Mediafax.biz Exclusiv

Cum s-au ajustat băncile: 5.000 de concedieri, 450 de unităţi închise

Cum s-au ajustat băncile: 5.000 de concedieri, 450 de unităţi închise

Autor: Razvan Voican

18.08.2011, 18:14 516

Acelaşi ritm de restrângere a reţelei bancare totale a fost înregistrat şi în primele trei luni ale anului.

Faţă de vârful istoric atins la sfârşitul lui 2008, când băncile operau 6.552 de sucursale şi agenţii, criza a dus la închiderea a aproape 450 de unităţi care nu şi-au mai justificat costurile din cauza lipsei de cerere. Multe dintre băncile mari au ezitat să treacă la restructurări drastice ale reţelelor, mulţumindu-se să mute unele unităţi spre zone creditate cu vad comercial mai bun. Astfel de mişcări au fost facilitate de scăderea chiriilor şi de abandonarea unor spaţii atractive de către anumiţi comercianţi care nu au rezistat la recesiunea prelungită.

În cazul băncilor de talie medie sau mică, mai ales dintre cele care s-au confruntat şi cu pierderi, opţiunea a fost închiderea unui număr mare de unităţi, preponderent din oraşele mici şi mijlocii.

Chiar dacă reţeaua s-a mai ajustat, sistemul bancar a reuşit să-şi conserve în bună măsură personalul, inclusiv prin realocări de posturi. Astfel, o bună parte din angajaţii care lucrau în vânzări înainte de criză au fost transferaţi în zona recuperării de creanţe - care a devenit una dintre activităţile curente cele mai importante ale băncilor. În trimestrul al doilea, numărul angajaţilor din bănci a scăzut cu aproape 90, respectiv peste 170 de la începutul anului.Faţă de vârful din 2008, mai mult de 4.800 de oameni au părăsit băncile.

În perioada 2005-2008, sistemul bancar se umflase exploziv, angajând aproape 20.000 de oameni şi deschizând 3.000 de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO