Mediafax.biz Exclusiv

Iulie a răcorit din nou industria berii: piaţa a scăzut cu aproape 3%

Iulie a răcorit din nou industria berii: piaţa a scăzut cu aproape 3%

Autor: Ioana David

12.09.2011, 18:59 75

Acestea sunt primele informaţii despre vânzările de bere în iulie, niciunul dintre jucători nefăcând publice până acum rezultatele acestei perioade sau estimări despre mersul pieţei.

După ce în mai şi iunie piaţa reuşise să crească şi practic să întoarcă trendul de scădere din ultimii doi ani, luna iulie le-a adus un duş rece berarilor, în condiţiile în care nici vremea nu a ţinut cu berarii.

Cu toate acestea, în primele şapte luni ale anului piaţa de bere a stagnat la nivelul de aproximativ 10,1 mil. hectolitri, iar rezultatele din august devin decisive pentru berari.

În industria berii, Ursus, Heineken, Bergenbier, Romaqua (prin brandurile Albacher şi Dorfer) şi URBB (United Romanian Breweries Bereprod), cei mai mari jucători, îşi concentrează campaniile de promovare în perioada de vară când speră să facă un procent cât mai mare din rulajul total.

Potrivit datelor Asociaţiei Berarii României, care grupează aceste companii, în primul semestru din 2011 consumul de bere s-a ridicat la 8 mil. hectolitri, nivel asemănător cu cel atins în perioada similară a anului trecut.

Volumele totale în indsutria berii au atins anul trecut 17 mil. hectolitri, cu 3,4% mai puţin faţă de 2009, potrivit Asociaţiei. La nivelul de 17 milioane de hectolitri al pieţei consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 78 de litri, ceea ce se încadrează în media europeană, berea fiind una dintre puţinele băuturi cu care românii le pot ţine piept europenilor.

Ca valoare a vânzărilor, industria berii se ridică la peste 1 mld. euro.

Liderul pieţei după cifra de afaceri este Ursus Breweries, companie care în 2010 a trecut pe pierderi, cu un minus de 20 mil. euro.

Pe de altă parte, cel mai mare profit net a fost al Heineken România, care a adus în contul acţionarilor 31,5 mil. euro. La începutul anului 2010 Heineken a închis fabrica de la Haţeg (Hunedoara).Tot anul trecut au mai închis fabrici şi Bergenbier (la Blaj) şi Ursus (la Cluj).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO