Financiar

Volksbank îşi caută banii pe Armonia Brăila în Tribunal

Volksbank îşi caută banii pe Armonia Brăila în Tribunal

Autor: Cristi Moga

24.10.2010, 19:51 26

Potrivit datelor de la Arhiva Garanţiilor Mobiliare,Volksbank a finanţat cu circa 47 de milioane de euro construcţiacentrului comercial dezvoltat de compania RED Management Capital,proiect care nu mai generează în prezent niciun fel de venituri dinchirii.

Drept urmare, Volksbank a solicitat intrarea îninsolvenţă a firmei Red Project Three, proprietarulactivului.

La primul termen de judecată, din 18 octombrie,Volksbank a solicitat preschimbarea termenului la 30 noiembrie2010, dată acceptată de către TribunalulBucureşti.

Reprezentanţii Volksbank nu au putut oferi detaliisuplimentare până la închiderea ediţiei, în timp ce reprezentanţiiRED au decis să nu comenteze informaţia.

Săptămâna trecută au apărut informaţii şi despre situaţiadificilă a proiectului City Mall din Bucureşti, unde UniCredit maiare de recuperat 40 mil. euro în decurs de o lună, în condiţiile încare mallul mai valorează doar 35 mil. euro.

Mallurileneperformante le dau tot mai multe bătăi de cap băncilor, astfel cădupă ce UniCredit a reuşit să scape de "falimentarul" Tiago Oradeaşi încearcă să recupereze un credit de 40 de milioane de euro de laproprietarii City Mall, austriecii de la Volksbank ar putea deveniîn următoarele luni proprietari ai proiectului Armonia Center dinBrăila, primul centru comercial modern din România pe care a fostpus lacăt, în august 2009.

Volksbank a solicitat intrarea în insolvenţă a firmeiRed Project Three, proprietarul Armonia Brăila, după ce finanţasecu 47 de milioane de euro construcţia acestui proiect care nu maigenerează în prezent niciun fel de venituri dinchirii.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, RedProject Three a înregistrat în 2009 venituri de doar 780.000 deeuro şi pierderi de aproape 19 milioane de euro, valoareadatoriilor la finalul anului fiind de 37,5 milioane deeuro.

Cel mai mare creditor al companiei este Volksbank. Şialte companii precum Acvatot, Armax sau Classic Dome au solicitatintrarea în insolvenţă a companiei, având de recuperat sume maimici.

În cazul în care Tribunalul va accepta intrarea îninsolvenţă a firmei care deţine centrul comercial, iar apoifalimentul acesteia, lichidatorul judiciar va scoate activele lalicitaţie pentru acoperirea datoriilor faţă de principaliicreditori.

Centrul comercial Armonia din Brăila a funcţionatpentru o perioadă de doar nouă luni, având chiriaşi companii precumCarrefour, Flanco, Sephora, Samsonite sauMondex.

Ulterior, dezvoltatorii proiectului au anunţat căintenţionează să repoziţioneze centrul de 47.000 de metri pătraţiîntr-un parc comercial de tip discount, în care să fie atraşiretaileri care comercializează articole cu preţuri reduse.Inaugurarea acestui proiect era condiţionată de găsireachiriaşilor, dar şi de acceptul băncii. Ultimul termen anunţatpentru inaugurarea noului concept era 2011, dar reprezentanţii REDnu au dorit să ofere noi informaţii asupra acestuisubiect.

Volksbank mai are un proiect imobiliar de maridimensiuni cu probleme, după ce a finanţat alături de Investkreditconstrucţia proiectului de locuinţe Cortina Residence din Băneasa,ai cărui dezvoltatori au intrat în faliment având datorii de 25 demilioane de euro faţă de bancă, clienţi şiconstructori.

Centrul comercial Armoniadin Brăila a funcţionat pentru o perioadă de doar nouă luni, avândchiriaşi companii precum Carrefour, Flanco, Sephora, Samsonite sauMondex.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO