Mediafax.biz Exclusiv

Actavis aşteaptă vânzări de 2,4 mil. euro din produse noi

Actavis aşteaptă vânzări de 2,4 mil. euro din produsele nou lansate

Autor: Ioana David

29.04.2011, 14:14 85

"În 2011vom creşte portofoliul de produse, altele decât cele oncologice(businessul principal al companiei -n.red.) şi vom avea 14 lansări,focusându- ne pe acele arii teraputice unde ne propunem creştere,astfel încât, pe termen scurt să echilibrăm balanţa cuoncologicele", a spus Alina Culcea, director general al ActavisRomânia.

Culcea a precizat că în vizorulfirmei sunt segmente precum cel cardiovascular, sistemul nervoscentral, dar şi segmentul produselor fără prescripţie (OTC-urile)pe care vrea să aducă sau să "revitalizeze" câtevaproduse.

Recent, compania a lansat Irprestan (medicament cardiologic),produs în cadrul unităţii pe care Actavis o are înIslanda.

În 2010, Actavis a înregistratvânzări (inclusiv exporturi) de circa 93 mil. euro. Vânzările pepiaţa din România au înregistrat o scădere de aproximativ 8%comparativ cu anul 2009, scădere cauzată de faptul că au apărutmulţi competitori noi în zona oncologiei, dar şi din cauzaarieratelor din sănătate, potrivit companiei.

Tot anul trecut, Actavis a lansat pepiaţa locală 14 noi produse în arii precum cardiologia(Lercanidipina), sistem nervos central, sistem respirator(Levocetirizina), antibiotice, dar şi oncologie (Docetaxel şiGranisetron).

Nu sunt disponibile estimări legatede evoluţia businessului Acavis anul acesta.

"Profitul Actavis va fi mai mic decâtcel de anul trecut, estimând că nu va depăşi 10% din cifra deafaceri. Factorii de erodare sunt în principal asociaţi cu termenulmare de încasare a facturilor emise de către clienţi, cu potenţialepierderi asociate insolvenţelor declarate ale farmaciilor şi nu înultimul rând cu erodarea preţurilor, dar şi a marjelor atât pevânzările în retail, dar mai ales pe cele în spitale", a mai spusAlina Culcea.

Prin fabrica Sindan, Actavis esteunul dintre cei mai importanţi exportatori de medicamente dinRomânia. Pe piaţa din SUA, spre exemplu, una dintre principaleledestinaţii externe, livrările au fost anul trecut de 2,2 mil. euro,în creştere cu 61% comparativ cu nivelul din 2009. Sindan a intratpe această piaţă în 2005 şi a crescut numărul produselor exportateajungând la două în 2008 şi la opt anul trecut.

Printre produsele exportate se numărăIrinotecan şi Gemcitabina Sindan.

"În primele trei luni ale anului 2011Actavis a înregistrat o cifră a exporturilor de peste 6 milioane deeuro", a spus Bogdan Oghină, directorul general al SindanPharma.

În primele nouă luni ale anuluitrecut, ultimele disponibile, exporturile aveau o contribuţie de23% din afacerile Actavis. Pe piaţa medicamentelor, care se ridicăla peste 2 mld. euro anual, alţi producători de medicamente suntTerapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice Iaşi, Labormed, dar şialţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO