Mediafax.biz Exclusiv

CEN Turceni face afaceri record în S1. Cum explică creşterea?

CEN Turceni face afaceri record în S1. Cum explică creşterea?

Autor: Roxana Petrescu

13.07.2011, 19:23 182

Astfel, unitateaa înregistrat o creştere a producţiei de electricitate de 44%comparativ cu perioada similară a anului trecut, cantitatea deenergie fiind chiar mai mare decât cea raportată în primele şaseluni din 2008, perioadă considerată record la nivelul CENTurceni.

Susţinute de preţuri mai mari pentruelectricitate, afacerile companiei au ajuns în primul semestru la670 de milioane de lei (159,5 milioane de euro), cu peste 50% maimult faţă de 2010.

"Au fost mai mulţi factori care au dus laînregistrarea acestor rezultate.În primul rând, oprirea pentru o perioadă de olună a unui reactor de la Cernavodă a creat o cerere de energiesuplimentară în piaţă. Mai mult, decizia Germaniei de a oprireactoarele în urma evenimentelor din Japonia a dus la o creştere aexporturilor de energie. Noi nu putem exporta energie, dar vindemelectricitatea unor companii care derulează şi astfel deactivităţi", explică Octavian Graure, directorul general al CENTurceni.

Oprirea planificată a Unităţii 2 a centraleinucleare de la Cernavodă a început pe data de 7 mai şi a durat 25de zile. În afară de golul creat de ieşirea unui reactor nucleardin funcţiune, piaţa energiei a resimţit şi efectele reduceriiproducţiei hidro, afectată de un an mult mai sărac în precipitaţiicomparativ cu anul trecut.

"Hidroelectrica produce mai puţin acum şi deaceea nu a mai putut să-şi acopere o serie de contracte. Astfel afost obligată să iasă în piaţă pentru a cumpăra energia necesarăacoperirii acestor contracte. Au cumpărat şi de la noi. Totodată,faţă de anul trecut, preţul energiei a fost mai mare, ceea ceexplică avansul de 50% al afacerilor", a mai precizatGraure.

Pe fondul acestor factori, CEN Turceni aprodus în primul semestru al anului 3,7 TWh de energie, ceea ce i-aasigurat o cotă de piaţă de 12,5% din consumul naţional.

Potrivit datelor companiei, profituloperaţional brut pe primul semestru al anului a ajuns la circa 80de milioane de lei (circa 19 milioane de euro).Totodată, pe fondul unei producţii deelectricitate record, şi producţia de cărbuni a unităţii a crescutcu 36% comparativ cu primul semestru al anului trecut.

"Cantitatea de energie vândută pe Piaţapentru Ziua Următoare (platforma de vânzare a electricităţii dincadrul bursei de energie OPCOM) este mai mare cu 80% decât ceavândută pe întreg anul 2009 şi cu 5% decât cea vândută pe întreganul 2008", mai arată datele companiei.

În total, şeful CEN Turceni spune căproducătorul de energie a încheiat în primul semestru al anului 69de contracte de vânzare a energiei electrice pe platformeleadministrate de OPCOM, printre care se numără şi cele bilaterale cutermene de livrare de până într-un an.

Pe partea de costuri, compania a fostobligată ca în prima jumătate a acestui an să cumpere 1,4 milioanede certificate de CO2, cu 15 milioane de euro, pentru a-şi acoperinecesarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO