Mediafax.biz Exclusiv

Eşec al programului Kogălniceanu pentru IMM-uri: 300 de credite în patru luni

Autor: Ciprian Botea

11.01.2012, 19:52 876

Aceasta înseamnă mai puţin de 10% din numărul celor peste 3.600 de solicitanţi înscrişi în program, potrivit datelor Agenţiei pentru IMM-uri, care gestionează banii alocaţi de stat pentru acest program. Agenţia a evaluat până acum peste 3.400 de dosare, iar 2.700 dintre acestea au fost aprobate.

Guvernul estima la startul programului, adică în septembrie anul trecut, că un număr de 4.000 de firme ar putea beneficia de finanţare prin acest program până la finalul anului 2011. Programul a avut însă un început greoi, iar după luni de la lansare fuseseră acordate numai 15 credite, în condiţiile în care nici băncile şi nici Agenţia pentru IMM-uri nu au reuşit să le explice clienţilor cum se pot obţine banii.

Firmele cu o cifră de afaceri mai mică de 50 mil. euro pot accesa linii de finanţare de maximum 125.000 de euro, iar 70% din dobândă este subvenţ ionată de stat.

Banii nu pot fi utilizaţi însă în orice mod doreşte beneficiarul, aşa cum se întâmplă în cazul unei linii de credit clasice, fiecare cheltuială trebuind justificată cu documente.

Procesul este destul de complex şi presupune mai multe etape, inclusiv solicitarea de subvenţionare a dobânzii, cererea efectivă de finanţare, precum şi solicitarea de garantare a creditului. De asemenea, solicitanţii nu cunosc tipurile de cheltuieli eligibile permise de program. Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt cele cu salariile, cu aprovizionarea sau cu executarea de lucrări. Banii pot fi utilizaţi de asemenea pentru a achita impozite şi taxe.

Circa 150 de clienţi au renunţat deja la solicitările de finanţ are, bancherii afirmând că în multe cazuri aceştia au preferat o linie de credit clasică, având în vedere că procesul de acordare a unui credit cu dobânda subvenţionată de stat presupune mai mulţi paşi şi mai multe verificări de realizat.

Liniile de finanţare acordate prin program nu pot depăşi 50% din cifra de afaceri pe ultimele 12 luni, iar dacă firma are şi alte facilităţi de credit, valoarea este limitată la 30% din cifra de afaceri.

Sunt eligibile pentru finanţare cu dobândă subvenţionată de stat firmele care nu au datorii restante la bugetul de stat sau la bănci, nu au înregistrat incidente majore la plata cu instrumente de debit în ultimul an, nu sunt în insolvenţă şi au minimum doi ani de activitate consecutivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO