Mediafax.biz Exclusiv

Mercer spune că salariile managerilor români au crescut cu doar 5,5% anul acesta, sub media UE

Autor: Adelina Mihai

20.06.2011, 19:53 207

Salariileexecutivilor români au crescut, în medie, cu 5,7% anul acesta, ceeace înseamnă că ei nu au resimţit o creştere reală a salariilor,având în vedere că inflaţia medie din acest an a depăşit valoareade 7%.

Studiul Mercer a fost realizat pe uneşantion de 406 subsidiare ale multinaţionalelor cu operaţiuni înpeste 60 de state europene.

"Multinaţionalele europene au înduratrăbdătoare câţiva ani salariile îngheţate, iar faptul că datelearată creşteri salariale este un prim semn că economiile din zonaîncep să-şi revină. Totuşi, creşterile sunt încă timide, ceea ceindică un nivel ridicat de nesiguranţă", a spus Johan Ericsson,director în cadrul firmei Mercer.

Aproximativ 10% dintre respondenţii dinregiunea Europei Centrale şi de Est au spus că vor menţinesalariile îngheţate şi în 2011, iar rezultatele studiului mai aratăcă specialiştii pe diverse domenii şi angajaţii din vânzări auresimţit o creştere salarială mai mare faţă de cea amanagerilor.

În general, angajaţii care au avut parte decele mai mari creşteri salariale în acest an lucrează în companiicare activează în zona serviciilor, retail, IT. Creşteri salarialemai mici s-au înregistrat în instituţiile financiare şi în sectorulenergetic.

Majorări salariale semnificative în zonaEuropei Centrale şi de Est au fost resimţite de managerii dinBelarus, Kazahstan şi Ucraina, unde creşterile salariale au fost de12% şi 10%.

Creşterea primită de executivii români, de5,5%, a plasat România la mijlocul clasamentului înregiune.

"În timp ce 10% dintre companiilechestionate continuă să ţină salariile îngheţate, este totuşi unpas înainte faţă de nivelul de 60% atins în 2010", a mai spusEricsson.

În Europa de Vest, creşterea medie asalariilor din acest an a fost de 2,7% în cele 16 ţări luate înconsiderare. Dintre acestea, cele mai mici creşteri au fostînregistrate în Irlanda (2%) şi Elveţia (2,2%). Executivii de topdin Norvegia au primit cele mai mari creşteri salariale (3,3%),urmaţi de cei din Belgia, Italia, Suedia şi Marea Britanie care auprimit, în medie, salarii cu 3% mai mari.

"Companiile care mai ţin astăzi salariileîngheţate în vestul Europei sunt în minoritate, deci există motivede optimism pentru viitor.Un aspect important este inflaţia mare care umbreşteaceste creşteri salariale. Astfel, e posibil ca în multe ţăriangajaţii să nu se simtă mai bogaţi odată cu majorările salarialeprimite", a explicat Ericsson.

În România, salariul unui executiv cufuncţie de CEO din companii care activează în sectoare precumbunuri de larg consum sau din domeniul auto este de 175.000 de eurobrut pe an (14.600 euro/lună), la care se adaugă bonusurile şi altebeneficii.

Mai bine plătiţi sunt expaţii, pentru careofertele salariale sunt, de cele mai multe ori, duble faţă de celepe care le obţin managerii români.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO