Mediafax.biz Exclusiv

Argo a strâns chirii de 10,5 mil. euro la Sibiu şi Suceava

Autor: Cristi Moga

12.02.2012, 19:09 167

Compania, care a cumpărat în 2011 şi proiectele ERA din Oradea şi Iaşi, a continuat să acorde reduceri de chirii cu o valoare cumulată de circa 2,5 milioane de euro către retailerii proiectelor din Sibiu şi Suceava, a căror suprafaţă închiriabilă totală se ridică la circa 130.000 de metri pătraţi.

Cu alte cuvinte, chiria medie în parcurile comerciale din Sibiu şi Suceava a fost anul trecut de circa 6-7 euro/metrul pătrat lunar, potrivit calculelor ZF, în condiţiile în care Argo a reuşit să menţină grade de ocupare de peste 90% în cele două proiecte.

În ciuda scăderii încasărilor, fondul de investiţii şi-a evaluat cele două proiecte la 178,3 mil. euro, în creştere cu aproape 5% faţă de evaluarea realizată cu un an înainte şi care indica o valoare de 170,3 mil. euro.

Compania are de rambursat credite de 144,3 milioane de euro către Alpha Bank, KBC, Investkredit şi Marfin în contul celor două proprietăţi, care numără printre chiriaşi Carrefour, BauMax, Mobexpert sau New Yorker.

Pe de altă parte, parcurile comerciale ERA din Oradea şi Iaşi, cumpărate anul trecut de la Omilos, au fost evaluate la 82,1 milioane de euro, respectiv 80,3 milioane de euro, astfel că portofoliul din România al britanicilor a fost evaluat la 360 de milioane de euro.

Britanicii deţin proiecte mari, în care au atras chiriaşi importanţi din piaţa locală de retail, dar poziţionarea acestora la marginea oraşelor şi scăderea consumului înregistrată şi pe parcursul anului trecut au determinat un volum mai scăzut al vânzărilor, deşi, potrivit reprezentanţilor Argo, numărul de vizitatori a crescut.

"Managerii Argo consideră că extinderea companiei ca urmare a achiziţiei parcurilor comerciale ERA din Oradea şi Iaşi va determina creşterea atractivităţii în faţa investitorilor internaţionali instituţionali care doresc să investească în regiune. De la achiziţie, compania a purtat discuţii cu o serie de investitori în vederea obţinerii de capital proaspăt şi de îmbunătăţire a bilanţurilor financiare", spun reprezentanţii Argo. Compania intră în competiţie cu proiecte precum Lotus Market sau Oradea Shopping City (în Oradea), Iulius Mall şi Galleria (în Suceava) sau Felicia şi Iulius Mall (în Iaşi), în timp ce la nivel naţional companiile Iulius Group şi Immofinanz au centre comerciale cu o suprafaţă de 200.000 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO