Companii

Cei mai mari şase producători de medicamente investesc 350 mil. lei în următorul an în fabricile din ţară. Banii merg în dezvoltarea şi modernizarea fabricilor actuale, dar şi în noi linii de producţie sau chiar fabrici de la zero

Anual, la pacienţii români ajung peste 700 milioane de cutii de medicamente, potrivit Cegedim. Circa 30-40% din acestea sunt produse în România, restul vin din import.

Anual, la pacienţii români ajung peste 700 milioane de cutii de medicamente, potrivit Cegedim. Circa 30-40% din acestea sunt produse în România, restul vin din import.

Autor: Georgiana Mihalache

01.06.2024, 12:46 4792

  Antibiotice Iaşi, Terapia Cluj, Zentiva Bucureşti, Biofarm Bucureşti, B. Braun Timişoara sau Stada la Turda sunt printre cei mai mari investitori în producţia locală în perioada 2024-2025.

Nivelul de investiţii plănuit de şase producători mari de medicamente în fabricile pe care le au pe piaţa locală ajunge la 350 mil. lei în perioada 2024-2025, din calculele ZF, pe măsură ce proiectele încep să prindă contur. Totuşi, în comparaţie cu alte sectoare ale economiei, unde anual se investesc miliarde de euro, nivelul investiţiilor anunţate de marile fabrici de medica­mente rămâne unul mic.

Producţia locală de medicamente este un sector important pentru orice ţară, mai ales în contextul actual, cu o populaţie îmbătrânită la nivel mondial şi cu creşterea numărului de bolnavi. Fabricile de medicamente sunt un sector strategic, lucru demonstrat în criza sanitară, când nevoia de tratament a fost acoperită mai ales de producţia internă. În plus, platformele industriale sunt şi angajatori importanţi, având sute sau chiar mii de oameni.

Industria producţiei de medicamente este una tehnologizată, cu o valoare adăugată mare, iar investiţiile în cercetare pot scoate pe piaţă produse care se adresează inclusiv bolilor rare, un domeniu extrem de profitabil.

Ziarul Financiar a adunat planurile producătorilor mari din ţară şi bugetele de investiţii transmise sau publicate de companiile analizate. În industria de medicamente activează şi producători de talie medie sau mică, fiecare cu investiţiile proprii, în funcţie de nevoi.

Cel mai mare buget pe an îl are Antibiotice Iaşi, de 143 milioane de lei plănuit pentru anul 2024.

„Accentul va fi pus pe modernizarea site-urilor de fabricaţie existente, dezvoltarea de noi fluxuri de producţie precum şi investiţii în cercetare“, a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi.

De altfel, planul de investiţii al producătorului român este mai ambiţios pe termen lung, sub umbrela conceptului „The Future Together“, care cuprinde investiţii totale de 850 mil. lei între 2023 şi 2030. În 2022, Antibiotice deschidea o nouă fabrică pe platforma de la Iaşi, unde produce creme, geluri, supozitoare.

Şi Terapia are în plan modernizarea siteului de producţie pentru a da o nouă faţă clădirilor companiei de la Cluj.

„O să schimbăm foarte multe dintre tehnologiile existente şi să punem şi maşini de capacitate mai mare, să facem faţă cererii“, a spus Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj.

Biofarm, care a deschis o nouă fabrică în 2021, vrea să extindă facilităţile de producţie şi să mizeze pe exporturi. Compania are un buget de peste 33 mil. lei doar în 2024, din datele publicate pe site-ul propriu.

Pentru Zentiva Bucureşti, proiectul principal de investiţie îl reprezintă transferul de producţie, adică anumite medicamente din alte ţări ale grupului să fie produse în cele două fabrici din Capitală.

Tot în portofoliul de produse vrea să investească şi B. Braun Pharmaceuticals, care vrea să consolideze poziţia de hub regional pe piaţa locală. În 2018, grupul a început o investiţie de 120 mil. euro într-o nouă fabrică lângă Timişoara, dar şi un hub de logistică.

În plus, anul 2024 va aduce o nouă fabrică în România, în contextul în care germanii de la Stada vor încheia investiţia de peste 50 mil. euro în fabrica ridicată de la zero în Turda, judeţul Cluj. Fabrica urmează să fie gata în această toamnă.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24