Mediafax.biz Exclusiv

Creşterea agresivă de anul trecut le-a adus turcilor de la Garanti o pierdere de peste 30 mil. euro

Creşterea agresivă de anul trecut le-a adus turcilor de la Garanti o pierdere de peste 30 mil. euro

Autor: Razvan Voican

23.08.2011, 18:51 247

După raportările pentru BNR, conform standardelor româneşti de contabilitate (RAS), banca a înregistrat o pierdere netă de 45,6 mil. euro, diferenţa rezultând din tratamentul mai dur al provizioanelor şi din evaluarea mai slabă a unor active.

Garanti a început să funcţioneze ca persoană juridică română în mai 2010, când a cumpărat cu 68 de milioane de euro activele şi pasivele Garantibank International, care funcţionase din 1998 ca sucursală a băncii cu acelaşi nume înregistrată în Olanda.Potrivit raportului anual al Garanti, plata a fost făcută în numerar.

Au investit aproape 200 de milioane de euro în 2010

Deşi sunt prezenţi în România de peste 10 ani, turcii s-au hotărât de-abia după izbucnirea crizei să treacă la o strategie de creştere rapidă pe piaţa locală.

Pentru a susţine această creştere, pe parcursul anului trecut au adus la capitalul băncii locale aproape 200 mil. euro prin trei operaţiuni de majorare: două prin aport de numerar de la acţionarul principal Dogus GE Olanda, şi o a treia prin conversia în acţiuni a unui împrumut subordonat de 25 mil. euro.

Astfel, capitalul social al Garanti Bank România a ajuns la 869 de milioane de lei (aproape 207 mil. euro).

Banca avea la sfârşitul anului trecut 705 angajaţi şi opera o reţea de 65 de sucursale şi agenţii.

Cine este acţionarul Garanti Bank România

Garanti este una dintre băncile locale care au în mod formal ca acţionar principal un vehicul financiar - firmă privată cu răspundere limitată.

În cazul turcilor, această firmă se numea anul trecut Dogus GE, era înregistrată în Olanda şi era deţinută în mod indirect de Turkiye Garanti Bankasi (banca-mamă). Anul acesta vehiculul a fost rebotezat în G. Netherlands.

La 31 decembrie 2010 banca-mamă avea ca acţionari principali grupul Dogus Holding, cu 30,52% din capital, şi GE Capital Group (parte a conglomeratului american General Electric), cu 20,85%. Anul acesta în acţionariatul băncii turce au intrat spaniolii de la Banco Bilbao (BBVA), care au o participaţie de aproape 25%. Dogus a scăzut astfel la 24,23%.

BBVA este al doilea mare grup spaniol cu interese indirecte pe piaţa locală, alături de La Caixa, care este acţionar semnificativ al Erste Group.

Până în iunie 2010 din acţionariatul Garanti Bank România au făcut parte şi americanii de la GE Capital Corporation, însă şi-au transferat participaţia către un alt vehicul olandez Leasemart Holding, iar aceasta s-a diluat apoi la minimum în urma majorărilor de capital făcute de Dogus GE.

Finanţarea creşterii pe creditare, susţinută cu depozite de la banca-mamă

Garanti înregistra la 31 decembrie 2010 un portofoliu echilibrat între creditele de retail şi cele pentru firme, însumând o expunere totală de 3,2 mld. lei (767 mil. euro). Circa 67% din portofoliu reprezentau creanţe fără restanţe şi nedepreciate, în timp ce creditele depreciate aveau o pondere de 27%. Totuşi, creditele cu restanţe mai mari de 90 de zile nu însumau mai mult de 75 mil. lei (2,3% din portofoliu).

Pe segmentul corporate, finanţările pentru comerţ şi servicii aveau cea mai mare pondere, de circa 31%, urmate de producţie, cu 8,8% şi construcţii, cu 8,7%.

O bună parte din problemele cu calitatea portofoliului ţin de segmentul de retail, de unde banca a vândut anul trecut un portofoliu de credite de consum neperformante către firme de recuperare.

În total a renunţat la creanţe de 2,13 milioane de lei, încasând circa 4,5% din valoare.

În acelaşi timp, depozitele atrase de la clienţi însumau la sfârşitul lui 2010 circa 2,4 miliarde de lei (573 mil. euro), acoperind circa 75% din soldul creditelor.

Aproape 97% din depozite au scadenţe de până la 3 luni, însă managementul băncii se bazează pe ipoteza că depozitele respective vor fi prelungite şi vor putea reprezenta în continuare o sursă stabilă de finanţare.

Pentru a atrage şi păstra depozite banca a plătit dobânzi ridicate anul trecut, de până la 12% la lei şi 4,6% la euro.

Întreg sistemul bancar se confruntă cu problema scadenţelor scurte la depozite, de unde şi frecventele episoade de presiune pe dobânzi exercitată de bănci care vor să atragă clienţi de la concurenţă prin bonificaţii peste piaţă. Garanti Bank România se bazează de fapt pe depozitele deschise de banca-mamă. Aceasta avea la sfârşitul lui 2010 depuneri la termen în sumă de peste 2 miliarde de lei (498 mil. euro), plus depozite la vedere de aproape 201 milioane de lei.

Circa 43% din depozitele la termen au scadenţ e mai mari de un an, ceea ce dă mai multă stabilitate finanţării.

Banca locală a recurs anul trecut şi la operaţiuni repo cu banca-mamă, gajând titluri de plasament de 57,5 mil. lei.

Ce obstacole văd turcii pe piaţa locală

Garanti consideră că leul nu este o monedă liber convertibilă în afara ţării, deşi Banca Naţională a declarat leul total convertibil de la 1 septembrie 2006, odată cu liberalizarea totală a contului de capital, iar bănci din Austria, de exemplu, oferă cotaţii pentru leu la casele de schimb valutar.

De asemenea, turcii apreciază că sistemul bancar local este "în mod special afectat" de fluctuaţiile cursurilor de schimb.

Alte dificultăţi legate de businessul local sunt în opinia lor legislaţia privind falimentul, executarea garanţiilor colaterale, dar şi reducerea lichidităţii de pe piaţă din cauza crizei internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO