Mediafax.biz Exclusiv

Energias de Portugal are planuri mari: după investiţii de peste 240 de milioane de euro se uită la proiecte eoliene cât un reactor de la Cernavodă

Energias de Portugal are planuri mari: după investiţii de peste 240 de milioane de euro se uită la proiecte eoliene cât un reactor de la Cernavodă

Autor: Roxana Petrescu

05.06.2011, 18:52 295

Compania mai are în construcţie 69 MW şi analizează proiecte de613 MW, aproape cât un reactor al centralei de laCernavodă.

"La finalul anului trecut aveam instalaţi 90 MW, iar la finalullunii martie bilanţul era de 159 MW. În prezent EDP Renovaveis(divizia de energie regenerabilă a EDP) are în construcţie 69 MW înRomânia", spune Rafael Solis Hernandez, reprezentantuldepartamentului de comunicare al grupului portughez.

Investiţiile pe care spaniolii le-au realizat se află în douălocalităţi Dobrogene, Peştera unde a fost montat un parc de 90 MW,şi Cernavodă, zonă unde EDP a finalizat montarea unui parc de 69MW, unul de dimensiuni similare fiind în construcţie.

Pentru echiparea acestor parcuri eoliene, EDP a folosit turbineVestas, liderul global al tehnologiei pentru parcuri eoliene. Întotal, când şi lucrările de la parcul de 69 MW se vor finaliza,portughezii vor avea 76 de turbine montate, fiecare de câte 3MW.

Deobicei, in vestiţia într-un MW instalat într-un parc eolian este cuprinsă între 1,5 - 1,8 mil. euro, aşa că la finalul lunii martieEDP realizase deja investiţii de circa 240 mil. euro.

Un reactor verde portughez

Înafară de aceste proiecte, portughezii mai au o serie de proiecteeoliene aflate în diferite faze de dezvoltare.

Potrivit raportului anual al companiei, capacitatea cumulată aacestor proiecte se ridică la 613 MW, ceea ce se apropie decapacitatea instalată a unui reactor al centralei nucleare de laCernavodă.

Pentru montarea acestei capacităţi, portughezii ar trebui săinvestească circa un miliard de euro.

Tot potrivit documentului amintit, 57 MW din cei 613 MW se aflăîn prima etapă de dezvoltare, în timp ce 556 MW se află în a treiaetapă de dezvoltare.

"Clasificarea proiectelor eoliene dezvoltate de EDPR reflectămaturitatea fiecărei investiţii.

Metodologia se bazează pe analiza progresului înregistrat şi aetapelor parcurse de fiecare proiect ţinând cont de punctele cheieprin care trebuie să treacă un proiect eolian înainte de faza deconstrucţie şi depunere în funcţiune", explică SolisHernandez.

Potrivit acestuia, metodologia este adaptată în funcţie departicularităţile fiecărei ţări în ceea ce priveşte procesul deavizare, dar şi din domeniul legislativ.

"În medie, estimăm ca proiectele încadrate de etapele 1, 2 şi 3de dezvoltare au şanse de finalizare în mai puţin de 18 luni, între18 şi 36 de luni, respectiv mai mult de 36 de luni", a conchisreprezentantul EDPR.

Astfel, în afară de realizarea proiectelor din Peştera şiCernavodă, încă 57 MW ai EDPR ar putea fi finalizaţi în maximum unan şi jumătate, restul de 556 MW având termen de finalizare înpeste trei ani.

Bani din certificate verzi

Principalul motor care-i aruncă pe portughezi în goana după vânteste sistemul de sprijinire a acestor investiţii aplicat de statulromân.

Ţinând cont de faptul că investiţia într-un MW de capacitateinstalată în energii regenerabile este mult mai costisitorcomparativ cu unul în energii convenţionale, pentru ca acesteinvestiţii să fie rentabile sunt necesare scheme de sprijin. Acestescheme de sprijin au fost puse la punct de statele membre ale UEpentru a fi îndeplinite obiectivele stabilite la nivel european înceea ce priveşte reducerea emisiilor de CO2 şi a consumului deenergie verde.

Deexemplu, la nivelul anului 2020, 24% din toată energia consumată înRomânia trebuie să fie verde.

Revenind la sistemul de sprijin, în România acesta este compusdin certificate verzi şi din cote obligatorii de energieregenerabilă pe care furnizorii de electricitate trebuie să le aibăîn coşul de electricitate livrat clienţilor finali.

Producătorii de energie verde primesc deocamdată un certificatverde pentru fiecare MWh produs, valoarea acestuia fiind de 55 deeuro.

Acest certificat este vândut mai departe către furnizorii deenergie care astfel fac dovada faptului că îndeplinesc cotaobligatorie de energie verde în coşul livrat clienţilor.

Datele Transelectrica, transportatorul naţional de energieelectrică, arată că în primele patru luni ale anului EDPR acâştigat numai din certificate verzi peste 3,6 milioane deeuro.

Înplus, compania câştigă şi prin vânzarea energiei în piaţă, pentrucare a obţinut circa 2,6 milioane de euro dacă se ia în calcul unpreţ de circa 40 de euro pe MWh.

Portughezii au intrat pe piaţa locală în 2008. La acel moment,EDP a achiziţionat prin intermediul subsidiarei sale EDPR proiectetotalizând 736 MW în diferite faze de dezvoltare prin preluareaunui pachet de 85% din acţiunile companiilor care dezvoltau acesteparcuri, Renovatio Power şi Cernavodă Power. Aceste firme eraudeţinute de o companie înregistrată în Cipru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO