Mediafax.biz Exclusiv

Coman, ING: Asigurările de viaţă revin la creşteri de două cifre anul viitor

Coman, ING: Asigurările de viaţă revin la creşteri de două cifre anul viitor

Autor: Ciprian Botea

12.07.2011, 19:13 147

"Creşterea deanul acesta a pieţei de asigurări de viaţă va fi undeva la 5% avândîn vedere că venitul disponibil al populaţiei rămâne scăzut. Seobservă însă revenirea sentimentului de încredere, economia creşteşi treptat vor creşte şi veniturile clienţilor. O creştere de celpuţin 10% a pieţei de asigurări de viaţă anul viitor estefezabilă", a declarat Coman. Ea nu exclude nici scenariul uneicreşteri cu 15% a primelor subscrise de companiile de asigurări deviaţă în 2012.

Anul trecut, afacerile din asigurări deviaţă au crescut cu 2,3%, ajungând la 1,67 miliarde lei (circa 400mil. euro), după o cădere de 13% în 2009. Veniturile multorcompanii au scăzut însă anul trecut, creşterea agregatăînregistrată la nivelul pieţei datorându- se vânzărilor de poliţecu componentă de investiţii (unit linked) şi primă unică realizatede câţiva jucători mari.

Acest segment de piaţă şi-a continuatcreşterea şi în primul trimestru din 2011, în condiţiile în careasigurările generale au continuat să se prăbuşească. Vânzările depoliţe de viaţă au avansat cu 3,3% în primul trimestru, până la 434milioane lei (103 mil. euro), pe fondul vânzărilor mai mari depoliţe de viaţă tradiţionale cu garantarea capitaluluiinvestit.Acestea auavanst cu 13,6% şi au ajuns la 263 milioane lei.

Şefa ING Asigurări spune că în prezent celemai mari vânzări se înregistrează în cazul planurilor financiarepentru copii, care reprezintă 30% din afacerile noi şi aproape unsfert din portofoliul total. Compania a subscris în primultrimestru prime brute de circa 32 mil. euro.

Şi asigurările ataşate creditelor vânduteprin ING Bank au avut o dinamică pozitivă, susţine Coman.Asigurătorul vinde poliţe prin reţelele a patru bănci, însăasigurările de credite sunt distribuite doar prin INGBank.

Circa 10% din poliţele de viaţă individualesunt vândute prin bănci.

Totodată, volumul poliţelor răscumpărate declienţi înainte de maturitate a continuat să scadă la începutulacestui an, declinul înregistrat după primele cinci luni fiind decirca 40%.

"Motivul răscumpărărilor a rămas acelaşi:oamenii au nevoie de bani", a spus Coman. Ea nu a precizat însă lace valoare se ridică răscumpărările anticipate de poliţe. ING aveala sfârşitul primului trimestru active totale de 2,1 miliarde delei din asigurări de viaţă. Compania mai administrează şi treifonduri de pensii private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO