidiara locală a companiei ame­ricane Emerson.

Per total, companiile din top 100 relevă trendul ascendent de care s-au bucurat câteva industrii în 2020, printre acestea regăsindu-se industria farma, retailul alimentar, serviciile de curierat, dar şi retailul de tip do-it-yourself.

Cele mai valoroase 100 de companii din România valorează anul acesta 86,7 miliarde de euro, în scădere cu circa 1% faţă de valoarea cumulată a com­pa­niilor de anul trecut, luând aşadar în calcul valoarea în euro. Valoarea din acest an este a treia cea mai mare atinsă de companiile din clasament, însă rămâne departe de reperul celor 15 edi­ţii ale topului, adică anul 2007, când primele 100 de firme aveau o valoare totală de 96,3 miliarde de euro.

„Top 100 cele mai valoroase companii din România“ este un demers jurnalistic pornit în 2006, când, într-o economie cu creşteri şi investiţii străine record, Ziarul Financiar şi-a pus problema valorii, a preţului companiilor locale, indicator care înglobează mai mult decât cifre de afaceri sau marje de profit.

De la prima ediţie topul a fost realizat în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners – cum se numea la acea dată, în prezent BT Capital Partners. În ultimii trei ani şi firma de evaluare Veridio a fost partener al ZF în realizarea acestui catalog.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO