Mediafax.biz Exclusiv

Dealerii: Noua taxă auto va îngreuna vânzările

Autor: Laurentiu Cotu

25.11.2010, 19:36 16

Potrivit Ministrul Mediului şi Pădurilor,Laszlo Borbely, proprietarii de maşini ar putea plăti în 2011 otaxă de poluare cuprinsă între 91 de euro pentru un autoturism nouEuro 5, cu motor de 1,1 litri, scutit în prezent de la taxare, şi32.000 de euro pentru înmatricularea unei maşini non-Euro cu motorde 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 deani.

"Vedem că în continuare lucrurile sedesfăşoară ciudat. Pe de o parte Guvernul alocă bani pentruprogramul Remat, iar pe de altă parte ia banii prin noua taxă. Nuştiu pentru ce este nevoie de taxă la motorizările Euro 5, nu vădnicio raţiune şi consider că această măsură nu este coerentă.Partea bună pentru noi este că maşinile pe care le comercializăm aumotorizări sub 2.000 cm cubi, iar taxa pentru acestea va ficuprinsă între 200 şi 300 de euro. Nu cred că vânzările vor scădeaîn 2011 mai mult decât în prezent prin introducerea acestei taxe.Oricum, domeniul auto rămâne în continuare puternic afectat decriză", a declarat pentru ZF Transilvania Adrian Tudor, directorvânzări al Compexit Trading, dealerul clujean alSkoda.

Conform noii reglementări, pentru o maşinănouă cu motor Euro 5 de 3.000 de centimetri cubi se va plăti o taxăde 1.950 de euro, iar aceeaşi motorizare pe o maşină veche de doiani implică o taxă de 1.541 de euro. În cazul unei maşini Euro 5 de2.000 cmc, veche de doi ani, proprietarii ar urma să plătească din2011 o taxă de înmatriculare de 507 euro. Totodată, o motorizareEuro 5 de 1.100 cmc, care în prezent este scutită de taxă, va fitaxată cu 116 euro în cazul unei maşini noi şi cu 91 de euro încazul unui autoturism vechi de doi ani.

"Este normal ca noua taxă să ne influenţezenegativ vânzările. Oricum, clienţii noştri au avut şi până înprezent o reticenţă pentru maşinile cu motorizări mari şi credem căodată cu aplicarea acestei taxe vânzările noastre de autoturismevor scădea. Nu putem spune care va fi procentul de scădere, însăaceastă taxă nu cred că va fi benefică pentru dealerii auto", adeclarat pentru ZF Transilvania Noemi Giurgiu, director departamentmarketing şi relaţii cu clienţii în cadrul companiei Profi Auto,dealerul clujean Toyota. Pe de altă parte, reprezentanţii OTCGroup, dealer local Dacia, Renault şi Nissan, consideră beneficămajorarea taxei auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO