Mediafax.biz Exclusiv

Austriecii de la Erste vor să scape de eticheta de bancă ajutată de stat

Autor: Razvan Voican

14.06.2011, 09:40 466

Prezent la o conferinţă organizatălaParisde americaniide la Goldman Sachs, el nu a prezentat detalii privind calendarulrambursării. În primăvara lui 2010, conducerea executivă a Erstepropusese ca termen limită de răscumpărare data de 12 mai2015.

Statul austriac a subscris în martie 2009 certificate de capitalparticipativ (fără drept de vot şi netranzacţionabile) emise deErste în valoare de 1,2 mld. euro, în schimbul cărora banca i-aoferit o dobândă de 8% pe an. Conform condiţiilor negociateiniţial, răscumpărarea nu putea avea loc mai devreme de cinci anide la subscriere. Erste a fost în octombrie 2008 prima dintrebăncile austriece care au cerut şi au obţinut din partea statuluiaustriac un ajutor, respectiv în acest caz de 2,7 mld. euro, pentruconsolidarea capitalului - devenită necesară în contextul crizei.Pe lângă furnizarea de capital, guvernul Austriei a oferit garanţiipentru emiterea de obligaţiuni în limita unui plafon de 6 mld.euro. Au urmat apoi Raiffeisen şi Volksbank.

Îngeneral, marile bănci occidentale, inclusiv cele americane, care aufost salvate de guverne, s-au grăbit să restituie capitalul primitpentru a scăpa astfel de eticheta de bănci ajutate de stat. Dintrebăncile prezente şi în România, ING a răscumpărat deja 7 mld. eurodin ajutorul total de 10 mld. euro primit de la guvernul olandez în2008.

Treichl spune că Erste va continua să-şi consolideze capitalulprin reţinerea unei părţi din profiturile realizate, iar situaţiaactuală îi permite să-şi finanţeze creşterea organică pe pieţele debază. El afirmase încă din februarie că banca poate răscumpăracapitalul participativ fără a fi nevoită să facă o majorare decapital. Nevoile de finanţare pe 2011 au fost estimate la 5 mld.euro. Până la începutul lunii iunie, Erste emisese pe pieţe titluriîn valoare de 3,6 mld. euro.

"Depozitele clienţilor rămân sursa primară de finanţare", spuneşeful Erste. La sfârşitul lunii martie acestea aveau o pondere de59,5% în mixul de finanţare al băncii, faţă de un vârf de peste 61%atins în 2010. Obligaţiunile înregistrau o pondere de 16,8%, încreştere uşoară. Astfel, Erste a încheiat primul trimestru dinacest an cu o capitalizare de tipul core tier 1 (principalul reperde evaluare a solidităţii financiare a unei bănci) la nivelul de9,4%, faţă de 8,3% în 2009. Excluzând capitalul participativ,nivelul core tier 1 scade la 8%.

Treichl a adus din nou în discuţie discrepanţele dintrecerinţele băncilor centrale şi aşteptările pieţei privindsoliditatea capitalului unei bănci.

"Cât confort aduce o creştere de un punct a capitalului tier 1?Mai contează vreun pic modelul de business", s-a întrebat retoricşeful Erste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO