Mediafax.biz Exclusiv

Cum se schimbă strategia Continental după intrarea GED în acţionariat

Cum se schimbă strategia Continental după intrarea GED în acţionariat

Autor: Mirabela Tiron

12.09.2011, 19:09 348

"Nu pot să fac preţul public, sunt supus obligaţiilor de confidenţialitate. Dacă această tranzacţie s-a întâmplat, pentru mine a fost o satisfacţie legată de evaluarea Continental. Mă aşteptam să fie mai rău, piaţa fiind cea care este în prezent, diferită de cea din 2007 sau 2008", susţine Radu Enache, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, care a intrat în businessul hotelier imediat după 1989.

Fondul spaniol de investiţii GED, unul dintre cei mai activi investitori pe partea de achiziţii din economia locală în ultimii doi ani, a cumpărat o participaţie de 30 de procente din lanţul hotelier de la fondul ceh PPF Partners, investiţia fiind apreciată drept "cea mai mare realizată în Europa de Est din 1996".

PPF este deţinut de cel mai bogat om din Cehia, miliardarul Peter Kelner.

Continental Hotels este unul dintre cele mai mari grupuri hoteliere de pe piaţa locală, care are în proprietate 14 hoteluri, de la care se aşteaptă anul acesta o cifră de afaceri de 21,1 milioane de euro şi un profit operaţional (EBITDA) de 5 milioane de euro.

Anul trecut Continental Hotels a obţinut o cifră de afaceri de 19,4 mil. euro şi pierderi de 4,8 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

În primele şase luni, grupul hotelier a avut afaceri de 10,5 mil. euro, în creştere cu 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Nu am fost interesat să cumpăr

Enache susţine că după ce a anunţat că nu va cumpăra pachetul de acţiuni de 30%, PPF a început să se uite spre fonduri de investiţii.

"Nu m-a interesat dreptul de preemţiune atâta vreme cât controlez indirect societatea. Prefer să ţin banii deoparte pentru nevoile de investiţii ale companiei."

El apreciază că prin această decizie este posibil ca PPF să încerce să lichideze toate participaţiile pe care le are la companiile din România, mai ales după ce a renunţat la participaţiile în asigurări.

Fondul ceh PPF mai deţine acţiuni la firme de asigurări, în real estate, servicii distribuţie gaze şi turism.

"Negocierile între fondul ceh PPF şi GED au durat circa şapte, opt luni de zile. PPF ne-a solicitat să îi ajutăm cu documentaţ ii legate de valoarea activelor şi a bilanţului. Se pare că tot ce am furnizat a fost interesant pentru GED."

Prin această nouă mişcare, GED îşi consolidează strategia de a crea cel mai mare grup turistic de pe piaţa românească. În urmă cu doar câteva luni GED a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la agenţia de turism Prestige Tours de la omul de afaceri Mircea Vladu, fondatorul companiei.

Achiziţia a fost făcută prin intermediul agenţiei de turism Happy Tour, controlată de spanioli.

Mai mult, anul trecut fondul de investiţii GED a achiziţionat platforma online Paravion.ro şi compania de turism corporate şi deluxe Travel House.

GED a deţinut 20% în lanţul hotelier Continental Hotels până în 2006.

Încep să vândă din terenuri

"Am avut câteva întâlniri cu oficialii GED şi am creionat modul în care ne vom desfăşura activitatea în continuare", menţionează Enache.

Se vizează dezvoltarea a zece hoteluri de două stele în următorii zece ani, vânzarea unor terenuri de câteva hectare deţinute de Continental Hotels, pe care nu se vor mai face investiţii.

Mai mult, se doreşte reeşalonarea creditelor.Grupul hotelier are datorii de 35 de milioane de euro, la asset- uri care se ridică la 150-160 de milioane de euro.

"Creditele pe baza cărora am desfăşurat toate activităţile anterioare de investiţii au avut un impact foarte mare financiar. Şi anul acesta vom avea o pierdere legată de faptul că s-a devalorizat valuta şi că am avut o reactivitate mai proastă în reeşalonarea serviciului datorie."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO