Mediafax.biz Exclusiv

Cine sunt oamenii care au pregătit oferta Transelectrica

Cine sunt oamenii care au pregătit oferta Transelectrica

Autor: Andrei Chirileasa

27.03.2012, 20:36 777

Pentru Florin Vlădan, şeful OPSPI, oferta Transelectrica este prima tranzacţie încheiată cu succes pe bursă. Vlădan, 32 de ani, a preluat conducerea OPSPI la mijlocul lunii noiembrie, înlocuindu- l pe Victor Cazana, care a fost demis şi ca urmare a eşecului ofertei Petrom din iulie 2011.

Şi pentru intermediarii ofertei finalizarea acestei tranzacţii în termeni buni era foarte importantă, având în vedere că este prima ofertă importantă pe care cei trei brokeri au pregătit-o.

BCR, liderul consorţiului, va intermedia, împreună cu Erste, Goldman Sachs şi Raiffeisen Capital şi listarea Romgaz, o tranzacţie mult mai mare, astfel că era important ca brokerii celei mai mari bănci locale să convingă la Transelectrica. Intercapital Invest va fi subcontractor în oferta Transgaz. Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj locală, va intermedia alături de Carpatica Invest listarea Tarom, programată să aibă loc în trimestrul al doilea.

OPSPI a semnat contractul cu intermediarii pe 14 noiembrie 2011, iar prospectul preliminar a fost aprobat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe 31 ianuarie 2012, după care intermediarii au început promovarea ofertei la nivel local şi internaţional, organizând întâlniri cu investitorii.

Primele întâlniri au avut loc la Bucureşti, unde intermediarii au strâns la un loc mai multe fonduri de investiţii locale. Apoi, la finalul lunii februarie şi începutul lunii martie, intermediarii au organizat un roadshow în cinci centre financiare europene (Varşovia, Tallin, Stockholm, Frankfurt şi Londra) unde au avut întâlniri cu 34 de investitori instituţ ionali străini. La roadshow au participat şi reprezentanţ i ai OPSPI şi ai Transelectrica, dar şi ai Bursei de Valori Bucureşti, care s-a implicat mai mult în promovarea ofertei.

Intermediarii au mers cu o strategie diferită faţă de oferta Petrom de anul trecut, căreia i s-a reproş at şi transparenţa redusă. Oferta Transelectrica a fost cea mai transparentă derulată până acum pe bursă. Prospectul preliminar a fost făcut public încă de la începutul lunii februarie, după ce a fost aprobat de CNVM, astfel că investitorii au putut să se familiarizeze din timp cu compania. Pe parcursul ofertei, investitorii au putut urmări în timp real evoluţia subscrierilor pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucureşti. În plus, brokerii din consorţiu au permis tuturor brokerilor din piaţă să preia ordine de la clienţii proprii şi să le introducă în sistemul bursei, spre deosebire de oferta Petrom, unde doar intermediarii ofertei au putut prelua ordine, iar book-ul a fost închis, astfel că nimeni din exterior nu a ştiut cât s-a subscris, nici chiar după finalizarea ofertei.

OPSPI a avut consultanţă juridică din partea casei de avocatură Muşat & Asociaţii, care a asistat statul atât la selectarea intermediarului, cât şi la pregătirea ofertei. De partea consorţiului de intermediere a fost casa de avocatură NNDKP (Nestor), care a oferit consultanţă la întocmirea prospectului.

Consultantul consorţiului pe partea de audit a fost BDO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO