Media & Advertising

Google şi Facebook vor plăti: UE o ia pe calea Australiei şi pregăteşte o legislaţie amplă pentru Big Tech

Google şi Facebook vor plăti: UE o ia pe calea Australiei şi pregăteşte o legislaţie amplă pentru Big Tech

Autor: Alex Ciutacu

09.02.2021, 12:35 199

Parlamentarii europeni analizează un pachet de legi pentru Europa prin care giganţii de tehnologie cunoscuţi drept Big Tech ar fi obligaţi să plătească editorii de conţinut pentru ştirile pe care le preiau, dublând o iniţiativă similară din Australia, potrivit FT.

Iniţiativa parlamentarilor europeni ar reprezenta o lovitură puternică pentru Google, care a ameninţat chiar că va ieşi din Australia dacă ţara va aproba legea prin care forţează platformele digitale să plătească pentru ştirile pe care le preiau. 

De asemenea, Facebook a ameninţat că nu le va mai permite utilizatorilor din Australia să distribuie ştiri dacă legislaţia trece în forma actuală. 

În acelaşi timp, europarlamentarii lucrează la două pachete legislative istorice, şi-anume Digital Services Act (DSA) şi Digital Markets Act (DMA), conform informaţiilor obţinute de FT.

Pachetele legislative ar putea împrumuta câteva pagini din iniţiativa Australiei, cu prevederi precum obligaţia ca marile companii de tehnologie să informeze editorii atunci când schimbă modul în care ierarhizează ştirile pe platformele lor. 

Alex Saliba, un europarlamentar din Malta, a declarat că abordarea australienilor a reuşit să adreseze „dezechilibrul care există în puterea de negociere” dintre marile platforme şi editori.  

AFACERI DE LA ZERO