Mediafax.biz Exclusiv

Doar un sfert dintre companii au depus declaraţia unică

Autor: Claudia Medrega

20.02.2011, 20:35 15

Conform statisticilor Fiscului, aproximativ40% dintre contribuabili aleg să depună declaraţiile în ultimazi.

În ianuarie, depunerea declaraţiilor desănătate, obliga ţie lunară a oricărui angajator, a adus sute de oameni la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, ceea ce acreat situaţii tensionate, cozi şi îmbulzeală. Nedepunerea latermen a declaraţiilor se amendează.

Deşi introducerea declaraţiei unice esteapreciată ca fiind una dintre măsurile bune, unii consul tan ţiifiscali au invocat şi aspectul nefavorabil legat de pla ta pentrucertificatul digital necesar depuneriielectronice.

"Introducerea declaraţiei unice este un primpas înain te. Important este să simplificăm lucrurile, dar şi săreducem costurile de raportare. Dacă înlocuiesc cinci formu lare cuunul care costă mai mult nu rezolvăm", a comentat Ionuţ Dumitru,preşedintele Consiliului Fiscal.

Peter de Ruiter, partener în cadrul PwCRomânia, a declarat că ar trebui eliminată obligativitatea plăţiiunei taxe de 50 de euro pentru ca firmele să obţină certificatuldigital şi să poată depune online declaraţiile, deoarece reprezintăo povară în plus, chiar dacă nu este foarte mare, fiind necesar caautorităţile fiscale să faciliteze plata taxelor pentrucontribuabili.

Până la 1 iulie 2011 contribuabilii auposibilitatea să opteze între depunerea noului formular prininternet sau la ghişeu, la administraţiilefinanciare.

Premierul Emil Boc a solicitat recentMinisterului Finanţelor şi ANAF să analizeze posibilitatea cadeclaraţia unică să fie com pletată trimestrial, şi nu lunar, celpuţin în cazul firmelor cu un număr redus desalariaţi.

El a mai cerut celor două instituţii săinformeze din timp şi periodic firmele asupra faptului cădeclaraţia unică privind plata obligaţiilor fiscale aferente luniiianuarie poate fi depusă doar în intervalul 7-25 februarie. "Nuvreau să văd cozi nesfârşite în ultimele două zile pentru depunereaacestei declaraţii", a spus Boc.

Cele aproximativ 350.000 firme care nu s-augrăbit să depună declaraţia unică mai au cinci zile la dispoziţie.Pentru ca declaraţiile să ajungă la Fisc în termenul legal artrebui ca în fiecare zi aproximativ 70.000 firme să depunăformularul D112.

Anticipând evoluţia lentă a procesului de depunere a declaraţiei unice, vicepre preşe dintele ANAF MihailGogancea-Vătăşoiu a făcut un apel la începutul lunii februariecătre contribuabili să nu lase depunerea pentru ultimazi.

Însă, ultimele statistici arată că apelul nu ainfluenţat foarte mult comportamentul contribuabililor.

Intervalul stabilit pentru depunereadeclaraţiei unice de plată a contribuţiilor sociale şi impozituluipe venit este destul de scurt, firmele având posibilitatea săînceapă transmi terea formularelor afernete lunii ianuarie din 7februarie până la 25 februarie. "De regulă, firmele închidsituaţiile fi nanciare şi fac calculul taxelor şi impozitelor pânăpe 25. Ultima săptămână este de regulă cea în care îşi terminăcontabilitatea şi com pletează declaraţiile fiscale. Procedura nueste complexă, dar pot să apară probleme de logistică, tehnice.Unii depun în timpul nopţii.

Important este ca după depunerea declaraţieicontribuabilii să verifice că informaţiile au fost corecte şi nu auexistat probleme", a comentat consultantul fiscal EmilianDuca.

Până la 1 iulie 2011 firmele au posibilitateasă opteze între depunerea noului formular prin in ternet, peportalul e-România, sau la ghişeu, la administraţiile financiare.Din a doua parte a anului orice angajator va fi obligat să depunănu mai online declaraţiile. Depunerea online pre supune achiziţiona rea unui certificat digital ca lificat de semnătură electronicăemis de furnizorii autorizaţi (CertSign, DigiSign sau TransSped) şiînregis trarea acestuia la organele fiscale. Certificatul digitaleste o "carte de identitate" virtuală - cu o valabilitate de un an- care permite au ten tificarea unui document elec tronic. Un certificat digital costă circa 50 de euro, însă există şi posibiliteadepunerii mai multor declaraţii cu un singur certificat fiscal dacăacest lucru este asumat în faţa organelorfiscale.

Declaraţia unică se depune lunar, până la datade 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datoreazăimpozitul pe venit şi contri buţiile sociale. Primul termen dedepunere este data de 25 februarie pentru veniturile aferente luniiianuarie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO