Mediafax.biz Exclusiv

Lukoil analizează proiecte eoliene de 75 mil. euro în zona Moldovei, o decizie fermă urmând să fie luată până la finele anului

Autor: Roxana Petrescu

06.10.2011, 12:41 235

"Analizăm proiecte eoliene de 30-50 de MW în regiunea Moldovei.O decizie de investiţii ar putea fi luată anul acesta", a declarat Tampiza.

În condiţiile în care investiţia într-un MW într-un parc eolian costă între 1,5 şi 1,7 milioane de euro, planurile Lukoil de producere a energiei verzi în România ar putea fi de circa 75 de milioane de euro.

Anul acesta, ruşii de la Lukoil au creat un joint venture cu firma italiană ERG Renew, primele pieţe pentru lansarea unor proiecte de energie regenerabilă fiind România şi Bulgaria.

Compania , care ocupă al treilea loc pe piaţa locală a distribuţiei de carburanţi, a raportat anul trecut afaceri de peste un miliard de euro, în creştere cu circa 38% faţă de 2009, dar pierderile s-au mărit la 39,4 milioane de euro.Compania are circa 300 de benzinării.

"Nimeni din downstream nu iese pe profit", a conchis Tampiza.

În ceea ce priveşte estimările pentru 2011, reprezentantul Lukoil rămâne prudent, apreciind că nu vede încă la nivel macroeconomic măsuri de stimulare a creşterii, ci doar unele cu un caracter administrativ.

"Noi nu am găsi încă un mecanism de stimulare. Toate măsurile luate au o ripostă socială, care-ţi aduc o stabilitate pe termen limitat şi care lovesc în consum. Unde sunt principiile liberale?", spune Tampiza.

El pledează în schimb pentru crearea unui mediu prietenos pentru investitorii străini, România neavând puterea de una singură de a face schimbări structurale majore în domenii precum mineritul, energia sau industria.

În plus, peste această problemă internă se suprapun tensiunile apărute la nivel european generate de situaţia Greciei, de problemele din Italia, de temerile privind Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO