Mediafax.biz Exclusiv

Finanţările din 2012 se vor duce către businessuri deja stabile sau fuziuni şi achiziţii, crede consultantul Dragoş Dinu

09.01.2012, 13:45 104

Din punctul lui de vedere nu vor apărea foarte multe investiţii noi în acest an, în care antreprenorii să fie dornici să apeleze la credite, într-un context volatilşi înainte de alegeri.

"Finanţările, atâtea câte vor fi, se vor duce către businessurile stabileşi careşi-au dovedit capacitatea de a se restructuraşi de a-şi relua creşterea în 2011 sau către zona de fuziunişi achiziţii", afirmă el.

În cel mai recent raport privind sectorul bancar din Europa Centralăşi de Est, analiştii Raiffeisen Research din Viena afirmă, într-adevăr, că până în 2015, "cu posibila excepţie a Albaniei, este improbabil ca sectoarele bancare din Europa de Sud-Est să cunoască rate mari de creştere nominală a volumelor de crediteşi active".

Mai ales că vârful creditelor neperformante nici n-a fost încă atins în uneleţări, iar volumul respectivelor credite va putea descreşte până în 2015 doar la aproximativ o treime din nivelul actual, într-un scenariu optimist (ceea ce pentru România ar însemna scăderea dela circa 15% la aproximativ 3% în totalul împrumuturilor), sau la aproximativ două treimi, intr-un scenariu pesimist.Cu toate acestea, "piaţa bancară din România are toateşansele să fie cea mai atractivă din sud-estul Europei în aceşti ani, datorită atât faptului că este cea mai mare din Europa de Sud-Est, câtşişanselor de creştere aparent sustenabilă, ceea ce înseamnă o rată de creştere nominală a creditelorşi a activelor de circa 8-11% anual în euro".

În ceea ce priveşte planurile personale pe 2012, Dinu se declară hotărât să-şi croiască propriul drum, după o filosofie simplăşi urmată de mulţi alţii.

"După ce din '67şi până acum opt-nouă ani am trăit într-o permanentă criză, e greu să mai fiu impacientat de efectele celei actuale", adaugă Dinu, care se declară mult mai interesat să trăiască schimbarea acestor zileşi "să încerc să influenţez în sens pozitiv ceea ce trăiesc împreună cu cei care mă înconjoară".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO