Mediafax.biz Exclusiv

Firmele româneşti au cumpărat 30.000 de semnături digitale

Firmele româneşti au cumpărat 30.000 de semnături digitale

Autor: Magraon Andreea

01.02.2011, 18:45 35

Compania, care aînregistrat în 2009 un profit de 260.000 de euro, la afaceri de 1,9milioane de euro, a vândut anul trecut 15.000 de certificate desemnătură electronică, vânzările fiind impulsionate de ordinulAgenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din toamna anuluitrecut care obliga firmele mari şi mijlocii să depună onlinedeclaraţiile fiscale.

În 2009, compania a vândut 9.000 decertificate digitale.

"Ordinul ANAF a fost catalizatorul care adeterminat un număr mare de întreprinderi mijlocii să depunădeclaraţiile fiscale în format electronic, motiv pentru caremajoritatea cumpărătorilor au fost reprezentanţi legali aicontribuabililor sau împuterniciţi ai acestora pentru semnarea şidepunerea declaraţiilor fiscale.De asemenea, instituţii ale statului au solicitatcertificate digitale", spune Floarea.

Un certificat digital este o "carte deidentitate" virtuală - cu o valabilitate de un an - care permiteidentificarea pe internet şi autentificarea unui documentelectronic. Pe lângă certSign, certificatele digitale sunt emise şide alte două companii locale, respectiv Trans Sped şiDigiSign.

Preţul unui astfel de certificat variază înprezent între 37,7 şi 58,2 euro,cu TVA inclus. Potrivit legii, certificatul de semnătură electronicătrebuie păstrat de către titular. Acest lucru este posibilutilizând un dispozitiv de tip smart card sau stick USB.Preţul unui certificatdigital al certSign costă 58,2 euro, în scădere cu 19 euro faţă decel din 2009.

"Având în vedere că, utilizând acelaşicertificat digital pot fi create oricât de multe semnăturielectronice timp de un an, costul unei semnături este foarte mic.De exemplu, pentru o firmă care achiziţionează un certificatdigital şi depune declaraţiile fiscale timp de un an calculul estefoarte simplu: 9 declaraţii lunare timp de 12 luni înseamnă 108documente semnate. Costul fiecărei semnături este de 0,44 euro şiscade proporţional cu numărul documentelor semnate utilizândcertificatul respectiv", mai spune reprezentantulcertSign.

El susţine că preţul certificatelor nu poatescădea foarte repede deoarece emiterea certificatelor digitalepresupune eforturi importante pentru furnizor.

Furnizorul trebuie să administreze un sisteminformatic sigur din punctul de vedere al protecţiei datelorprocesate, să dezvolte o reţea de distribuţie la nivel naţional şisă asigure suportul tehnic.

Compania, parte a grupului UTI, unul dintrecei mai importanţi furnizori locali de soluţii IT şi de securitate,are în prezent 100 de angajaţi.

Un alt jucător de pe piaţă, Digi- Sign,companie preluată în 2009 de furnizorul de telecom iNES Group,emite certificate digitale în schimbul a 37,2 euro, susţine LucianBîlă, directorul de vânzări al companiei. DigiSign a încheiat anul2009 cu o pierdere de 1,3 milioane de euro şi afaceri de 200.000 deeuro, potrivit datelor de la Oficiul RegistruluiComerţului.

Al treilea jucător de pe piaţă, Trans Sped aavut afaceri de 530.000 de euro şi un profit de 38.000 de euro,potrivit aceleiaşi surse. Certificatele emise de Trans Sped costă49,6 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO