Mediafax.biz Exclusiv

Culisele insolvenţei Armonia Brăila: de ce s-a închis mallul şi câţi bani are Volksbank de recuperat

Culisele insolvenţei Armonia Brăila: de ce s-a închis mallul şi câţi bani are Volksbank de recuperat

Autor: Cristi Moga

05.01.2011, 18:44 27

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţiiCarrefour, Altex şi Leonardo nu au făcut comentarii legate deinformaţiile apărute în raportul administratorului judiciar alfirmei Red Project Three, dezvoltatorulproiectului.

Mallul a intrat în insolvenţă ca urmare anumărului mic de cumpărători şi vizitatori, circa 2.000-3.000 deoameni zilnic, având datorii de aproximativ 35 de milioane de euro(150 de milioane de lei), conform tabelului preliminar alcreanţelor.

Starea de insolvenţă a survenit după ceactivitatea centrului comercial a fost suspendată, astfel căproiectul nu mai genera veniturile necesare rambursă riiîmprumuturilor şi achitării datoriilor.

Dintre cei 33 de creditori înscrişi în tabelulcreanţelor, cea mai mare sumă de recuperat este a băncii Volksbank,care are o expunere de 120,7 milioane de lei (28 de milioane deeuro), respectiv 80% din valoarea totală a creanţelor. Ceilalţicreditori au creanţe de cel mult două milioane de eurofiecare.

Până la suspendarea activităţii, retaileriiproiectului Armonia Brăila plăteau chirii lunare cuprinse între 6euro/metrul pătrat (contractul Carrefour pentru o suprafaţă de13.000 de metri pătraţi) şi 43 de euro/ metrul pătrat (AvenirTelecom pentru 52 de metri pătraţi), reiese din raportul publicatpe site-ul Casei de Insolvenţă Transilvania. Toate contractele aufost suspendate în 2009, majoritatea până la sfârşitul lunii martiea acestui an, în timp ce contractul cu francezii de la Carrefoureste suspendat până la sfârşitul lunii septembrie2011.

Situaţia centrului comercial este însă extremde dificilă, în condiţiile în care, conform analizelor riscului defaliment prin metode statistice (Modelul Altman şi ModelulCanon-Holder), firma Red Project Three se încadrează în rândulfirmelor falimentare, potrivit administratorilor de la Casa deInsolvenţă Transilvania. Aceste modele de calcul folosesc date dinbilanţ precum cifra de afaceri netă sau rezultatul exploatării,care în ultimul an şi jumătate au tins spre zero, ca urmare asuspendării activităţii.

Şanse minime deredresare?

În aceste condiţii, reprezentanţii Casei deInsolvenţă Transilvania (CITR) consideră că "şansele de redresare asocietăţii la acest moment sunt minime", dar nu vor propunedeschiderea procedurii falimentului la prima adunare acreditorilor, programată săptămâna viitoare, ci vor aştepta careprezentanţii RED să depună un plan de reorganizare până la datade 13 februarie 2011.

Conform calculelor CITR, mallul ar putearedeveni funcţional dacă s-ar obţine o chirie medie de 5-6euro/metrul pătrat şi ar fi închiriat mai mult de 40% din spaţiulde circa 29.000 de metri pătraţi pentru acoperirea costuriloroperaţionale de circa 3 euro/metrul pătrat lunar, cât erau înperioada de funcţionare.

În aceste condiţiile reprezentanţiiadministratorului judiciar recomandă reluarea activităţiiproiectului, care poate fi valorificat mai uşor dacă estefuncţional decât închis.

Recomandă reluareaactivităţii

"Reluând activitatea societăţii creşteconsiderabil gradul de vandabilitate al bunurilor unei societăţi«active», faţă de situaţia valorificării patrimoniului uneisocietăţi «reci», nefucţionale (patrimoniu care, nefolosit, estesupus degradării inevitabile până la momentul înstrăinării);reluarea activităţii măreşte considerabil şansele ca activulsocietăţii să fie vândut ca un ansamblu în stare de funcţionare (caafacere), chiar în eventualitatea nedorită a deschiderii proceduriide faliment", spun reprezentanţii CITR, firmă care a gestionat şiprocesul de lichidare a mallului Tiago din Oradea şi esteadministrator judiciar al proiectul City Mall dinBucureşti.

Reprezentanţii administratorului judiciar spuncă insolvenţa Red Project Three "se datorează unor cauze obiectiveşi majoritatea externe societăţii", fără a implica vina vreuneipersoane concrete din conducereasocietăţii.

Red Project Three este o subsidiară acompaniei Romanian Real Estate Partners, controlată de fondurile deinvestiţii Warburg Pincus din Statele Unite şi GED din Spania.Investiţiile acestei firme sunt administrate de RED ManagementCapital, o companie fondată de omul de afaceri britanic AndrewStear. RED a mai realizat în România proiectul Armonia din Arad şia fost acţionar în ansamblul de locuinţ e Natura Residence dinBăneasa. Totodată, compania deţine terenuri în oraşe precumConstanţa, Iaşi, Satu Mare şi Baia Mare pentru proiecte viitoare, acăror activitate a fost însă suspendată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO