Mediafax.biz Exclusiv

Carrefour revine cu trei deschideri. Anul trecut a inaugurat doar un hipermarket

Carrefour revine cu trei deschideri. Anul trecut a inaugurat doar un hipermarket

Autor: Cristina Rosca

07.09.2011, 19:03 1356

Acesta este primul semn care indică faptul că retailerul accelerează ritmul de expansiune pentru maga zinele cu suprafeţe mari, la un nivel mai apropiat de cel din perioada de boom. În ultimii doi ani francezii au deschis doar un hipermarket pe an, mizând pe unităţile cu suprafeţe mici, respectiv supermarketurile Carrefour Market.

La finalul anului trecut reprezentanţii companiei spuneau că vor deschide doar hipermarketurile din Botoşani (Botoşani Shopping Center) şi Bucureşti (proiectul Colosseum), fără a oferi date despre unitatea din Deva.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei din Deva, data anunţată de Carrefour pentru finalizarea lucrărilor de construcţie este 8 octombrie 2011. În prezent este turnată fundaţia şi ridicată structura de rezistenţă a magazinului care urmează să aibă o suprafaţă de 11.810 metri pătraţi, potrivit aceleiaşi surse.

Surse din piaţă spun că magazinul ar putea fi deschis la jumătatea lunii noiembrie.

Reprezentanţii Carrefour nu au dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.

Cel mai popular

Compania şi-a anunţat intenţia de a intra în oraşul Deva în urmă cu aproape patru ani, când se afla pe lista companiilor interesate de oraşul din judeţul Hunedoara, alături de competitorii de la Real, divizia de hiper marketuri a grupului Metro.

Aceştia din urmă au deschis magazinul din Deva în 2007, în timp ce Carrefour a amânat momentul.

Criza financiară a încetinit ritmul de expansiune al francezilor pe segmentul magazinelor cu suprafeţe mari, însă anul trecut reprezentanţii Carrefour anunţau începerea lucrărilor pentru hipermarketul din Deva. În acest oraş compania mai deţine un supermarket Carrefour Market, inaugurat în 2008. Oraşul Deva, reşedinţa judeţului Hunedoara, are o populaţie de circa 70.000 de locuitori. Alte oraşe importante ale judeţului sunt Hunedoara, Orăştie şi Petroşani. Deşi este doar al 20-lea cel mai populat judeţ din România, Hunedoara este judeţul preferat al retailerilor, aici fiind deschise peste 30 de magazine. Cei mai activi sunt însă jucătorii pe suprafeţe mici - Penny Market, Lidl şi Profi, fiecare cu peste şapte magazine. Dintre jucătorii pe suprafaţă mare, singurii prezenţi sunt Metro Cash & Carry şi Real.

Salariul mediu net din judeţul Hunedoara este de 283 de euro, sub salariul mediu net pe economie, de circa 350 de euro.

Prind curaj să deschidă

Carrefour merge şi în judeţul Botoşani pentru un hipermarket, acesta fiind unul dintre cele mai sărace judeţe din România, cu un salariu mediu net de 257 de euro. La o populaţie de mai puţin de 120.000 de locuitori, numai 50.000 sunt salariaţi, iar rata şomajului ajunge la 6,6%.

Hipermarketul din Botoşani, ce va fi localizat în Botoşani Shopping Center şi va avea o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, va fi inaugurat până la finalul anului, potrivit ultimelor informaţii furnizate anterior de Carrefour.

În judeţul Botoşani mai există doar un hipermarket cu politică de discount Kaufland şi două magazine Plus.

Tot în 2011 grupul francez a mai anunţat deschiderea unui hipermarket în Bucureşti, care va fi localizat în proiectul Colosseum şi va avea o suprafaţă de vânzare de 8.500 de metri pătraţi. Planurile de expansiune ale francezilor din acest an se concretizează întro perioadă în care consumul nu dă semne clare de revenire.

Singurul hipermarket deschis de Carrefour în 2010 a fost la Drobeta Turnu-Severin, în Severin Shopping Center.De la începutul lui 2009 până în prezent au fost deschise doar două hipermarketuri şi aproape 20 de supermarketuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO