Mediafax.biz Exclusiv

Doicescu, Bog’Art: A devenit tot mai greu ca un proiect de construcţii să fie bancabil

Autor: Iuliana Roibu

20.02.2012, 12:37 252

"A devenit tot mai greu ca un proiect să fie bancabil. În 2007, equity era zero, investitorul venea cu terenul şi cu autorizaţia de construcţie şi lua finanţarea pe tot proiectul. Acum, banca îţi mai cere şi garanţia că ai cui să închiriezi, şi avans, îţi face şi vizite pe şantier şi poate îţi dă jumătate din bani", spune Doicescu.

El a adăugat că în ultimii ani, blocajul din sectorul de creditare şi scăderea pieţei şi a valorii proiectelor de construcţii au influenţat negativ şi marja de profit a propriei companii.

"În general, marja de profit era între 5 şi 7%, acum este în general până în 5%. Asta deoarece clienţii mei au probleme cu finanţarea şi plăţile se fac întârziat. De multe ori, eu folosesc liniile mele de credit ca să fac lucrarea şi, dacă ei îmi plătesc întârziat, mie îmi scade marja de profit", explică omul de afaceri.

În ceea ce priveşte planurile companiei pe care o conduce, Doicescu nu exclude intrarea pe segmentul de infrastructură rutieră, dar spune că, până atunci, încearcă să ia cât mai multe proiecte din ceea ce el numeşte mai generic infrastructură: spitale, şcoli, energie. Pe termen scurt, proiectele sale sunt de construcţie a unor parcuri eoliene (poartă discuţii pe această temă cu o serie de investitori) şi construieşte un spital pentru Graal Medical.

"Dacă înainte făceam proiecte de 70 de milioane de euro precum City Gate, acum valoarea a scăzut - 10-12 milioane de euro sunt cele mai multe proiecte la care lucrăm.Nu se mai fac proiecte mari - înainte făceam 8 proiecte pe an pentru 100 de milioane, acum acopăr 100 de milioane cu 25 de proiecte. Important este că realizez aceeaşi cifră de afaceri şi că sunt adaptabil", adaugă Doicescu.

În prezent, Bog'Art este cea mai mare companie de construcţii civile de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO