Media & Advertising

Grila TV are un nou program: razboiul in direct

28.03.2003, 00:00 8

Razboiul din Irak a dat un nou sens realitatii de la televizor, relateaza Financial Times. Dizlocarea fara precedent a peste 500 de reporteri alaturi de fortele aliate si prezenta echipelor de filmare pregatite pentru transmisii de noapte si conectate la sateliti au permis lumii intregi sa vada razboiul dintr-o noua perspectiva: in timp real.
Transmisiunile in direct din primele zile de razboi, insotite de comentarii de la fata locului ale corespondentilor care insotesc unitatile militare au fost un sprijin urias pentru Pentagon. Arsenalul american a fost astfel admirat in imagini infatisand avioane de lupta F-14, portavioane si tancuri Abrams care traverseaza nestingherite desertul din sudul Irakului direct spre Bagdad.
Insa imediat dupa ce in America au fost difuzate primele reportaje despre pierderile umane si prizonierii de razboi iar in presa au aparut tot felul de articole fataliste, riscurile televiziunii din prima linie au devenit evidente: "Este un experiment real", spune o persoana care a oferit consultanta fortelor aliate pe probleme de comunicare.
Departamentul de aparare a crezut ca inaintarea jurnalistilor cot la cot cu trupele va servi intereselor Pentagonului la fel de mult ca si mediei - sa arate unei parti a comandantilor irakieni forta atacurilor conduse de SUA.
"S-a decis ca este mai bine sa avem presa acolo, ca sa vada cat este de greu si cat de atenti suntem fata de pierderile din randul civililor", spune consultantul pe comunicare. "Insa de fapt este o sabie cu dublu tais, deoarece se vad accidentele, problemele".
Se spune ca generalul Tommy Franks, comandantul operatiunii "Iraqi Freedom" este un sustinator fervent al accesului presei in mars direct alaturi de trupele militare ("embedding"), fapt calificat drept "istoric" de catre secretarul apararii Donald Rumsfeld.
Generalul american si consilierii lui au considerat ca accesul restrans oferit presei in razboiul din Golf din 1991, nu va multumi mijloacele media care au devenit tot mai puternice.
Fata de razboiul din Vietnam, unde relatiile dintre media si trupele militare au fost marcate de neincredere, reporterii si soldatii din razboiul irakian sunt cel putin din punct de vedere fizic de acceasi parte a baricadei. Din aceasta cauza exista ingrijorari fata de faptul ca Pentagonul a reusit sa coopteze media. Mai mult, tendinta televiziunii de a amplifica povestile de interes uman, despre curajul unui soldat sau suferinta unei familii indoliate pun in umbra relatarile la scara mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO