Mediafax.biz Exclusiv

Clifford Chance Badea îşi propune să intre în „clubul“ avocaţilor cu afaceri de peste 10 mil. €

Clifford Chance Badea îşi propune să intre în „clubul“ avocaţilor cu afaceri de peste 10 mil. €

Autor: Cristi Moga

02.08.2011, 17:26 202

Anul trecut firma a înregistrat venituri de 33 de milioane delei (7,85 milioane de euro), potrivit declaraţiei anuale de venitdepuse la Administraţia Fi nanciară, în creştere cu 9% faţă de anulprecedent, dar prima jumătate a acestui an a început mult mai binepen tru domenii tradiţionale de activitate ale firmei, precumfuziuni şi achiziţii (M&A) şi imobiliare (realestate).

"Primele şase luni au fost mult mai bune caanul trecut. A fost o altă dinamică şi un interes crescut pentrupieţele de real estate şi M&A. Avem mandate în farma, serviciifinanciar-bancare, asigurări, IT, energie regenerabilă şi che micals, tranzacţii noi, dar şi începute anul trecut. Rămâne de văzutînsă câte se vor finaliza. Noi reprezentăm în general cumpărătorii, iar majoritatea sunt jucători noi, dar există şi planuripentru consoli dări din partea unor companii existente", a declaratîntr-un interviu Nadia Badea, 39 de ani, partener în cadrul caseide avocatură.

Plus 20% la şase luni

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, firmaa fost implicată anul acesta în tranzacţia prin care fondul deinvestiţii Immofinanz a cumpărat pentru 42 de milioane de euro 70%din dez voltatorul imobiliar Adama, dar a asistat şi UniCredit laacordarea unei finanţări de 45 de milioane de euro pentrurealizarea centrului comercial Electroputere Parc dinCraiova.

"Am bugetat pentru acest an o creştere aîncasărilor de 15%, iar la şase luni suntem cam la plus 20% faţă deanul trecut. Sperăm să depăşim pragul de 10 milioane de euro înacest an.A continuatsă crească practica de litigii, care a ajuns să reprezinte 15% dinvenituri, dar şi zonele de banking şi M&A, care aduc fiecare25% din cifra de afaceri şi rămân cele mai mari practici din cadrulfirmei. Oarecum surprinzător, chiar şi pe zona de capital marketslucrăm la patru tranzacţii", a mai spus Nadia Badea.

Să ne obişnuim cucrizele

După doi ani de secetă aproape totală pepiaţa de fu ziuni şi achiziţii, în care investitorii au căutatplasamente în pieţe considerate mai sigure, chiar dacă randamenteleobţinute erau mai mici, în acest an România a reintrat pe radarulmarilor fonduri, opinie îm părtăşită de mai mulţi consultanţi dinpiaţa de M&A.

"De când a început criza este prima datăcând văd bid-uri (oferte în cadrul unei licitaţii - n. red.) într-otranzacţie de M&A. Unele tranzacţii vor avea nevoie de acordulConsiliului Concurenţei şi sper ca în acest an cel puţin trei-patrusă se semneze", spune Badea, care conside ă că actuala perioadătrebuie privită drept una de normalitate, în condiţiile în carecrize vor reapărea şi în următorii ani.

"Investitorii au început să vadă actualasituaţie ca pe una de normalitate, iar fondurile de investiţii vindin nou în România.Crizele nu trec niciodată. După Grecia va veni probabil o altăcriză.Investitoriiau ajuns la concluzia: hai să ne obişnuim cu si tua ţia şi să facembusiness în condiţiile existente deoarece nu poţi aşteptafinalizarea tuturor crizelor." Piaţa avocaturii de business a fostprintre domeniile care au traversat cel mai bine perioada derecesiune, dar şi aici clienţii au pus deseori presiune pepreţ.Nu la felse întâmplă însă când gradul de risc al dosarelor este foarteridicat.

"Nici în perioada de criză nu amredus onorariile, ci am preferat să discutăm cu fiecare client înparte. În orice caz, un client mulţumit discută foarte puţinonorariile, iar în această perioadă clienţii sunt mult mai atenţila riscuri, astfel că rolul avocatului devine mult mai important,atât intern, cât şi extern.Înainte clienţii citeau doar pri ma jumătate decontract.Acumcitesc inclusiv capitolele de forţă majoră."

Salarii mai mari cu15-50%

Clifford Chance Badea este ofirmă cu 50 de avocaţi şi consultanţi, coordonată de către un grupde trei parteneri - Daniel Badea, Nadia Badea şi Perry Zizzi.Numărul partenerilor va creşte însă în următorii ani.

"Lucrăm la pregătirea următoruluirând de parteneri, astfel ca în decurs de 2-5 ani să promovăm patruparteneri.Toţivor fi avocaţi români care vor intra într-un proces global deevaluare şi selecţie", explică Nadia Badea.

Din iarnă firma a angajat optavocaţi - patru seniori şi patru juniori - iar în acest an au fostmajorate salariile cu procente cuprinse între 15 şi 50%, după ce înanii precedenţi salariile au fost îngheţate pentru a vedeaintensitatea crizei.

"Diferenţele în funcţie deperformanţele individuale sunt mult mai mult luate în calcul acumcând vine vorba de creşteri salariale." Clifford Chance Badea, RTPRAllen & Overy, Schoenherr, Cameron McKenna şi Salans suntprintre cele mai mari case de avocatură locale, birouri ale unorfirme internaţionale, pe o piaţă de 200 de milioane de euro în careexistă o competiţie puternică din partea firmelor locale precumŢuca Zbârcea & Asociaţii, NNDKP, Muşat & Asociaţii sauPopovici Niţu & Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO