Media & Advertising

Francezul Maxime Vachier-Lagrave a câştigat etapa de la Bucureşti a turneului internaţional Grand Chess Tour 2022 (GCT), în urma ultimei runde ce s-a finalizat după trei play-off-uri

Francezul Maxime Vachier-Lagrave a câştigat etapa de la...

Autor: Cristina Bellu

16.05.2022, 10:30 57

Maxime Vachier-Lagrave a câştigat etapa de la Bucureşti a turneului internaţional Grand Chess Tour 2022 (GCT), în urma ultimei runde ce s-a finalizat după trei play-off-uri. Francezul a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 5,5 puncte, podiumul fiind completat de americanii Wesley So şi Levon Aronian, fiecare cu 5 puncte.

Cel mai bun şahist român al momentului, Bogdan Deac, s-a clasat pe locul patru (4,5 puncte), la egalitate cu americanii Fabiano Caruana şi Leinier Dominguez.

“Sperăm, ca odată cu această competiţie, devenită deja o tradiţie în România, să convingem tot mai mulţi tineri să considere şahul o opţiune în dezvoltarea lor personală şi profesională. Credem cu convingere că, prin intermediul şahului şi a unor programe educaţionale implementate în şcoli, tinerii din ţara noastră pot găsi instrumente şi abilităţi strategice care să-i ajute în evoluţie”, a spus Vlad Ardeleanu, preşedinte al Federaţiei Române de Şah (FRŞAH).

Trofeul competiţiei Superbet Chess Classic Romania 2022 este o statuetă creată de artistul Aurelian Aldescu, în 2019, special pentru etapa Grand Chess Tour din România. Statueta simbolizează o sinteză între Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuşi – elementul românesc - şi un Rege – piesa principală din şah.

Totalul premiilor pentru etapa de la Bucureşti se ridică la 350.000 de dolari. Repartiţia premiilor în bani este următoarea: Iocul I – 77.667 dolari; locurile II  – câte 67.667 dolari fiecare; locurile IV – câte 26.333 dolari fiecare; locurile VII – câte 17.250 dolari fiecare; locurile IX – câte 11.750 dolari fiecare.

Competiţia de şah clasic de la Bucureşti (Superbet Chess Classic România 2022) a fost prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel global. Şahiştii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care şi jucătorul nr. 1 al României) au jucat în sistem turneu (fiecare cu fiecare). Câştigătorul etapei a fost desemnat pe baza punctelor acumulate si a celor trei meciuri de play-off.

Competiţia s-a desfăşurat în perioada 5-14 mai 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO