Mediafax.biz Exclusiv

Ce spun consultanţii fiscali despre normele de aplicare a Codului fiscal

Ce spun consultanţii fiscali despre normele de aplicare a Codului fiscal

Autor: Claudia Medrega

17.02.2011, 19:15 31

Normele metodologice au fost publicate pepagina de internet a Ministerului Finanţelor pentru dezbaterepublică, urmând să fie aprobate de Guvern cel mai probabilsăptămâna viitoare.

"Problema principală este că se stabilescreguli care se aplică retroactiv, după ce autorităţile suntsesizate de problemele de in terpretare, bineînţeles cu majorări deîntârziere şi penalităţi.

Acest lucru s-a mai în tâmplat şi existătemerea justificată că acest lucru se va întâmpla şi încontinuare", spune consultantul fiscal Emilian Duca. El susţine căpartea bună din proiectul de norme constă în clarificările aduse cuprivire la modul de calcul al impozitului pe profit pentru anul2010.

Duca afirmă însă că lipsesc clarificări pentruunele modificări introduse în vara anului 2010, respectivreconsiderarea unor activităţi ca fiind activităţi dependente şiveniturile de natură profesională obţinute ca urmare a încheieriiunor convenţii civile.

Printre întrebările care îşi aşteaptărăspunsul, Duca a amintit că statutul administratorilor SRL-uriloreste neclar şi nu se ştie dacă sunt sau nu activităţi dependente. Oaltă neclaritate se referă la faptul că nu se ştie care dintreconvenţiile civile intră în categoria veniturilor de naturăprofesională şi dacă contractele încheiate de persoanele fizicecare se încadrează în categoria profesiilor liberale (care nu aucaracter comercial, ci civil) sunt venituri de naturăprofesională.

Pe de altă parte, Dragoş Doroş, partener alNNDKP Consultanţă Fiscală, a spus că normele de aplicare a Coduluifiscal nu clarifică în niciun fel o pro blemă care a apărut odatăcu modificările Codului fiscal, în vigoare de la începutulanului.

"Astfel, conform Codului fiscal, angajaţiiromâni nu datorează contribuţii sociale în legătură cu avantajeleîn natură pe care aceştia le primesc. Totuşi, expatriaţii(persoanele străine detaşate în România) care desfăşoară activităţidependente în România, însă în baza unei relaţii de muncă încheiateîn ţara lor de rezidenţă, nu intră în sfera con tribuabililor lasistemele de asi gurări sociale prevăzută de Codul fiscal şi nusunt vizaţi de această scutire, fiind astfel discriminaţi faţă deangajaţii români."

De remarcat este şi faptul că normele aducprecizări cu privire la modul de impunere a TVA pentru companiilede leasing care nu recuperează bunurile afectate contrac telor deleasing financiar reziliate.

De asemenea, se prezintă diferite aspecte deluat în considerare pentru acele companii care doresc să solicitescoa terea din evidenţă ca plătitor de TVA ca urmare aînregistrării unei cifre de afaceri anuale sub plafonul de înregistrare de 35.000 euro, a mai spus Doroş.

Introducerea declaraţiei unice este una dintremăsurile bune ale guvernului din ultimul timp, în opiniaconsultanţilor, dar există şi aspecte nefavorabile legate de platapentru certificatul digital necesar depuneriielectronice.

Peter de Ruiter, partener în cadrul PwCRomânia, consideră că obligativitatea plăţii unei taxe de 50 deeuro pentru ca firmele să obţină certificatul digital şi să poatădepune online declara ţiile ar trebui eliminată, deoarecereprezintă o povară în plus, chiar dacă nu este foarte mare. "Autorităţile fiscale şi Ministerul Finanţelor ar trebui să facilitezeplata ta xelor pentru contribuabili, să facă pro cesul plăţilor câtmai uşor cu putinţă. Să oblige firmele să plătească pentrusemnătura digitală este strigător la cer, iar prevederea ar trebuieli minată imediat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO