Mediafax.biz Exclusiv

Comisia Europeană a obligat Guvernul să modifice din nou legislaţia muncii,până în toamna acestui an

Autor: Dinca Thomas

13.05.2011, 12:11 250

Modificările vor fi introduse până în toamna acestui an, relevăMemorandumul de Înţelegere convenit de Guvern cu Comisia Europeanăîn urma misiunii din aprilie-mai, obţinut de MEDIAFAX.

"Se va lărgi categoria de situaţii în care pot fi folositecontracte de muncă pe durată determinată, asigurându-se că aceastanu va creşte segmentarea pieţei muncii. În acelaşi timp, legislaţiaprivind protecţia angajaţilor va fi adaptată la principiileflexicurităţii", se arată în document.

Principiul flexicurităţii este definit de către ComisiaEuropeană drept un concept care sa împace pretenţiile angajatorilorcu cele ale angajaţilor, îmbinând flexibilitatea şi securitateapentru lucrători şi companii, inclusiv prin abordarea mai flexibilăa procedurilor de angajare şi de concediere.

Prin noul Cod al Muncii, intrat în vigoare la începutul acesteiluni, Guvernul a extins perioada în care munca suplimentară poatefi compensată prin ore libere plătite, de la 30 zile la 60 zilecalendaristice dupa efectuarea acesteia.

Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 deore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Noul Cod al Muncii mai prevede că un contract individual demuncă pe durata determinată poate fi prelungit pentru perioadarealizării unui proiect, program sau unei lucrări, dar cuposibilitatea încheierii succesive a cel mult trei astfel decontracte. În acelaşi timp, a fost stabilit că un contractindividual de muncă pe durata determinată încheiat în termen detrei luni de la încetarea unui contract similar este consideratcontract succesiv şi nu poate avea o durată mai mare de 12luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO