Media & Advertising

Ultima batalie a lui Conrad Black in incercarea de a-si salva imperiul

26.11.2004, 00:00 5



Atacat din toate partile de catre actionari, omul de afaceri de origine canadiana Conrad Black incearca sa salveze ultimele bucati ale imperiului sau, scrie Le Figaro. Odata cu anuntul vanzarii grupului de presa Jerusalem Post, magnatul detronat isi facea publica intentia de a recumpara ceea ce a mai ramas din holdingul canadian Hollinger Inc., cu scopul de a impiedica vanzarea ziarului Chicago SunTimes si de a prelua din nou controlul asupra companiei americane Hollinger International, detinuta in proportie de 18,2% de catre Hollinger Inc. DesI procentul pare mic, Hollinger Inc. detine prin intermediul acestui pachet de actiuni 62% din drepturile de vot la Hollinger International.



Hollinger International a lansat un adevarat razboi impotriva lui Conrad Black, fostul sau patron, care a fost acuzat ca a sustras mai multe zeci de milioane de dolari din fondurile grupului. Supus acestei presiuni, Conrad Black a demisionat din functia de presedinte al grupului Hollinger International in luna noiembrie a anului trecut. El este angrenat acum in mai multe actiuni in justitie, Hollinger International pretinzandu-i daune totale in valoare de 416 milioane de euro.



Dupa ce a iesit de sub tutela lui Conrad Black, Hollinger International a inceput sa vanda o parte din activele grupului pentru a redresa situatia financiara a grupului, aflat in dificultate in urma unor greseli de gestiune sI a unor manevre contabile. In ciuda protestelor lui Conrad Black, Hollinger International a incaput prin vanzarea cotidianului Daily Telegraph, cel mai important active al grupului. Recent, Hollinger a renuntat la un alt ziar important, Jerusalem Post, care a fost achizitionat de catre grupurile MTL sI Canwest.



Dupa aceste tranzactii, din fostul imperiu al lui Conrad Black, Chicago Suntimes este ultimul giuvaer aflat ramas in custodia grupului Hollinger. Este de inteles de ce Conrad Black nu se poate resemna sa piarda si aceasta ultima componenta a fostului sau imperiu. Impins de orgoliu, magnatul, care a renuntat la cetatenia canadiana pentru a primi titlul de lord al Regatului Unit al Marii Britanii, a lansat o oferta de cumparare a actiunilor Hollinger Inc. pe care inca nu le detine. Oferta sa se ridica la aproape 47 de milioane de euro cash. Pentru a plati acesti bani, Conrad Black va folosi vehiculul sau financiar firma Ravelston, despre care acuzatorii sai declara ca i-ar fi servit pentru a deturna fondurile Hollinger International. In urma acestei tranzactii, Conrad Black spera sa reuseasca scoaterea de pe bursa a companiei Hollinger Inc., masura care ar face-o mai dificil de controlat.



Intre timp, SEC (The Securities and Exchange Comission), autoritatea care monitorizeaza operatiunile pe piata financiara americana, si-a anuntat decizia de a incepe urmarirea in justitie impotriva lui Conrad Black, pentru tranzactii ilicite. Pe langa amenzi, SEC mai incearca sa obtina o sentinta care sa nu-I mai dea voie lui Conrad Black sa conduca nici o societate listata la bursa.





Cine este personajul Conrad Black ?



Conrad Moffat Black s-a nascut pe 25 august 1944 in Montreal. Tatal sau, George Black, era directorul unei fabrici de bere. A absolvit facultatea de istorie a Universitatii Carleton, apoi a urmat dreptul la Laval si a obtinut un master de la McGill.



Conrad Black a debutat in afaceri cumparand mici ziare canadiene, participand la fondarea Sterling Newspaper Group, in 1971. In 1978, Black a devenit presedintele corporatiei Argus, pozitie pe care a folosit-o pentru a pune bazele grupului Hollinger. Pana in 1990, Hollinger controla 60% din titlurile de ziare din Canada, precum si sute de cotidiene din SUA, Anglia, Australia si Israel.



Black si-a facut un renume din preluarea de ziare si restructurarea lor, restructurare care ducea adeseori la pierderi de locuri de munca. Totusi, in ciuda criticilor, ziarele conduse de el obtineau profit in primul an de la preluare. Apetitul sau pentru presa scrisa la propulsat pe pozitia a treia in topul editorilor mondiali de ziare. La apogeul sau, in 1999, Hollinger a obtinut venituri de peste 2 miliarde de dolari.



Banii si faima de a conduce un imperiu publicistic nu au fost de ajuns pentru Conrad Black. Acesta isi dorea sa adauge si un titlu la toate acestea. Astfel ca a renuntat la cetatenia canadiana pentru a fi numit oficial Lord Black of Crossharbour, pe 21 octombrie 2001.Crossharbour este numele unui cartier din Londra, unde este situata cladirea ziarului Daily Telegraph, detinut pe atunci de Conrad Black.



Black a inceput apoi sa vanda multe dintre holdingurile de presa pe care le detinea in Canada, inclusiv National Post. La 17 noiembrie 2003, el a anuntat ca se va retrage de la conducerea conglomeratului de presa american Hollinger International. In urna anuntului sau au fost descoperite mai multe nereguli financiare in cadrul grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO