Mediafax.biz Exclusiv

Belciu, PWC: Potenţialul de creştere a României pe termen mediu şi lung depinde în mare măsură de reluarea investiţiilor străine

Autor: Razvan Muresan

30.01.2012, 13:58 109

În opinia lui, România are nevoie, pe lângă atragerea unor noi investitori străini, şi de creşterea productivităţii firmelor româneşti, situată la un nivel scăzut şi datorită pragului mai coborât de la care pornesc.

În comparaţie, companiile multinaţionale vin cu experienţă pe care o adaptează şi o implementează gradual şi în România. Astfel, au în general o productivitate mai bună şi de multe ori sunt un model pentru companiile româneşti şi o parte dintre acestea încep să recupereze gradual teren.

Companiile străine din domeniul producţiei folosesc însă multe ansambluri şi componente importate, ceea ce diminuează valoarea adăugată generată în România. Belciu explică faptul că situaţia e tranzitorie, pentru că furnizorii lor îşi mută în unele cazuri operaţiunile în România sau producătorii se orientează gradual către furnizori români într-un efort de optimizare a costului total.

Estimarea partenerului PwC e aceea că valoarea adăugată totală a companiilor străine va creşte nu numai prin creşterea productivităţii, dar şi prin extinderea acoperirii lanţului valoric cu componente produse pe plan local:

"Trebuie să avem în vedere faptul căavantajele de cost ale României se vor eroda în timp şi de aceea e important să punem accent pe sectoarele cu valoare adăugată mai mare, pe cercetare şi dezvoltare, pe inovaţie", explică Bogdan Belciu.

De asemenea, rezolvarea probleme legate de infrastructură, stabilitatea legislativă şi încrederea în sectorul public sunt necesare pentru a asigura un mediu stabil şi atractiv pentru investiţiile străine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO