Mediafax.biz Exclusiv

Copos şi-a majorat încasările din turism cu 5%. „Investiţiile sunt un motor al dezvoltării, inclusiv în criză“

Copos şi-a majorat încasările din turism cu 5%. „Investiţiile sunt un motor al dezvoltării, inclusiv în criză“

Autor: Mirabela Tiron

22.11.2011, 19:08 101

"Rezultatele pozitive se datorează eficienţei investiţiilor realizate anul trecut, investiţii în valoare de circa 25 de milioane euro. În Bucureşti au fost modernizate hotelurile de cinci stele, iar la hotelurile de la munte s-a creat noul centru spa. Toate acestea au generat o creştere semnificativă a cifrei de afaceri, ceea ce dovedeşte că investiţiile sunt un motor al dezvoltării, inclusiv pe timp de criză", a declarat George Copos pentru ZF.

În octombrie, finanţatorul echipei Rapid a finalizat investiţiile de 11 milioane de euro în modernizarea hotelului Sportul din Poiana Braşov, unde a fost dezvoltat un centru spa şi un centru de conferinţe.

Deşi aceasta este cea mai mare investiţie pe care a făcut-o Copos în hotelurile lui, cele mai importante venituri sunt generate în continuare de unităţile de cinci stele din Capitală. În primele nouă luni ale acestui an, Athénée Palace Hilton şi Crowne Plaza au adus 73% din veniturile totale ale companiei Ana Hotels. Restul a fost generat de hotelurile de la munte şi de la mare.

Copos deţine, pe lângă unităţile de cinci stele din Capitală, trei hoteluri la munte în Poiana Braşov cu o capacitate de 212 camere şi două la mare.

Debutul în industria hotelieră pentru George Copos a fost reprezentat de preluarea în 1996 a trei hoteluri din Poiana Braşov (Bradul, Poiana şi Sportul). Şi fostul hotel Flora (actualul Crowne Plaza), aflat în partea de nord a Capitalei, a fost achiziţionat în acel an. În 1999, Copos a investit în transportul pe cablu în Braşov şi în staţiunea Poiana Braşov.

Divizia de turism a fost extinsă prin achiziţionarea în 2001- 2002 a altor două hoteluri în staţiunea Eforie Nord, hotelurile Astoria si Europa.

Patru ani mai târziu, Copos devine proprietarul hotelului Athénée Palace Hilton, un hotel de cinci stele din centrul Bucureştiului.

Copos a intrat însă în afaceri mult mai devreme, în 1990, după ce postul pe care îl ocupa pe turism în cadrul Uniunii Asociaţiilor Studenţeşti din România, job care i-a oferit şansa de a "călători în aproape toată lumea" s-a desfiinţat.

Prima investiţie a fost realizată de el într-o cofetărie. A investit 20.000 de dolari, bani luaţi de la bancă. Omul de afaceri a ajuns să obţină venituri de milioane de euro din mai multe domenii, pe cel hotelier fiind unul dintre cei mai mari proprietari.

Copos mai are în proprietate pe lângă cele şapte hoteluri un lanţ de magazine cu produse de panificaţie (Ana Pan), o fabrică de motoare electrice (Ana Imep) şi alte active prin grupul Ana Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO