Mediafax.biz Exclusiv

Alin Tapalagă pleacă în Columbia pentru un mandat de trei ani la conducerea Porsche

Alin Tapalagă pleacă în Columbia pentru un mandat de trei ani la conducerea Porsche

Autor: Bogdan Alecu, Adelina Mihai

11.09.2011, 17:51 405

Columbia este cea mai nouă piaţă pe care se extinde Porsche Holding şi prima ţară din afara Europei. Tapalagă va conduce importatorul pentru un mandat de trei ani şi se va muta la Bogota, capitala statului sud-american.

"Perioada ultimilor patru ani, de când sunt director general al Porsche Inter Auto, a fost marcată de "dansul pe sârmă" oferit de criză între obţinerea de venituri cât mai mari şi costuri cât mai mici", a spus Alin Tapalagă. Columbia este una dintre cele mai dinamice pieţe din America de Sud, înregistrând o creştere a pieţei auto de la 100.000 la 200.000 de unităţi, iar în acest an se estimează că va ajunge la 350.000 de maşini, volum similar celui atins şi de piaţa locală în 2007.

În cei patru ani în care Tapalagă a condus PIA compania a vândut aproape 40.000 de maşini şi a rulat afaceri cumulate de 850 mil. euro. Tapalagă lucrează în cadrul Porsche România de peste zece ani.

Pachetele salariale oferite executivilor promovaţi în statele aflate în curs de dezvoltare sunt ceva mai mici decât cele din Occident, însă sunt considerabil mai mari faţă de cele obţinute de managerii locali ai ţării respective.

"Pachetele executivilor români relocaţi în Columbia sunt cu 60-80% mai mari decât cele pe care le primeau în România, iar uneori sunt chiar duble. Deşi valoarea pachetelor oferite depinde de dimensiunea businessului, se poate spune că un expat câştigă, în medie, 250.000- 300.000 de euro brut pe an (20.000 - 25.000 euro/lună) în Columbia", a spus Werner Stein, un headhunter cu experienţă de peste 17 ani în recrutarea de manageri de top pe piaţa locală.

El spune că a cunoscut un manager român care a fost trimis în Columbia în urmă cu câţiva ani pentru a conduce un business pentru un mandat de trei ani. "Am aflat că şi-a mai prelungit cu doi ani contractul de mandat, pentru că i-a plăcut modul de viaţă de acolo şi se simţea în siguranţă. Mie mi-a fost greu să înţeleg acest lucru, însă când li se oferă astfel de oportunităţi de carieră, managerii nu le refuză", a adăugat Stein, care este preşedintele uneia dintre cele mai mari firme de executive search locale, Stein & Partner, cu afaceri de peste 360.000 de euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO