Mediafax.biz Exclusiv

Astra cere UNSAR să analizeze afirmaţiile preşedintelui organizaţiei despre piaţa asigurărilor

Autor: Adrian Dumitrache

10.02.2011, 20:51 25

Astra va cere convocarea unei adunări generale extraordinare aUNSAR pentru o analiză a declaraţiilor preşedintelui asociaţiei,Cristian Constantinescu, privind industria, pe care şefulasigurătorului, Radu Mustăţea, le consideră "iresponsabile şideplasate",acuzaţii respinse însă de Constantinescu.

"Astra a perceput recentele afirmaţii ale preşedintelui UNSAR,Cristian Constantinescu, ca fiind făcute în numele Allianz-ŢiriacAsigurări şi venind din partea unui angajat al acestei companii, şinu din partea unei persoane care ocupă această poziţie în uniune.Afirmaţiile lui Constantinescu, total deplasate în opinia mea, sunto declaraţie de luptă competiţională pentru că scoate în evidenţăAllianz-Ţiriac şi îi bagatelizează pe ceilalţi asigurători", adeclarat preşedintele Directoratului Astra Asigurări, RaduMustăţea.

Contact de MEDIAFAX, Constantinescu a spus că declaraţiile cuprivire la industria asigurărilor sunt personale şi se bazează perezultatele analizei cifrelor oficiale.

"Este vorba despre o opinie personală, bazată pe experienţa meaîn analizarea cifrelor oficiale, publicate de societăţi, care nuimplică în niciun fel compania Allianz-Ţiriac, în cadrul careia numai deţin nicio funcţie executivă. Şi, mai ales, nu am făcut nici otrimitere la comparaţii între Allianz-Ţiriac şi orice altăsocietate", a arătat el.

Săptămâna trecută, Constantinescu a declarat că majoritateaasigurătorilor locali nu sunt pregătiţi să facă faţă, din punctvedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurării sau reasigurareainsuficientă a riscurilor de catastrofă acoperite.

"Dacă vă uitaţi pe rapoartele anuale veţi observa că gradul dereasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus.Mulţi asigurători nu cedează în reasigurare aceste riscuri dintr-unun simplu motiv: costă. Ei speră ca evenimentul asigurat pe care îlacoperă să nu se întâmple şi, la finalul contractului, să rămână cubanii din primă în buzunar", a spus atunci Constantinescu.

El precizat că, în cazul Allianz-Ţiriac, societatea pe care acondus-o până în mai 2010 şi unde deţine poziţia de membru CA,pentru fiecare leu încasat ca primă de asigurare pentru o poliţătip property se cedează în reasigurare circa 30%. "Multe societăţinu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat înreasigurare", a arătat Constantinescu.

Mustăţea spune că astfel de afirmaţii, venite din parteapreşedintelui UNSAR, asociaţia profesională a companiilor deasigurări, generează confuzie atât în piaţa de profil, cât şi înrândul clienţilor.

"Când spui că ceilalţi nu oferă protecţie adecvată înseamnă căslăbeşti încrederea în acest sector şi în produsele de asigurare,în condiţiile în care piaţa este în scădere, la fel ca şi întreagaeconomie naţională", a menţionat Mustăţea.

Astra este principalul asigurător local după nivelulsuscrierilor în primele nouă luni ale anului 2010, depăşindAllianz-Ţiriac Asigurări, care, în 2009, s-a plasat pe primapoziţie, potrivit datelor din raportul anual al Comisiei deSupraveghere a Asigurărilor.

"Dorim ca afirmaţiile preşedintelui UNSAR să fie discutate şianalizate atât în adunarea generală extraordinară a Uniunii cât şiîn Comisia de etică comercială şi disciplină", a mai spusMustăţea.

Şeful Astra a afirmat că diferenţele dintre cifrele privindreasigurarea companiilor pot fi explicate prin apartenenţa sau nula un grup multinaţional şi de tipul contractului de reasigurareîncheiat între cele entităţi.

Potrivit datelor companiei, Astra şi-a reasigurat riscurile decatrastrofă în proporţie de 100% la nivelul anului 2010, lareasigurători internaţionali, contractele încheiate oferindpremizele recuperării daunelor plătite în proporţie de peste95%.

"Spre exemplu, daunele produse de inundaţiile din perioada19.06-09.07.2010 au afectat un număr de 22 de judeţe şi au fost însumă de 1,64 milioane de euro. Conform clauzelor contractelor dereasigurare pentru riscuri de catastrofă, Astra a recuperat de lareasigurători suma de 1,14 milioane de euro", a explicatMustăţea.

La declaraţiile lui Constantinescu a reacţionat şi CSA, care,printr-un comunicat de presă transmis la începutul săptămâniiafirma că asigurătorii nu se confruntă cu probleme majore, reuşind,în pofida scăderii subscrierilor, să menţină rezervele tehnice laun nivel similar cu cel din 2009, şi dispun de lichidităţi pentrua-şi onora obligaţiile asumate faţă de asiguraţi.

"CSA analizează periodic indicatorii specifici precumlichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficienţa şidispersia activelor admise să acopere rezervele tehnice şisolvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele problememajore care ar putea afecta capacitatea financiară a societăţilorde asigurare autorizate, indiferent de cota de piaţă deţinută deacestea", se spunea în comunicat.

UNSAR este organizaţia profesională a companiilor de asigurare,constituită în anul 1994, la iniţiativa a 13 asigurători, în scopuldezvoltării, extinderii, colaborării şi cooperării în domeniulasigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şi internaţional.

Membrii Uniunii au o pondere de peste 90% în totalulsubscrierilor.

Constantinescu conduce UNSAR din anul 1994 şi a fost reales, înaprilie 2010, pentru un mandat de trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO